logo
07 ARALIK 2025


Hatay, BM'nin o ağına dahil oldu

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Gastronomi Şehirler Ağı'na dahil edilen Hatay'da coğrafi işaret alınarak tescillenen Antakya sürkü damaklara farklı tatlar bırakıyor

02.02.2022 11:45:00
Hatay, BM'nin o ağına dahil oldu
Hatay, BM'nin o ağına dahil oldu
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Gastronomi Şehirler Ağı'na dahil edilen Hatay'da coğrafi işaret alınarak tescillenen Antakya sürkü damaklara farklı tatlar bırakıyor. Kızartması, salatası, katıklı ekmeği ve zeytinyağlı çeşitleri birçok farklı şekilde yapılıyor.

Mutfağında 600'ün üzerinde yemek ve tatlı çeşidi bulunan Hatay'da coğrafi işaret alınarak tescillenen 'Antakya sürkü' birbirinden farklı çeşitleri yapılarak, sofraları süslüyor. Kahvaltıda, öğle yemeğinde ve hatta akşam yemeğinde dahi tüketilen 'Antakya sürkü' çeşitliliği ile sadece Hataylıların değil, tüm Türkiye'nin ilgisini çekiyor. İçerisinde, sarımsak, karabiber, yenibahar, muska cevizi, karanfil, tarçın başta olmak üzere kimyon, kişniş, Antakya dağ kekiği ve çörek otu ile zenginleştirilen Antakya sürkü farklı aroması ile adeta bir lezzet deposu.
Hatay Gastronomi Evi mutfak şefi İbrahim Özgün Antakya sürkünün en az 7-8 çeşit aperatif ve yemekte kullanıldığını belirterek, 'Antakya mutfağımızın vazgeçilmez lezzetlerinden sürk çok farklı lezzet ve yemeklerde kullanılıyor. Sürkün yapım aşaması ayran çökeleğinden oluşuyor.

Farklı şehirlerde lor kullanıyorlar ama biz lor ile değil ayran ve yoğurt karışımından yapıyoruz. Yoğurdumuzu su ekleyip ayran haline getiriyoruz, kaynattıktan sonra kesiliyor ve ince bir tülbende alınıyor. 3-4 saat süzüldükten sonra taze çökelek olarak elde ediliyor. Daha sonra bunu sürk haline getiriyoruz, belli bir süre sonra da küflü sürk haline getiriyor ve çeşitli yemek ve aperatifler de kullanıyoruz. Kuru çökelek salatası, küflü çökelekten zeytinyağlı çökelek, kiremitte tereyağlı çökelek ve katıklı ekmek yaptık. Coğrafi işaret almış olan Antakya sürkümüz en az 7-8 çeşit aperatif ve yemekte kullanılıyor özellikle de kahvaltıda çok tercih ediliyor' dedi.

UNESCO Hatay Gastronomi Evi Müdürü İpek Aslan Antakya sürkünün lezzeti ve yapılışı ile kültürel bir iz taşıdığını belirterek 'UNESCO Hatay Gastronomi Evi olarak mutfak kültürümüze sahip çıkmaya devam ediyoruz. Hatay denilince bunların ilk başında coğrafi işaret tescil belgesi almış sürk en temel ürünümüzdür bizim. Lezzeti yapılışı tamamen kültürel bir iz taşımaktadır.

Sürkün bizim en temel malzememiz olduğunu ve Hatay'a gelen turistlerin buradan bu lezzeti tatmadan gitmediklerini hatta en yoğun paketleme ile birlikte şehir dışına giden ürün olduğunu söyleyebilirim. Sürk zaten çökelek peynirinden yapılıyor. Bizim göz bebek ürünlerimizdendir sürk. Mutfağımızda da en yoğun kullandığımız üründür. Kahvaltıda, öğle yemeğinde kullanıyoruz, akşama kadar da Gastronomi Evi'nde tadılabilir' dedi.İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
BTP 9. Olağan Büyük Kongresi başladı
Başkent Ankara'da büyük coşku
Anıtkabir'e Bağımsız Türkiye akını
BTP kongresi öncesi Ata'ya koştular
İstanbul'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi
Bazı ilçelerde yollar göle döndü
Mısır, 3 aydır İsrail'den doğal gaz alamadı
Katar'dan tedarik etmeyi planlıyor
Batı Şeria'da gazetecilere yönelik ihlaller arttı
Sadece kasımda 57 ihlal ve saldırı gerçekleşti
Merz, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüştü
"Emin olun ki hala sizin tarafınızdayız"
Cevizlibağ metrobüs durağında dehşet anı
Bayılan kız metrobüsün önüne düştü
Zirvede fark 3 puana çıktı
Fenerbahçe Başakşehir'e takıldı
Bahçeli'den bir İmralı açıklaması daha
'Mesajları makul, müspet, muteber ve muayyendir'
Feci kaza: 7 ölü, 11 yaralı
Yolcu otobüsü tıra çarptı
Güney Afrika'dan ABD'ye 'G20' tepkisi
"Hiçbir üyenin Güney Afrika'yı G20'den dışlama hakkı yoktur"
BM Nüfus Fonu temsilci açıkladı
Gazze'de hayatta kalma ve belirsizlik arasında yaşam mücadelesi
Hakem kararları maça gölge düşürdü
Galatasaray Samunspor'u 3-2 yendi
Pembe tablo çizdi
'Enflasyon düşüyor, düşmeye devam edecek'
Büyük kongre Pazar günü
'İstikbal Biziz, Biz Geleceğiz'
BTP 9. Olağan Büyük Kongresi başladı
Başkent Ankara'da büyük coşku
Anıtkabir'e Bağımsız Türkiye akını
BTP kongresi öncesi Ata'ya koştular
İstanbul'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi
Bazı ilçelerde yollar göle döndü
Mısır, 3 aydır İsrail'den doğal gaz alamadı
Katar'dan tedarik etmeyi planlıyor
Batı Şeria'da gazetecilere yönelik ihlaller arttı
Sadece kasımda 57 ihlal ve saldırı gerçekleşti
Merz, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüştü
"Emin olun ki hala sizin tarafınızdayız"
Cevizlibağ metrobüs durağında dehşet anı
Bayılan kız metrobüsün önüne düştü
Zirvede fark 3 puana çıktı
Fenerbahçe Başakşehir'e takıldı
Bahçeli'den bir İmralı açıklaması daha
'Mesajları makul, müspet, muteber ve muayyendir'
Feci kaza: 7 ölü, 11 yaralı
Yolcu otobüsü tıra çarptı
Güney Afrika'dan ABD'ye 'G20' tepkisi
"Hiçbir üyenin Güney Afrika'yı G20'den dışlama hakkı yoktur"
BM Nüfus Fonu temsilci açıkladı
Gazze'de hayatta kalma ve belirsizlik arasında yaşam mücadelesi
Hakem kararları maça gölge düşürdü
Galatasaray Samunspor'u 3-2 yendi
Pembe tablo çizdi
'Enflasyon düşüyor, düşmeye devam edecek'
Büyük kongre Pazar günü
'İstikbal Biziz, Biz Geleceğiz'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.