En çok ihracat yapılan ikinci sektör olan kimyada sorun çok
Türkiye'nin en büyük ikinci ihracat sektörü olan kimyada yeni dönem süreci resmen başladı. Sektörün önde gelen sanayici ve ihracatçılarından Vefa İbrahim Aracı, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanlığına aday olduğunu kamuoyuna duyurdu. Aracı, "Hammaddeye erişimden finansmana çok ciddi sorunlar sektörde. En düşük sermaye getirisi olan sektör kimya... Güncel sorunlar çok… Ancak yürümeyeceğiz, koşmamız lazım" dedi.
ÖNDER YILMAZ





İlaçtan plastiğe, kozmetikten yapı kimyasallarına kadar geniş bir üretim alanını kapsayan ve 8 bini aşkın firmayı temsil eden İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), Türk kimya sektörünün en güçlü kurumsal yapılarından biri konumunda bulunuyor. Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ikinci sektörü olan kimya, 2025 yılında 31.9 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşarak toplam ihracattan yüzde 13.5 pay aldı ve 238 ülke ile bölgeye ihracat gerçekleştirdi. Bu güçlü tablo eşliğinde İKMİB'de yeni dönem süreci resmen başladı.
Aracı'dan güçlü başlangıç
Sektörün önde gelen sanayici ve ihracatçılarından Vefa İbrahim Aracı, İKMİB Başkanlığına adaylığını İstanbul'da düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Toplantı, sektörün çatı kuruluşları, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının yoğun katılımıyla gerçekleşti. Basın toplantısına aralarında İKMİB Başkanı Adil Pelister ile ZÜCDER Başkanı Burak Önder'in de yer aldığı çok sayıda isim katıldı.
Bütüncül yaklaşım öne çıkacak
Adaylık açıklamasında konuşan Vefa İbrahim Aracı, birlik bünyesinde faaliyet gösteren 16 alt sektörün tamamını kapsayan bütüncül bir yaklaşım benimsediklerini belirterek, kimya sektöründe sürdürülebilir ihracat artışının ancak bu anlayışla mümkün olabileceğini ifade etti. Aracı, "Kimya sektörü 16 alt sektörüyle büyük bir bütün oluşturuyor. Küresel rekabetin geldiği noktada firmalar kadar sektörel organizasyonların da güçlü olması gerekiyor" dedi. Yeşil dönüşüm ve dijitalleşmenin yalnızca bir uyum süreci değil, firmalar için doğrudan rekabet avantajı haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Aracı, ölçmeye ve doğru veriye dayalı bir yönetim anlayışının İKMİB bünyesinde kurumsallaştırılacağını kaydetti.
'Kimyada Birlik Zamanı' mesajı veren Aracı, kimya sektörünün geleceğinin ancak ortak akıl, güçlü iletişim ve birlikte hareket etme kültürüyle şekillenebileceğini vurguladı.
Sorun çok lakin...
Kimya ihracatının arttığını dile getiren Aracı, sektöre dair şunları söyledi: "Hammaddeye erişimden finansmana çok ciddi sorunlar sektörde. En düşük sermaye getirisi olan sektör kimya... Kârlılıkta hafif yükselme var. Çin'deki kapasite baskısı rekabet koşullarını ağırlaştırıyor. Avrupa'da da maliyet baskısı hissediliyor. Fiyat üzerinden rekabet zor... Türkiye'de enerji fiyatları maliyetleri artırıyor. İhracattaki dalgalanma nakit akışını bozuyor. Güncel sorunlar çok… Finansman, teminat mektubu hepsi sorun. Ancak yürümeyeceğiz, koşmamız lazım." Aracı, "yenimesaj.com.tr"nin "Stratejinizde üniversitelerin yeri nedir? Özellikle üniversitelerin kimya bölümü mezunları -ki bunların arasında TÜBİTAK bursluları da var- bırakın iş bulmayı torpille bile staj yeri bulamıyor. Fırsatını bulan mecburen yurtdışına gidiyor. Kimyager olmadan Ar-Ge nasıl yapılacak?" sorusu üzerine "Türkiye'de kimya, Ar-Ge yapılan bir sektör… Şirket olarak üniversitelerle çalışıyoruz. Öte yandan Türkiye, bu kadar kimya mühendisi ve kimyager mezunu vermek zorunda mı? Nisan ayından itibaren bu konuyu değerlendireceğiz. Bir de ülkemizde kimya sevilmiyor. Mesela OSB'ler otomotiv yatırımlarına halı seriyor. Kimyayı sevdirmemiz lazım" açıklamasını yaptı.
İthalat oranı çok yüksek
İKMİB Başkan Adayı Aracı, özellikle ana kimyasallarda yüksek ithalat oranının cari denge üzerindeki etkisine dikkat çekerek, "Ana kimyasal ürün gruplarında ithalat bağımlılığı, sanayinin tamamını etkileyen bir konu. Yerli üretim kapasitesinin artırılması 16 alt sektörün tamamını doğrudan ilgilendiriyor. Yatırım ortamının güçlendirilmesi, teşvik mekanizmalarının etkin kullanılması ve üretim altyapısının desteklenmesi, sektörümüzün uzun vadeli rekabet gücü açısından kritik önemdedir" açıklamasını yaptı.















































































