logo
18 HAZİRAN 2025

'Herkes her an uyuz olabilir'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müge Güler Özden, insanın yaşam konforunu düşüren, sebep olduğu kaşıntı sebebiyle kişileri oldukça rahatsız eden uyuz hastalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu

08.12.2023 10:48:00
İhlas Haber Ajansı
'Herkes her an uyuz olabilir'
'Herkes her an uyuz olabilir'
Dermatoloji(Cildiye) Uzmanı Prof. Dr. Müge Güler Özden, pandemi sonrası uyuz hastalığının hızla arttığına dikkat çekerek, "30 kat hızla yayılıyor, hepimizi tehdit altına alıyor, herkes her an uyuz olabilir. Uyuz görülen tüm ailenin aynı anda hasta olsun olmasın tedavi edilmesi çok önemli. Kıyafetler 60-70 derecede yıkanmalı, kızgın ütü ile dikiş araları dahil ütülenmeli" dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müge Güler Özden, insanın yaşam konforunu düşüren, sebep olduğu kaşıntı sebebiyle kişileri oldukça rahatsız eden uyuz hastalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bu konuda birçok araştırma yapan Prof. Dr. Müge Güler Özden, uyuzun son yıllarda önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya başladığına dikkat çekti.

'10-15 saniyelik yakın temasla insandan bulaşıyor'

Prof. Dr. Müge Güler Özden, uyuz hastalığının artışı, bulaşması ve tedavisiyle ilgili bilgi vererek, 'Bunun elbette küresel ısınma, göç hareketleri ya da yaşam tarzındaki bazı değişikliklerle açıklanması mümkündür. Salgın şu anda ülkemizin çok önemli bir gerçeğidir.

Uyuz insandan insana yakın temasla bulaşan bir parazittir. İnsana özgü bir parazittir. Hayvanlardan bulaşması özellikle bu salgında insana ait uyuzun hayvanlardan bulaşması söz konusu bile değildir.

İnsandan insana yaklaşık 10-15 saniyelik bir yakın temasla bulaşabilen, vücut ısısı ile bulaşma riski artan bir ajandır. Bu hastalığın tedavisinde yapılan en büyük hatalardan bir tanesi sadece hastayı tedavi etmeye çalışmaktır. Tüm ailenin aynı anda hasta olsun olmasın tedavi edilmesi çok önemlidir. Henüz yumurtadan çıkmamış uyuz parazitlerinin hastanın sağlık olduğu gibi yanlış bir algıya yol açabileceği önemli bir ayrıntıdır. Bütün aile bireyler tedavi olmazsa pinpon etkisi oluşacaktır.

Bir hasta iyileşirken diğer hastalanacak, o iyileşirken diğer hastalanacaktır. Bir türlü kurtulmak mümkün olmayan kısır döngüye girilir. O yüzden hasta olsun olmasın tüm aile bireyleri tedavi olmalıdır. Uyuz kaşıntısı gerçekten çok rahatsız eden bir kaşıntıdır. Özellikle vücut ısısının artışı ile bu kaşıntının artması çok tipiktir. Özellikle yatağa yattıktan sonra vücut ısısı artmaya başlamasıyla beraber uyuz da harekete geçecek ve kaşıntı şiddetlenecektir.

Tutulum yerleri önemlidir. Özellikle derinin ince olduğu, daha sıcak ya da yumurtaları rahatlıkla bırakabileceği yerleri seçer. Elin iç yüzleri, meme başı çevresi, genital bölge, kasıklar ve göbek çevresi en sık karşılaştığımız bölgelerdir. Tedavi sürecinde eskiden bir kez bile krem sürmek yeterliyken, aslında çok kolay tedavi edilebilen bir ajanken şimdi biraz direnç gelişti. Burada ısrarla 6, 7, 8 defa belki tedaviyi tekrarlamak 1 hafta 10 gün aralarla büyük fayda vardır.

Artık ülkemizde yapılan bir tablet, oral tedavi ajanı da var. Tropikal tedavi ile iyileşmeyen vakalarda doktor kontrolünde oral tedavi ile desteklemek yapılması gereken bir durumdur. Oldukça etkili oluyor. Kıyafetlere çok dikkat etmek gerekiyor. Kıyafetlerin 60-70 derecede yıkanması, kızgın ütü ile ütülenmesi, yıkanamayan kıyafetlerin 10 gün kadar hava almayacak şekilde paketlenip kullanılması önemlidir. Kızgın ütü yaparken dikiş aralıklarına dikkat etmek gerekiyor. Yumurtalar dikiş aralarında kalabilir' diye konuştu.

