Helal sektörü de yabancılara emanet!
Son günlerde 'helal' etiketi iş yapma biçimleri artıyor ancak bu alanda da İslam ülkeleri geri planda yer alıyor. Örneğin ne kadarı helal olduğu sürekli tartışılan İslami finansta İsviçre ve İngiltere, helal gıdada Brezilya ve Avustralya, helal tekstil işinde de Asya ve Avrupa ülkeleri öne çıkıyor.
24.11.2021 14:16:00





AHMET TURAN YİĞİT / İSTANBUL
8. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo ve 7. Dünya Helal Zirvesi, 25-28 Kasım tarihleri arasında dünyanın dört bir yanından 500'ü aşkın satın almacı ve 50 bine yakın ziyaretçiyi İstanbul'da ağırlayacak. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo, her yıl Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenleniyor. Fuar süresince birçok etkinlik yapılacak. Yaklaşık 20 bin metrekarede yiyecek, içecek, gıda işleme, paketleme, kozmetik, kişisel bakım, sağlık ürünleri, İslami finans, medya, kamu kurumları, helal belgelendirme, sivil toplum kuruluşları ve eğitim alanında faaliyet gösteren şirketler ürünlerini ya da hizmetlerini sergileyecek!
Dolar cinsinden helal pazarı!
Dünya Helal Zirvesi Konsey Başkanı ve Yunus Ete, dünya genelinde Müslüman nüfusun hızla arttığını, bununla doğru orantılı olarak tüketim ihtiyaçlarının da büyüme gösterdiğini kaydetti. Ete, "7 trilyon doları aşan bir piyasayı şekillendiren helal gıda, İslami finans, helal turizm, muhafazakâr moda, helal kozmetik ve ilgili diğer sektörlerden ne yazık ki Türkiye ve birkaç Müslüman ülke, diğer dünya ülkelerine kıyasla daha az pay alıyor" dedi. Maalesef 'helal' işlerin ölçüldüğü para birimi de Amerikan Doları!
Helal akreditasyonda Türkiye de söz sahibi
Orta Doğu ve diğer bazı ülkelerin ithalat rejimlerinde helal logo ya da belgeler, her geçen gün daha fazla aranıyor. Yunus Ete, Türkiye'de helal üretim beyanı ve belgelendirme pazarının da hızla geliştiğini söyleyerek, "Helal Akreditasyon Kurumu'nun (HAK) kurulması fevkalade önemli bir hizmet" diye konuştu.
Turizmde büyük fırsat var!
Ete, helal gıda tüketimi talebinin turizm sektörünü de yakından ilgilendirdiğini, dini duyarlılıkların helal turizmine ilgiyi tırmandırdığını söyledi. Türkiye'nin bu noktada dünyanın en şanslı ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Ete, şöyle devam etti: "Dünyada helal tatil hizmet veren tesis sayısı 350 civarında. Bu tesislerin 150'si Türkiye'de… Tahminlere göre, sadece helal turizmin parasal büyüklüğü, önümüzdeki süreçte 400 milyar doları aşacak. Elbette gerçeklerle bağdaşmayan bir rakam! Türkiye dışında Endonezya ve Malezya'da bazı girişimciler helal otel kategorisinde ciddi yatırımlar yapıyor. Türkiye'nin de bu potansiyel değerlendirerek harekete geçmesi halinde, 2023 yılında 20 milyar Dolarlık sadece helal turizm gelirine ulaşması öngörülüyor."
Türkiye bugün, dünya helal sektöründen yaklaşık yüzde 2.5'lik pay alıyor. Bu rakam, 100 milyar dolara denk geliyor. Bunun 60 milyar dolarlık kısmını finans ürünleri oluşturuyor. Geriye kalanı da mal ve hizmet olarak gerçekleşiyor.
'Helal' işinde öne çıkan ülkeler
• İslami finans: Küresel büyüklüğü 3.5 trilyon dolar. Ne kadarı helal, Allah bilir! Öne çıkan ülkeler İngiltere, İsviçre, Malezya, Dubai ve Suudi Arabistan.
• Helal gıda: 2 trilyon dolar büyüklüğe sahip. Aslında İslam ülkelerinin tükettiği toplam gıda tutarı. Hepsi helal sayılıyor! Öne çıkan ülkeler Brezilya, Avustralya, Malezya, İngiltere ve Türkiye!
• Helal turizm Endonezya, Malezya, Türkiye ve Maldivler gibi bazı ada ülkeleri kendini gösteriyor.
• Tekstil, ilaç, kozmetikte ise Asya ve Avrupa ülkeleri ağırlıkta…
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.