Hava hakimiyetinde gizli savaş
Rusya ile ABD arasında dünya hakimiyeti için soğuk bir savaş yaşanıyor. Bu soğuk savaşın en kritik ayaklarından biri savunma sistemleri. Rusya'nın Türkiye, Suriye, Çin ve Hindistan'a S-300 ve S-400 füze savunma sistemi vermesi ABD'yi telaşlandırıyor.





Rusya'nın S-300 ve S-400 füze savunma sistemleri ABD'yi endişelendiriyor.Türkiye'den Çin'e , Suriye'den Hindistan'a kadar Rusya savunma sistemleri devreye giriyor. Bu sistemlerin devreye girmesi ABD'nin dünyadaki hareket alanının önemli ölçüde sona ermesi anlamına geliyor. Moskova yönetimi bu kapsamda stratejik adımlar atıyor. Suriye'de uçağı israil provokasyonuyla düşen rusya bu ülkeye s-300 verme kararı almıştı. Abd ve israilin tepkisini çeken teslimat gerçekleştirildi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şaygu, "Suriye'nin hava savunma sistemlerini güçlendirmeyi amaçlayan bir çok faaliyete başlamış bulunmaktayız. Her şeyden önce bu çalışmalarımızın amacı askeri personelimizin korunması. S-300 komplekslerinin teslimatını tamamladık. Sevkiyat, 49 parça ekipmanı içeriyor" dedi.
Hindistan'dan kritik imza
Kritik bir adım da hindistan'da atıldı. Hindistanı ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Başbakan Narendra Modi'yle görüştü. Görüşmede iki ülke lideri 5 milyar dolarlık anlaşmaya imzayı attılar. Buna göre Hindistan Rusya'dan altı S-400 platformu satın alacak.Hindistan ayrıca Rusya'ya 6 nükleer santral de yaptıracak. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Hindistan'ı Rusya'dan S-400 alması durumunda yaptırım uygulamakla tehdit etmişti.
Erdoğan: ABD bize 'Rusya'dan S-400 almayın' dedi
Daha önce de S-400 hava savunma sistemleri satın alan Çin'e karşı yaptırım uygulama kararı alan ABD, Türkiye'yi de S-400 satın alma kararı nedeniyle tehdit ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan TRT World Forum'da ABD'nin kendilerini Rusya'da S-400 almaması konusunda uyardığını söylemiş ve şu ifadeleri kullanmıştı, "Biz Rusya'dan S-400 alacağız dedik. Amerika, "doğru bilmiyoruz. NATO üyesi kalkıpta S400 NATO ülkesi olmayan bir ülkeden alamaz" dediler. Garip bir yaklaşım ki bana "alamazsın" diyorlar. Yunanistan Rusya dan S300 almış ona bir şey demiyorlar. Ona bir yasa yok, bana yasak var. Stoltenberg bir açıklama yaparak bu konuda tercihlerinde serbesttir dedi. Biz bu şartlarda adımı attık. Biz Amerika'dan savunma sanayisi için çok şey istedik. ABD istediklerimizin büyük çoğunluğuna kongre müsaade etmiyor dedi. Terör örgütü YPG, PYD müsaade ediyor. Kalkıp 19 bin silah araç gereç terör örgütüne gönderiyorsun, bana paramla vermiyor ona parasız veriyorsunuz. Bunlar ekonomik savaşı getiriyor. Nasıl olsa ben güçlüyüm, güçlüysem haklıyım diyor. Bizde Haklı olan güçlüdür diyoruz. Dolayısıyla da bu süreçte ekonomik savaşta pes etmeyeceğiz."