'30 kat hızla yayılıyor, hepimizi tehdit altına alıyor, herkes her an uyuz olabilir'

Yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Özden, 'Ülkemizdeki salgının aslında daha evvel yıllarda başladığını biz dermatoloji uzmanları olarak fark etmiştik. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü ve kendi sağlık otoritelerimize de veri sağlamak amacıyla çok merkezli çalışma yapmıştık. Türkiye'nin her yerinden veri topladık. Gördük ki 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında vaka sayıları çok az ve belli sayıda giderken birden bire 2017'den sonra ilk olarak 7 katına, sonra 30 katına çıkacak kadar hızlı bir salgın başlamıştı. Pandemi bu salgın hızını bir az yavaşlattı. Pandeminin bitişiyle birlikte, insanların yeninde temas kurmasıyla beraber 30 kat hızlı başlayan salgın tekrar kendi ivmesiyle beraber ne yazık ki devam ediyor. Hepimizi tehdit altına alıyor. Herkes her an uyuz olabilir' şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
'Asla pazarlık yapmayacağız'
Hamaney'den İsrail ve ABD'ye cevap
İmam Hüseyin Üniversitesini vurdular
İsrail İran'da eğitimi de hedef alıyor
İran'dan, Tel Aviv'in bir bölgesi için tahliye uyarısı
Misilleme saldırıları sürüyor
'Tahran'ı tahliye edin' tehdidine İran hakkından cevap
İran halkı çocuklarıyla meydanda
ABD İran'a saldırırsa sonuçları ne olur?
ABD basını masaya yatırdı
Katil ve destekçisi telefonda görüştü
Herhangi bir açıklama yapılmadı
Tahran'da Mossad'a çalışan bir grup yakalandı
Patlayıcı madde, dron, silah...
İşte Talmud'un anlamı
İsrail Talmud devleti oluşturmak istiyor
İran'dan karşılık gelecek
İsrail yine saldırmaya başladı
"Koşulsuz teslimiyet" istedi
Trump İsrail ağzıyla konuştu
Son bir haftada 10 İsrail askerini öldürdüler
Kassam Tugayları pes etmiyor
Gazze ölüm kampına döndü
İsrail soykırım üstüne soykırım yapıyor
Ceyhan Belediyesi'nin yeni başkan vekili belli oldu
CHP'nin adayı Sevil Aydar Yıldız kazandı
148 gündür tutuklu bulunuyordu
Ümit Özdağ'a tahliye kararı
Çok sayıda gözaltı var
Kamu hastanesinde soruşturma
'Asla pazarlık yapmayacağız'
Hamaney'den İsrail ve ABD'ye cevap
İmam Hüseyin Üniversitesini vurdular
İsrail İran'da eğitimi de hedef alıyor
İran'dan, Tel Aviv'in bir bölgesi için tahliye uyarısı
Misilleme saldırıları sürüyor
'Tahran'ı tahliye edin' tehdidine İran hakkından cevap
İran halkı çocuklarıyla meydanda
ABD İran'a saldırırsa sonuçları ne olur?
ABD basını masaya yatırdı
Katil ve destekçisi telefonda görüştü
Herhangi bir açıklama yapılmadı
Tahran'da Mossad'a çalışan bir grup yakalandı
Patlayıcı madde, dron, silah...
İşte Talmud'un anlamı
İsrail Talmud devleti oluşturmak istiyor
İran'dan karşılık gelecek
İsrail yine saldırmaya başladı
"Koşulsuz teslimiyet" istedi
Trump İsrail ağzıyla konuştu
Son bir haftada 10 İsrail askerini öldürdüler
Kassam Tugayları pes etmiyor
Gazze ölüm kampına döndü
İsrail soykırım üstüne soykırım yapıyor
Ceyhan Belediyesi'nin yeni başkan vekili belli oldu
CHP'nin adayı Sevil Aydar Yıldız kazandı
148 gündür tutuklu bulunuyordu
Ümit Özdağ'a tahliye kararı
Çok sayıda gözaltı var
Kamu hastanesinde soruşturma
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.