Fransa'da yine terör saldırısı
Terör Fransa'da yine sahneye çıktı. Fransa'nın güney şehri Nice'te düzenlenen bıçaklı saldırıda 3 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Saldırıda bir kadının başı kesilerek öldürüldüğü iddia ediliyor. Başkent Paris'te de bir kişi 16 Ekim'de başı kesilerek öldürülmüştü
29.10.2020 16:54:00





Son günlerde adı terör saldılarıyla gündemden düşmeyen Fransa, dün yeni bir saldırıyla sarsıldı. Fransa'nın güneyinde bulunan Nice şehrinde bir saldırgan bıçaklı saldırı gerçekleştirdi. Fransız Polisi, Notre-Dame Kilise'nin yakınında gerçekleştirilen saldırının ardından hayatını kaybedenlerin sayısının 3'e yükseldiğini ve çok sayıda kişinin yaralandığını açıkladı. Reuters, polis kaynaklarına dayandırarak saldırıda bir kadının başı kesilerek, bir erkeğin ise boğazı kesilerek öldürüldüğünü aktardı. Polis, "durum kontrol altında, panik yapmayın" açıklamasını yaptı.
Terörist saldırı olarak değerlendiriliyor
Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi, olayın bir terörist saldırı olarak değerlendirildiğini belirtti ve saldırganın gözaltına aldığını açıkladı. Yine Müslümanları hedef alan Estrosi, "Bugün, İslami faşizme yeni kurbanlar vererek çok daha ağır bedeller ödemekteyiz. Buna şüphe yok. Sürekli 'Allahu Ekber' diye tekrar tekrar bağırdı. Ülkemiz İslami faşizmi yok etmek için mevcut barış yasalarından artık daha fazla memnun olamaz" dedi. İçişleri Bakanı Gérald Darmanın olayla ilgili polis operasyonunun devam ettiğini ve kriz masası oluşturulduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'nun kriz masasına katıldığı bildirildi.
Avignon'da da bir kişiyi polis vurdu
Diğer yandan Fransız medyası Nice'teki saldırıdan birkaç saat sonra Avignon şehrinde de sokakta çevresindeki bıçakla öldürmekle tehdit edip 'Allahu Ekber' diye bağıran bir kişinin polis tarafından vurularak öldürüldüğünü bildirdi. Fransa'nın Suudi Arabistan Büyükelçiliği de yazılı açıklamasında, Cidde konsolosluğunda bir görevliyi bıçakla yaraladığı belirtilen bir saldırganın gözaltına alındığını duyurdu.
Fransa'daki Müslümanlar saldırıyı kınadı
Fransa Müslüman İnanç Konseyi (CFCM) Twitter hesabından saldırıyı kınadı. Açıklamada "Nice'teki Notre-Dame Bazilikası yakınlarında gerçekleştirilen terör saldırısını kınıyoruz" dendi ve hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı diledi.
Nice'de bu ilk saldırı değil
Nice'te 14 Temmuz 2016 Ulusal Bayramı'nda da silahlı bir saldırgan aracını kutlamalar için toplanan kalabalığa doğru sürmüş, saldırıda en az 86 kişi ölmüştü. Çok sayıda kişinin yaralandığı saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlenmişti. Saldıranın Tunus doğumlu bir Fransız vatandaşı olduğu bildirilmişti. Nice'te 2016'daki saldırıdan günler sonra da Rouen'deki bir kilisede Papaz Jacques Hamel sabah ayini sırasında boğazı kesilerek öldürülmüştü. Fransa'nın başkenti Paris'te de 16 Ekim'de ifade özgürlüğü ile ilgili dersinde Peygamber Efendimize hakaretler içeren karikatürler gösteren öğretmen Samuel Paty başı kesilerek öldürülmüştü. Hükümet, saldırıdan sonra radikal İslam'la mücadele etmek için operasyonların artırılacağını söylemişti.
Macron yönetimi şiddeti kışkırtıyor
Öte yandan tüm dünyada tepki gösterilen Fransa Cumhurbaşkanı Macron yönetiminin İslam karşıtı tutumuna bu defa içeriden bir eleştiri geldi. Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Fransız milletvekili Manon Aubry, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin İslam karşıtı tutumuna ilişkin, "Laiklik, sabah, öğlen ve akşam Müslümanlara nefretini kusmak için bir bahane değil" ifadesini kullandı. Aubry, Fransa'da Samuel Paty isimli öğretmenin öldürülmesinden sonra terörle mücadele konusunda devletin tüm kademelerinin altyapısının güçlendirmesine yönelik fikir yürütmek yerine, "mide bulandırıcı" tartışmaların yapılmasına tepki gösterdi. Konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos da bir açıklama yaptı. Dinlere ve kutsal dini sembollere hakaretin nefret ve şiddeti kışkırtarak kutuplaşma ve toplumda kırılmaya neden olduğunu belirten Moratinos, tüm dinlere ve inançlara karşılıklı saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.































































































