Gıdada bilgi kirliliği var
Gıda alanında hızla artan yanıltıcı bilgilendirmeler nedeniyle tüketicinin yaşadığı güven sorunu, üniversiteleri ve sektör temsilcisi dernekleri harekete geçirdi
14.11.2014 00:00:00
HABER MERKEZİTüketicinin yaşadığı bilgi karmaşasını önlemek amacıyla 12 Kasım 2014 tarihinde Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü tarafından "Gıdada Bilgi Kirliliği ve Bilimsel Gerçekler" konulu bir panel gerçekleştirildi. Panelde konuşan Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, günümüzde küçük büyük herkesin medya aracılığıyla istediği bilgiye, istediği anda ulaşabildiğine dikkat çekti. Ancak bunun yanında, medyada kaynağı belli olan veya olmayan yanıltıcı birçok bilginin bir anda kitlelere ulaşmasının da hem tehlike doğurduğunu hem de bilgi obezitesine yol açtığını ifade etti. Nevzat Artık, son zamanlarda televizyonun en çok izlendiği saatlerde yapılan özellikle kadın programlarında gıdalar hakkında rahatsız edici boyutlarda yanıltıcı bilgilere yer verildiğini vurgulayarak, "Bunları ortaya atan 'konu uzmanı olmayan bilim insanları', 'bilimsel dayanaktan yoksun' açıklamalarla halkın ilgi odağı oldu" dedi. SETBİR Başkanı Zeki Ilgaz ise panelde kırmızı ette bilgi kirliliği ve bilimsel gerçekler üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Ilgaz, yapmış olduğu konuşmada dengeli beslenmenin önemi, yeterli ve dengeli beslenmede kırmızı etin yeri, ülkemizde ve gelişmiş ülkelerde kırmızı et tüketimi, ülkemizde kırmızı et tüketimini etkileyen faktörlere değindi. Ayrıca görsel ve yazılı basında yapılan yanlış ve eksik bilgilendirmelerin zaten düşük olan kırmızı et tüketiminin daha da azalmasını tetiklediğini vurguladı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.