logo
10 MAYIS 2025

En çok meyve-sebze ile ekmek israf ediliyor

Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, mutfakta en çok meyve ve sebze ile ekmek israfının yaşandığına dikkat çekerek, küçük önlemlerle bunun önüne geçilebileceğini belirtti.

16.10.2020 10:56:00
En çok meyve-sebze ile ekmek israf ediliyor
En çok meyve-sebze ile ekmek israf ediliyor
Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, mutfakta en çok meyve ve sebze ile ekmek israfının yaşandığına dikkat çekerek, küçük önlemlerle bunun önüne geçilebileceğini belirtti.

Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, 16 Ekim Dünya Gıda Gününde gıda israfına dikkat çekerek, israfı önlemek için yapılabilecekleri anlattı.

Fadıloğlu, dünyanın bugün karşı karşıya kaldığı gıda israfının, tarladan sofraya olmak üzere gıda tedarik zinciri boyunca ortaya çıktığını, üretilen gıdanın üçte birinin israf olduğunu belirterek, "Her yıl dünyada 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Ekonomik olarak yaklaşık 1 trilyon dolara tekabül eden bu miktar, dünyada açlık çeken 800 milyonu aşkın insanı birçok kez doyurulabilir" dedi.

"En çok israf edilen ürünlerin başında meyve ve sebzeler geliyor"

Eylem Ezgi Fadıloğlu, gerek ekonomik gerekse çevrenin ve insanın korunması açısından gıda israfını azaltmaya mecbur olduğumuzu, bireysel alışkanlıklarımızı değiştirerek gerekli hassasiyeti göstermemiz gerektiğini belirtti.

İsraf sürecini sırasıyla anlatan Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, "En çok israf edilen ürünlerin başında meyve ve sebzeler geliyor. Süreç tarlada başlamakta, meyve ağaçlarında toplanmadığı için çürüyüp giden tonlarca meyve bulunmakta. Sera gazı salınımının yüzde 10'unun çürümüş gıdalardan kaynaklandığı bilgisinden yola çıkarak küresel ısınmanın yavaşlatılmasına yönelik faaliyetler uygulamaya konmalı. Bu anlamda tarlalar kontrol edilmeli, bu ağaçların bulunduğu alanlar için sürekli güncellenen bir harita veya cep telefonu uygulaması yapılmalı ve bu alanlar gönüllü kişiler tarafından toplanarak ihtiyacı olan insanlara dağıtımı sağlanmalı. Dünyada bir milyara yakın insanın aç olduğu unutulmamalıdır" diye konuştu.

Bir başka gıda israfının hasat veya nakil sırasında meydana geldiğini anlatan Fadıloğlu, "Bu durum gıdanın ezilmesine, çürümesine ve bozulmasına neden olmakta. Bunu önlemek için iyi tarım uygulamalarına önem verilmeli, nakliye ve depolamaya yeterli yatırım yapılmalı, süreçler gözden geçirilerek iyileştirilmeler sağlanmalı. Marketlerde depolara aktarma sırasında gıdaların zarar görmesi engellenmeli, gıda güvenliğinin sağlanmasına önem verilmeli, soğuk zincirin kırılması engellenmeli ve çalışan personelin eğitimi ile bilinçlenmesine önem verilmeli' diyerek bu şekilde tarla ve marketlerdeki israfın önüne geçilebileceğini kaydetti.

Evde küçük önlemlerle israfın önüne nasıl geçilir'

Evde veya restoranda yemek yedikten sonra tabakta bırakılan yemek artıklarının da bir diğer gıda israfına örnek olduğunu ifade eden Eylem Ezgi Fadıloğlu, "Gıda israfının önlenmesinde bilinçli tüketim alışkanlıklarının kazanılması büyük önem taşıyor. Dünyada milyonlarca insanın yetersiz beslendiğini, açlık sınırının altında olduğunu biliyoruz ve gün geçtikçe israfla birlikte bu sayının daha da artacağı öngörülmekte. Evlerde gıdaların saklanması, pişirilmesi ve tüketilmesine yönelik doğru planlar yapılmadığı için milyonlarca ton gıda çöpe gitmekte. Yiyebileceğiniz kadar yemek pişirmeli ve yemekler küçük porsiyonlarda servis edilerek tabakta kalması ve atılması önlenmeli. Açken ve ihtiyaç listesi yapmadan alışverişe çıkmamalı, gereğinden fazla gıda alarak bozulmasına neden olunmamalı. Kısa zaman içinde tüketilemeyecek olan meyve veya sebzelerden meyve-sebze suları yapabileceğiniz veya dondurabileceğiniz, olgun meyvelerden çeşitli meyveli kekler yapılabileceği ve sebzelerle turşular hazırlanabileceği unutulmamalı" önerilerinde bulundu.

