Hammadde tedarikinde sorun VAR!
BMD Başkanı Sinan Öncel, bu yılın ilk iki ayında markalı ürün ihracatında artış yaşandığını dile getirerek, "Koronavirüs nedeniyle ham madde temininde ve bitmiş ürün sevkiyatında sıkıntılar bulunuyor" dedi.
12.03.2020 16:00:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, BMD tarafından düzenlenen Markalı İhracat Zirvesi 2020'nin açılışında yaptığı konuşmada, dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınına değinerek, "Türkiye çok kriz yaşadı. Mesela 1 Ocak 2017'deki yılbaşı saldırısı sonrasında 15 gün insanlar mağazalarımıza uğramamıştı. 13 Ağustos 2018'deki döviz krizi alışverişi derinden etkilemişti. Ancak 'bu da geçer yahu' dedik, diyoruz. Baki olan Allah'tır. Dengeyi tutturmak gerekiyor" şeklinde konuştu. Türkiye'de alınan sıkı önlemler sayesinde koronavirüs salgınının olumsuz etkilerini şu ana kadar çok az hissettiklerini ve bu yılın ilk iki ayında gıda ve hazır giyim başta olmak üzere markalı ihracatta artış yaşandığını belirten Öncel, "Ancak salgının kontrol altına alınamaması durumunda halen Türk markalarının lehine olan durum tersine dönebilir. Ham madde tedarikinde ve mamul ürün sevkiyatında sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliriz" dedi.
Ekonomi daralabilir
BMD çatısı altındaki markaların 125 ülkede yaklaşık 5 bin mağazası bulunduğunu ileri süren Öncel, faaliyet gösterdikleri ülkelerde Türkiye ekonomisinin 'özel kuvvetleri' gibi çalıştıklarını belirtti. Koronavirüs salgınının olumsuz etkilerini bugüne kadar çok az hissettiklerini savunan Öncel, "İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde hızla yayılan salgın nedeniyle küresel ekonomideki belirsizlik ve daralma riski Türkiye'yi de etkileyebilir. Salgın yakın gelecekte önlenemezse şimdi doping etkisi yaptığı markalarımızı ileride yatağa düşürebilir" şeklinde konuştu.
AVM'ler önlem alıyor
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Prof. Dr. Hüseyin Altaş da yaptığı konuşmada, Yeni Mesaj'ın 4 Mart tarihli nüshasında yer alan "Koronavirüsten ilk darbeyi AVM'ler yiyecek" başlıklı habere atıf yaparak, "Bazı gazeteler 'koronavirüs AVM'leri etkileyecek' ifademi 'vuracak' şeklinde verdi. AVM'leri dezenfekte ediyoruz. Personeli bilinçlendiriyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği önlemleri zamanında alıyoruz. 40'tan
fazla AVM bu önlemleri aldı. Biz de geri kalan AVM'leri önlemleri almaları konusUnda arıyoruz. Hepa filtre takmalarını istiyoruz. Ultraviyole ışınları koronavirüsü yeniyor. Bu tarz aydınlatma ile AVM'ler güvenli hale gelir" şeklinde konuştu. AVM'lerin bankalara 15 milyar dolar borcu olduğunu söyleyen Altaş, "İki yıl önce dövizle kiralama yasağı getirildi. Bu bizi menfi yönde etkiledi. Bankalar ile yapılandırma talep ediyoruz. Bu konuda hükümetten destek bekliyoruz" dedi.
Perakende de 2.1 milyon kişi çalışıyor
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, koronavirüs vakasına karşı devletin her türlü tedbiri aldığını belirterek, "Fazla paniğe ve moralleri bozmaya gerek yok" diye konuştu. Türkiye de perakende sektörünün büyüyüp geliştiğini ve küresel anlamda önemli adımlar attığını vurgulayan Nebati, şöyle devam etti: "Türkiye'deki 3 milyondan fazla işletmenin 720 bini perakende sektöründe faaliyet gösteriyor. Sektörde 2 milyon 155 bin kişi çalışıyor. 16 milyon toplam çalışanın yüzde 13.5'i perakendede istihdam ediliyor. Sektörde oluşan ciro 2019'da 850 milyar liraya yaklaşmış durumda. Tüm sektörlerde oluşturduğumuz 7.8 trilyonluk gelirin aşağı yukarı yüzde 11'ini perakendeciler üretiyor. Sektör, 2020'de geçen yılın üzerine çıkacak. Ertelenmiş talebin
devreye girmesiyle bu yılın 2019'dan daha iyi olacağını düşünüyoruz."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.