logo
10 HAZİRAN 2025

Gazze'de ölü sayısı 20 bini geçti

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde ölen Filistinlilerin sayısı 20 bin 57 oldu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, (BMGK) Gazze'de insani yardımlara ilişkin üzerinde müzakereler yürütülen ancak anlaşma sağlanamayan karar tasarısının oylanması ise dördüncü kez ertelendi.

22.12.2023 09:02:00
AA
Gazze'de ölü sayısı 20 bini geçti
Gazze'de ölü sayısı 20 bini geçti

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İsrail'in saldırılarında son 48 saatte 390 Filistinlinin öldüğü, 734 kişinin ise yaralandığı kaydedildi.

7 Ekim'den bu yana süren saldırılarda yaralananların sayısının ise 53 bin 320'ye yükseldiği ifade edildi.

BMGK'de Gazze'de insani yardımlara ilişkin karar tasarısının oylanması dördüncü kez ertelendi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, (BMGK) Gazze'de insani yardımlara ilişkin üzerinde müzakereler yürütülen ancak anlaşma sağlanamayan karar tasarısının oylanması, dördüncü kez ertelendi.

AA muhabirinin BM kaynaklarından edindiği bilgiye göre, karar tasarısının oylaması yarına bırakıldı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BMGK üyelerinin kapalı oturumundan sonra yaptığı açıklamada, son bir haftadır Birleşik Arap Emirliklerinin sunduğu Gazze karar tasarısı üzerinde yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirtmişti.

Greenfield, kabul edilmesi halinde kararın ihtiyaç sahiplerine insani yardım sağlayacağını, karar tasarısının talep ettikleri değişiklerle birlikte sunulması halinde tasarıyı destekleyeceklerini dile getirmişti.

Ancak beklenen oylama bu akşam da gerçekleşmedi ve dördüncü kez ertelendi.

"Çatışmalara ara" talebi kalktı, acil adım çağrısı geldi

Karar tasarısının ilk halinde tartışma yaratan ve ABD'nin karşı çıktığı hususlardan biri, insani yardımların engelsiz erişimi için "çatışmalara ara verilmesi" talebi olmuştu.

Anadolu Ajansı'nın edindiği yeni tasarıda, bunun yerine Gazze'de genişletilmiş insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için "acil adım atılması" ve çatışmalara sürdürülebilir bir şekilde ara verilmesi için gerekli koşulların oluşturulması çağrılarına yer verildi.

Tartışmalara neden olan bir diğer husus ise karar tasarısındaki "BM Genel Sekreteri'nden yardımların denetlenmesi için bir mekanizma kurması" talebiydi.

Yoğun müzakerelerin sonunda taraflar, mekanizma yerine "Gazze'deki sivil topluma yardımların ulaşımını hızlandırmak için Genel Sekreterin Kıdemli İnsani ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü" ataması üzerinde mutabık kaldı.

Karar tasarısında, Genel Sekreter tarafından atanacak koordinatörün Gazze'ye yardımların sevkiyatını hızlandırmak ve kolaylaştırmak için bir mekanizma kurması talep edildi.

Koordinatör atamasının da bir an önce yapılması çağrısında bulunulan tasarıda, gerekli personel ve teçhizatın sağlanacağı koordinatörün BM yetkisiyle çalışacağı ve BMGK uyarınca kendisine verilen görevleri yerine getireceği bildirildi.

Koordinatörün, insani yardımların türünü teyit etmesi istenen karar tasarısında, aynı zamanda söz konusu kişiye insani yardım sevkiyatını "kolaylaştırma, koordine etme, denetleme ve teyit etme" görevleri verildi.

Karar tasarısında, koordinatörün BMGK'ye çalışmaları hakkında ilk 20 günün ardından bilgi vermesi istenirken, tüm taraflara koordinatörle iş birliği halinde hareket etme çağrısı yapıldı.

Yardımların erişimi ön plana çıktı

Gazze'deki sivil topluma yardımların "yeterli miktarlarda aktarılması" gerektiğinin altı çizilen karar tasarısında, buna gıda, su, temizlik malzemesi, elektrik, telekomünikasyon ve tıbbi servislerin dahil olduğu ifade edildi.

Tasarıda, Gazze'ye temel gıda ve servislerin ithalatının tekrar başlamasının önemine değinilirken, yardımların "sapma" olmadan sivil halka ulaştırılması gerektiği vurgulandı.

Tüm taraflara uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca sivilleri koruma görevini yerine getirmeleri çağrısı yapılan karar tasarısında, tarafların Gazze'ye yardımların erişimini artırmak için tüm mevcut yollarının kullanımını kolaylaştırmaları talep edildi.

