Et fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesi hazır yemek sektörünü de etkiliyor. İYSAD Başkanı Sadık Çelik, "İYSAD olarak arzumuz; yerli üretimin elbette ki desteklenip geliştirilmesi ve üretimin, iç tüketimi karşılayabilecek seviyeye bir an evvel ulaşmasıdır" açıklamasını yaptı
YENİ MESAJ - İSTANBUL
İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik, yaklaşan Ramazan öncesi artan et fiyatlarının 5 milyar dolar ciroya sahip, doğrudan 400 bin kişiye dolaylı olarak da 1 milyon kişiye istihdam sağlayan, günde 8 milyon insanı doyuran 7 bin yemek sanayicisinin faaliyet gösterdiği hazır yemek sektörünü derinden etkilediğini vurguladı. Sadık Çelik, şunları söyledi: "1990 öncesi ihmal edilen tarım ve hayvancılık alanı 1990'lı yıllarda Türkiye'yi et ithalatına gebe bırakmıştır. Açığın kapatılması için bu dönemde kesik et ithalatı yapılmıştır. Yanlış yapılan kesik et ithalatı Türk hayvancılığına onarılmaz zararlar vererek 2010'daki et krizini hazırlayan ve et ithalatının kapısının yeniden açılmasını sağlayan en büyük nedenler arasına girmiştir. Yine 2010 öncesi mera yasağı, süt tozu ithalatı, süt taban fiyatının düşük olması ve artan yem fiyatları Türk hayvancılığını ve üreticileri, tüketimi karşılayacak kadar üretim yapamaz noktaya getirmiştir. 60. hükümet de, 2010'da 35 - 40 liralara yaklaşan et fiyatlarındaki artışı durdurmak için canlı ve karkas et ithalatına mecbur kalmıştır. Bu amaçla gümrük vergilerini zorunlu olarak sıfırlamıştır. Bu da artan fiyatların normal seviyelere inmesini sağlamıştır. Ancak 2011 Temmuz ayına geldiğimizde hükümet haklı olarak yerli üretimi desteklemek için gümrük vergilerini yüzde 75 mertebesine kademeli olarak çıkarmıştır. Bu ise, fiyatların tekrar yükselmesine yol açmıştır; çünkü üretim hala arzulanan noktaya gelememiştir."
YENİ MESAJ - İSTANBUL
İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik, yaklaşan Ramazan öncesi artan et fiyatlarının 5 milyar dolar ciroya sahip, doğrudan 400 bin kişiye dolaylı olarak da 1 milyon kişiye istihdam sağlayan, günde 8 milyon insanı doyuran 7 bin yemek sanayicisinin faaliyet gösterdiği hazır yemek sektörünü derinden etkilediğini vurguladı. Sadık Çelik, şunları söyledi: "1990 öncesi ihmal edilen tarım ve hayvancılık alanı 1990'lı yıllarda Türkiye'yi et ithalatına gebe bırakmıştır. Açığın kapatılması için bu dönemde kesik et ithalatı yapılmıştır. Yanlış yapılan kesik et ithalatı Türk hayvancılığına onarılmaz zararlar vererek 2010'daki et krizini hazırlayan ve et ithalatının kapısının yeniden açılmasını sağlayan en büyük nedenler arasına girmiştir. Yine 2010 öncesi mera yasağı, süt tozu ithalatı, süt taban fiyatının düşük olması ve artan yem fiyatları Türk hayvancılığını ve üreticileri, tüketimi karşılayacak kadar üretim yapamaz noktaya getirmiştir. 60. hükümet de, 2010'da 35 - 40 liralara yaklaşan et fiyatlarındaki artışı durdurmak için canlı ve karkas et ithalatına mecbur kalmıştır. Bu amaçla gümrük vergilerini zorunlu olarak sıfırlamıştır. Bu da artan fiyatların normal seviyelere inmesini sağlamıştır. Ancak 2011 Temmuz ayına geldiğimizde hükümet haklı olarak yerli üretimi desteklemek için gümrük vergilerini yüzde 75 mertebesine kademeli olarak çıkarmıştır. Bu ise, fiyatların tekrar yükselmesine yol açmıştır; çünkü üretim hala arzulanan noktaya gelememiştir."