"Verilere göre, ülkemizde günde 4,9 milyon ve yılda 1,7 milyar adet ekmek israf edilmekte"

Ekmek israfına özelikle dikkat çeken Dr. Fadıloğlu, "Ekmeğin evlerde çöpe atılmasındaki en önemli etmenler arasında gereğinden fazla alınması, uygun koşullarda saklanmaması yer alıyor. Ekmek ve diğer unlu mamullerin tüketiminde de dikkatli olunmalı, günlük ihtiyaca göre ekmek alınmalı, ekmekler yemek masasına dilimlenmiş olarak konulmalı, kopartılarak yenmeden kalan parçaların ziyan olması ve çöpe atılması engellenmeli. Kalan ekmeği derin dondurucuda saklamalı, ihtiyaç duyulduğu takdirde tost makinasında ısıtarak yemeklerinizin yanında sıcak olarak tüketebileceğiniz unutulmamalı. Bayat ekmekten galeta unu yapabileceğiniz ve çorbaların üzerinde kullanmak üzere kruton yapabilirsiniz. Çeşitli verilere göre, ülkemizde günde 4,9 milyon ve yılda 1,7 milyar adet ekmek israf edilmekte. Bu da bir ekmek 1,5 liradan hesaplandığında yıllık yaklaşık 2,5 milyar lira tutarındaki bir servetin çöpe gitmesi demek' diye konuştu. İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Metrobüs kazasında yaralı sayısı 40'a yükseldi
İstanbul Valisi Davut Gül açıkladı
"Sorunların çatışma yerine diyalogla çözülmeli"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan ateşkese ilişkin açıklama
"Gazze susuzluktan ölüyor"
Filistin Su İdaresi uyardı
Hint Okyanusu'na düştü
Yarım asırlık yolculuk bitti
Beylikdüzü'nde 2 metrobüs çarpıştı
1 ölü, 20 yaralı
'Her an müjdeleri alabilirsiniz'
Erdoğan'dan açılım süreci mesajı
Özel'den açılıma destek
'Sonuna kadar destekliyoruz'
Hindistan-Pakistan arasında ateşkes sağlandı
Açıklama ABD Başkanı Trump'tan geldi
Çanakkale'de feci kaza
8 kişi hayatını kaybetti
6 kişi gözaltında
Çalık Holding önünde bir kişi öldürüldü
Türkiye'de bu da yapıldı
MİT'ten "sahte baz istasyonu" kuran siber casusluk ağına operasyon
"Durursanız, duracağız"
Pakistan'dan Hindistan'a açık mesaj
Trump: Çin ile iyi bir anlaşma yapmalıyız
Gözler ABD-Çin görüşmesinde
İsrail, Yemen ve İran'a odaklandı
ABD bıraktı, İsrail devam ettiriyor
Pakistan 'Bunyan-un-Marsoos Operasyonu' başlattı
Hindistan Sindoor Operasyonu'nu başlatmıştı
Metrobüs kazasında yaralı sayısı 40'a yükseldi
İstanbul Valisi Davut Gül açıkladı
"Sorunların çatışma yerine diyalogla çözülmeli"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan ateşkese ilişkin açıklama
"Gazze susuzluktan ölüyor"
Filistin Su İdaresi uyardı
Hint Okyanusu'na düştü
Yarım asırlık yolculuk bitti
Beylikdüzü'nde 2 metrobüs çarpıştı
1 ölü, 20 yaralı
'Her an müjdeleri alabilirsiniz'
Erdoğan'dan açılım süreci mesajı
Özel'den açılıma destek
'Sonuna kadar destekliyoruz'
Hindistan-Pakistan arasında ateşkes sağlandı
Açıklama ABD Başkanı Trump'tan geldi
Çanakkale'de feci kaza
8 kişi hayatını kaybetti
6 kişi gözaltında
Çalık Holding önünde bir kişi öldürüldü
Türkiye'de bu da yapıldı
MİT'ten "sahte baz istasyonu" kuran siber casusluk ağına operasyon
"Durursanız, duracağız"
Pakistan'dan Hindistan'a açık mesaj
Trump: Çin ile iyi bir anlaşma yapmalıyız
Gözler ABD-Çin görüşmesinde
İsrail, Yemen ve İran'a odaklandı
ABD bıraktı, İsrail devam ettiriyor
Pakistan 'Bunyan-un-Marsoos Operasyonu' başlattı
Hindistan Sindoor Operasyonu'nu başlatmıştı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.