Gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş tehlikeli seviyede
Türkiye’de gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş, özellikle zeytinyağı, bal ve peynir gibi ürünlerde sıkça rastlanan bir sorun
19.03.2024 18:34:00
Fahri Fatih Özcan
Fahri Fatih Özcan





Türkiye'de gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş, özellikle zeytinyağı, bal ve peynir gibi ürünlerde sıkça rastlanan bir sorun. Taklit, orijinal ürünün yerine geçmek üzere benzeri bir ürünün üretilmesi; tağşiş ise ürünün içeriğinin, etiketinde belirtilenden farklı olacak şekilde değiştirilmesidir. Bu durum, hem tüketicilerin sağlığını tehdit eder hem de ekonomik kayıplara yol açıyor.
Balda: Üretim aşamasından sonra şurupların katılması, farklı özellikteki kalitesiz balların karıştırılması.
Peynirde: Süt yağı haricinde başka yağların kullanımı, koyun ve keçi peynirlerine inek sütü karıştırılması.
İnternet üzerinden satışı yapılan gıda ürünlerine de dikkat edilmeli, ürünlerin nerede üretildiği ve hangi koşullarda stoklandığı bilinmelidir.
Ramazan gibi özel dönemlerde denetimler sıklaştırılmalı ve kesilen cezalar caydırıcı olmalıdır.
Taklit ve tağşişin yaygın yöntemleri
Zeytinyağında: İçeriğinin ne olduğu belli olmayan yağların katılması.Balda: Üretim aşamasından sonra şurupların katılması, farklı özellikteki kalitesiz balların karıştırılması.
Peynirde: Süt yağı haricinde başka yağların kullanımı, koyun ve keçi peynirlerine inek sütü karıştırılması.
Taklit ve tağşiş ürünler nasıl anlaşılabilir?
Taklit ve tağşişli ürünlerin tespiti için çeşitli analiz yöntemleri var. Bunlar arasında gerçek zamanlı PCR yöntemi ile DNA analizi, UV spektrofotometre ile özgül soğurma ölçümü ve gaz kromatografisi ile yağ asitleri bileşiminin analizi sayılabilir. Uzmanlara göre tüketiciler, şüpheli gördükleri ürünleri yetkili makamlara bildirmeli ve alışverişlerini yaparken güvenilir markaları tercih ederek, fiyatı çok düşük olan ürünlerden kaçınmalı. Tüketiciler, alışverişlerinde güvenilir markaları tercih etmeli ve fiyatı çok düşük olan ürünlerden şüphelenmeli.İnternet üzerinden satışı yapılan gıda ürünlerine de dikkat edilmeli, ürünlerin nerede üretildiği ve hangi koşullarda stoklandığı bilinmelidir.
Ramazan gibi özel dönemlerde denetimler sıklaştırılmalı ve kesilen cezalar caydırıcı olmalıdır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.