logo
15 AĞUSTOS 2025

Ev yapımı baklavanın püf noktaları

Bayramda herkesin beklediği o eşsiz lezzet, ev yapımı baklava... Peki, bu lezzetin püf noktaları neler?
 

27.03.2025 15:43:00 / Güncelleme: 27.03.2025 15:53:54
Eyüp Kabil
Ev yapımı baklavanın püf noktaları
Ev yapımı baklavanın püf noktaları
Bayram sofralarının vazgeçilmezi, misafirlerin yüzünü güldüren o eşsiz lezzet ev yapımı baklava. Bayramların vazgeçilmezi ev yapımı baklavanın püf noktalarıyla birlikte detaylı bir tarifini sizin için ustasından aldık.

Malzemeler

Hamuru için:

1 kilogram un

3 adet yumurta

1 su bardağı süt

1 su bardağı sıvı yağ

1 paket kabartma tozu

1 yemek kaşığı sirke

Yarım çay kaşığı tuz

Açmak için nişasta



İç harcı için:

500 gram ceviz, fındık veya Antep fıstığı (isteğe bağlı olarak karışık kullanılabilir)

2 yemek kaşığı toz şeker (isteğe bağlı)

Şerbeti için:

4 su bardağı şeker

3,5 su bardağı su

Çeyrek limon suyu

Üzeri için

250 gram tereyağı veya sade yağ

Hazırlanışı

1. Hamurun hazırlanması:

Unu geniş bir kaba eleyin.

Ortasını havuz gibi açıp yumurtaları, sütü, sıvı yağı, kabartma tozunu, sirkeyi ve tuzu ekleyin.

Yavaş yavaş unu kenarlardan alarak ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yoğurun.

Hamuru 30-40 eşit bezeye ayırın ve üzerini nemli bir bezle örterek 30 dakika dinlendirin.

2. Yufkaların açılması:

Her bir bezeyi nişasta serperek incecik açın. Ne kadar ince olursa baklavanız o kadar lezzetli olur.

Yufkaları açarken merdane veya oklava kullanabilirsiniz.

3. Baklavanın tepsiye yerleştirilmesi:

Tepsiyi tereyağı veya sade yağ ile yağlayın.

Açtığınız yufkaları tepsinin boyutuna göre kesin.

Tepsiye 3 kat yufka serin, üzerine iç harçtan serpiştirin.

Kalan yufkaları da aralarına iç harç serpiştirerek kat kat tepsiye yerleştirin.

En üst kata arasına iç harç serpilmeden iki kat yufka serin.



4. Baklavanın kesilmesi ve pişirilmesi:

Baklavayı istediğiniz şekilde dilimleyin.

Tereyağını veya sade yağı eritin ve baklavanın üzerine gezdirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40-50 dakika pişirin.

5. Şerbetin hazırlanması ve dökülmesi:

Şeker ve suyu tencereye alıp kaynatın.

Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.

Fırından çıkan sıcak baklavanın üzerine soğuk şerbeti gezdirin.

Baklavanın şerbeti çekmesi için en az 2-3 saat dinlendirin.

Püf noktaları

Hamurun kıvamı çok önemlidir. Ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır.

Yufkaların ince açılması baklavanın lezzetini artırır.

İç harç malzemelerini damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

Şerbetin kıvamı da önemlidir. Ne çok koyu ne de çok sulu olmalıdır.

Baklavayı bir gün dinlendirdikten sonra servis yapmanız lezzetini artırır.

Baklavanın çıtır çıtır olması için, şerbetin soğuk, baklavanın sıcak olması gerekir.

Baklava yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi lezzeti doğrudan etkiler. Baklavayı fırından çıkardıktan sonra üzerine bir tepsi veya folyo kapatarak şerbetin daha iyi çekmesini sağlayabilirsiniz. Baklavayı servis ederken üzerine Antep fıstığı veya ceviz serpiştirebilirsiniz.

Afiyet olsun!
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Nifak ve haset
Fenerbahçe'nin lig rekorları
Son haftaya lider girip şampiyon olamayan tek takım
Hakan Fidan Mossad Direktörü ile mi görüştü?
'Doha'da aynı anda bulunmaları tamamen tesadüfi'
Beşiktaş zorlanarak turladı
Dolmahçe'de gergin gece
'Hadi oradan'
Erdoğan'dan CHP'ye sert sözler
Özlem Çerçioğlu AKP'ye katıldı
Rozeti taktı, 'Alnım ak' dedi
Kremlin'den açıklama
Putin ile Trump hangi konuları ele alacak?
Özgür Özel beklenen açıklamayı yaptı
'2 milyon dolar ver dışarı çık'
İşte yeni enflasyon hedefi
'Kira enflasyonu daha dirençli'
CHP'den istifa etti
Çerçioğlu AKP'ye katılacak
'SDG mutabakata uymuyor'
Milli Savunma Bakanlığından açıklama
Fenerbahçe’ye dev teklif!
Türk futbol tarihine geçecek mi?
Hatay'da yangınla mücadele 14. saatte devam ediyor
2 mahallede bin 115 kişi tahliye edildi
Mısır'dan İsrail'le dev doğal gaz anlaşması
İsrail tarihinin en büyük ihracat anlaşması
Kritik görüşme öncesi yaptırım kararı
Trump - Putin görüşmesi yarın
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Nifak ve haset
Fenerbahçe'nin lig rekorları
Son haftaya lider girip şampiyon olamayan tek takım
Hakan Fidan Mossad Direktörü ile mi görüştü?
'Doha'da aynı anda bulunmaları tamamen tesadüfi'
Beşiktaş zorlanarak turladı
Dolmahçe'de gergin gece
'Hadi oradan'
Erdoğan'dan CHP'ye sert sözler
Özlem Çerçioğlu AKP'ye katıldı
Rozeti taktı, 'Alnım ak' dedi
Kremlin'den açıklama
Putin ile Trump hangi konuları ele alacak?
Özgür Özel beklenen açıklamayı yaptı
'2 milyon dolar ver dışarı çık'
İşte yeni enflasyon hedefi
'Kira enflasyonu daha dirençli'
CHP'den istifa etti
Çerçioğlu AKP'ye katılacak
'SDG mutabakata uymuyor'
Milli Savunma Bakanlığından açıklama
Fenerbahçe’ye dev teklif!
Türk futbol tarihine geçecek mi?
Hatay'da yangınla mücadele 14. saatte devam ediyor
2 mahallede bin 115 kişi tahliye edildi
Mısır'dan İsrail'le dev doğal gaz anlaşması
İsrail tarihinin en büyük ihracat anlaşması
Kritik görüşme öncesi yaptırım kararı
Trump - Putin görüşmesi yarın
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.