Yardımların dağıtımı için gerekli yakıtın sağlanması istenilen tasarıda, hastaneler, tıbbi tesisler, okullar, ibadet alanları ve BM tesisleri ile personeli, tıp personeli ve araçlarının uluslararası insancıl hukuk uyarınca korunması gerektiğinin altı çizildi.

Guterres 99. maddeyi işletmişti

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, görev süresi boyunca yetkisini ilk kez kullanarak Gazze'deki insani felaketin önlenmesi için BM Şartı'nın 99. maddesini işletmiş ve 6 Aralık'ta BMGK'ye mektup göndermişti.

Guterres, "Güvenlik Konseyi üyelerini insani felaketin önlenmesi için baskı yapmaya çağırıyorum ve insani ateşkesin ilan edilmesi talebimi tekrarlıyorum. Bu çok acil." ifadelerini kullanmıştı.

Bunun ardından 8 Aralık'ta BMGK'de yapılan oylamada Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısı ABD tarafından veto edilmişti.

ABD, BM Genel Kurulu'nda 13 Aralık'ta 153 ülkenin "evet" oyu kullandığı Gazze'de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısı için de "hayır" oyu kullanan 10 ülkeden biri olmuştu.

ABD daha önce 16 , 18 ve 25 Ekim'de de BMGK'de Gazze'ye ilişkin sunulan karar tasarılarını veto etmişti.

BMGK'de 7 Ekim'in ardından çok sayıda oturum düzenlenmiş ve birçok karar tasarısının veto edilmesinin ardından Gazze'de çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesi" talep edilen 2712 sayılı karar 15 Kasım'da kabul edilmişti.


 

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Gazze'deki Emel Hastanesi Hizmet Dışı Kaldı
Dünya Sağlık Örgütü açıklama yaptı
4 aktivist İsrail'den sınır dışı edildi
Madleen'da son durum
Özdağ herkesi duruşmaya davet etti
'En uzun süre tutuklu kalan ben oldum'
Öğretmen atamasında heyecan dorukta
Sözlü sınav tarihi belli oldu
Belediye Başkanı Trump'ı suçladı
Los Angeles 'denek' olarak kullanılıyor
İsrail Madleen aktivistlerini tehdit etti
Eğer İsrail'den hemen ayrılmazlarsa...
İran-ABD nükleer müzakerelerine devam
15 Haziran'da, Umman'da
İsrail yine sağlıkçıları ve gazetecileri öldürdü
Sistematik olarak hedef alıyor
Tatilin son gecesinde trafik çilesi
43 ilin kavşağı kilitlendi!
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı
Ferdi Zeyrek hayatını kaybetti
Yollarda dönüş yoğunluğu yaşanıyor
Dönüş çilesi başladı
İstanbul'daki müzakerelerde anlaşmaya varılmıştı
Esir takasının ilk aşaması gerçekleşti
Son 24 saatte 47 Filistinli öldürüldü
Gazze'de can kaybı 54 bin 927'ye çıktı
Bayramın üçüncü günü 722 trafik kazası
6 kişi hayatını kaybetti
Binlerce obruk geri döndürülemez durumda
Konya Ovası çöküyor
Gazze'deki Emel Hastanesi Hizmet Dışı Kaldı
Dünya Sağlık Örgütü açıklama yaptı
4 aktivist İsrail'den sınır dışı edildi
Madleen'da son durum
Özdağ herkesi duruşmaya davet etti
'En uzun süre tutuklu kalan ben oldum'
Öğretmen atamasında heyecan dorukta
Sözlü sınav tarihi belli oldu
Belediye Başkanı Trump'ı suçladı
Los Angeles 'denek' olarak kullanılıyor
İsrail Madleen aktivistlerini tehdit etti
Eğer İsrail'den hemen ayrılmazlarsa...
İran-ABD nükleer müzakerelerine devam
15 Haziran'da, Umman'da
İsrail yine sağlıkçıları ve gazetecileri öldürdü
Sistematik olarak hedef alıyor
Tatilin son gecesinde trafik çilesi
43 ilin kavşağı kilitlendi!
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı
Ferdi Zeyrek hayatını kaybetti
Yollarda dönüş yoğunluğu yaşanıyor
Dönüş çilesi başladı
İstanbul'daki müzakerelerde anlaşmaya varılmıştı
Esir takasının ilk aşaması gerçekleşti
Son 24 saatte 47 Filistinli öldürüldü
Gazze'de can kaybı 54 bin 927'ye çıktı
Bayramın üçüncü günü 722 trafik kazası
6 kişi hayatını kaybetti
Binlerce obruk geri döndürülemez durumda
Konya Ovası çöküyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.