'Etteki vergi oranı indirilmeli'
TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, ette KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesinin başta tüketici ihtiyacını karşılayabilmek adına elzem olduğunu vurgulayarak, "Temel beslenme ihtiyacımız olan etin fiyatını böylelikle 6 lira aşağı çekebiliriz" dedi
18.02.2016 00:00:00
YENİ MESAJ/İSTANBUL
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, sektörün geçen yılını değerlendirdi, 2016 yılına ilişkin öngörülerini de paylaştığı basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin 2015 yılı genel ihracatının yüzde 7'sinin gıda ve içecek sektöründen geldiğini, 2015 yılında sektörün ihracatının 10 milyar 227 milyon dolar olarak gerçekleştiğini vurgulayan Şemsi Kopuz, gıda ve içecekte 2015 yılı ithalatının ise 5 milyar 133 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. "Gıda ve içecek sanayi ithalatı, Türkiye toplam ithalatından yüzde 2 pay aldı" diyen Kopuz, 2014 yılı ile karşılaştırıldığında gıda sektörü ihracatında yaklaşık 1 milyar dolarlık bir düşüş yaşadıklarını kaydetti.
Girdi maliyetleri büyük sorun
Başkan Kopuz, şunları söyledi: "Madem et fiyatları dedik, genel olarak hayvancılık (et ve süt sektörleri) için ilk yapılması gereken şey; milli envanterin hiçbir şüpheye yer bırakmayacak doğrulukta ve detayda olmasını sağlamaktır. Bugün kamu otoritesi dahil herkes, kayıt dışı üretim ve ticaretin varlığının farkında ancak boyutu konusunda herkesin ayrı bir tahmini var. 'Ölçemediğimiz bir şeyi iyileştiremeyeceğimiz' kuralı da geçerliliğini koruyor. Envanterimizi bilirsek kırmızı et arzı ile ilgili projeksiyon yapabilir ve aynı şekilde talep projeksiyonu ile çakıştırarak arz açığı olan aylar için proaktif olarak besi danası ithalatı yoluna gidebiliriz. Bu rakamlar sektör oyuncularına açık olursa herkes ona göre pozisyon alır, sistemin regüle hale gelmesi daha kolay olur. Milli potansiyelimizin tamamı kullanılmadan ithalat, hele hele et ithalatı düşünülmemeli; sadece geçici bir tedbir olarak uygulanmalıdır."
Etin fiyatı 6 lira aşağı çekilebilir
Kırmızı et fiyatları ile ilgili konuşmasına devam eden Şemsi Kopuz, vergi oranlarına değinerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün karkas et ithalatı gerçekleştirdiğimiz Bosna Hersek'te hayvancılık, bu ithalatı karşılayacak ölçekte değildir. Letonya gibi çeşitli ülkelerden et tedarik edilerek, Bosna Hersek üzerinden ithalat yapılmaktadır. Ayrıca sadece karkas et olarak yapılan ithalat; sektörün deri, sakatat gibi ihtiyaçlarına cevap verememekte, mağduriyetlere yol açmaktadır. Bu anlamda yapılacaksa canlı hayvan ithalatı hem ihtiyaca yönelik olması açısından hem de helal kesim hassasiyeti açısından daha kıymetlidir. Kamuya bu konuda çağrıda bulunursak, ette KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesinin, başta tüketici ihtiyacını karşılayabilmek adına elzem olduğunu vurgulayabiliriz. Temel beslenme ihtiyacımız olan etin fiyatını böylelikle 6 lira aşağı çekebiliriz. Piyasa böylece regüle olmuş olur."
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, sektörün geçen yılını değerlendirdi, 2016 yılına ilişkin öngörülerini de paylaştığı basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin 2015 yılı genel ihracatının yüzde 7'sinin gıda ve içecek sektöründen geldiğini, 2015 yılında sektörün ihracatının 10 milyar 227 milyon dolar olarak gerçekleştiğini vurgulayan Şemsi Kopuz, gıda ve içecekte 2015 yılı ithalatının ise 5 milyar 133 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. "Gıda ve içecek sanayi ithalatı, Türkiye toplam ithalatından yüzde 2 pay aldı" diyen Kopuz, 2014 yılı ile karşılaştırıldığında gıda sektörü ihracatında yaklaşık 1 milyar dolarlık bir düşüş yaşadıklarını kaydetti.
Girdi maliyetleri büyük sorun
Başkan Kopuz, şunları söyledi: "Madem et fiyatları dedik, genel olarak hayvancılık (et ve süt sektörleri) için ilk yapılması gereken şey; milli envanterin hiçbir şüpheye yer bırakmayacak doğrulukta ve detayda olmasını sağlamaktır. Bugün kamu otoritesi dahil herkes, kayıt dışı üretim ve ticaretin varlığının farkında ancak boyutu konusunda herkesin ayrı bir tahmini var. 'Ölçemediğimiz bir şeyi iyileştiremeyeceğimiz' kuralı da geçerliliğini koruyor. Envanterimizi bilirsek kırmızı et arzı ile ilgili projeksiyon yapabilir ve aynı şekilde talep projeksiyonu ile çakıştırarak arz açığı olan aylar için proaktif olarak besi danası ithalatı yoluna gidebiliriz. Bu rakamlar sektör oyuncularına açık olursa herkes ona göre pozisyon alır, sistemin regüle hale gelmesi daha kolay olur. Milli potansiyelimizin tamamı kullanılmadan ithalat, hele hele et ithalatı düşünülmemeli; sadece geçici bir tedbir olarak uygulanmalıdır."
Etin fiyatı 6 lira aşağı çekilebilir
Kırmızı et fiyatları ile ilgili konuşmasına devam eden Şemsi Kopuz, vergi oranlarına değinerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün karkas et ithalatı gerçekleştirdiğimiz Bosna Hersek'te hayvancılık, bu ithalatı karşılayacak ölçekte değildir. Letonya gibi çeşitli ülkelerden et tedarik edilerek, Bosna Hersek üzerinden ithalat yapılmaktadır. Ayrıca sadece karkas et olarak yapılan ithalat; sektörün deri, sakatat gibi ihtiyaçlarına cevap verememekte, mağduriyetlere yol açmaktadır. Bu anlamda yapılacaksa canlı hayvan ithalatı hem ihtiyaca yönelik olması açısından hem de helal kesim hassasiyeti açısından daha kıymetlidir. Kamuya bu konuda çağrıda bulunursak, ette KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesinin, başta tüketici ihtiyacını karşılayabilmek adına elzem olduğunu vurgulayabiliriz. Temel beslenme ihtiyacımız olan etin fiyatını böylelikle 6 lira aşağı çekebiliriz. Piyasa böylece regüle olmuş olur."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.