logo
01 HAZİRAN 2025

İflas ertelemeler 1000'i aştı

13.03.2016 00:00:00
Kapitalizmin şartları içinde asgari ücretin artırılmasıyla maliyetlerdeki artış; dış politikadaki yanlışlıklar sebebiyle dış ticarette yaşanan olumsuz tablo; iç güvenlik zafiyeti sebebiyle terörün tırmanması ve şehirleri dahi işgal etmesi neticesinde oluşan istikrarsız ve güvensiz ortam ve genel olarak da AKP hükümetinin ve Meclis içi muhalefetin ekonomide, siyasette, hukukta bir çözüm ortaya koyamaması ülkemizin güçlü firmalarının bir bir iflas etmesine, kepenk kapatmasına neden oldu.
Hukuk mahkemelerine 2012 yılında iflas erteleme konulu 484 dava açılmışken, bu sayı 2013'te 654'e, 2014'te ise 720'ye yükseldi. 2015'te ise aralarında birçok ünlü şirketin de bulunduğu 1000'i aşkın şirketin bu haktan yararlanmak için başvurduğu kaydediliyor.
Şirketlerin iflas durumuna yani borca batık duruma gelmesi için borçlarının alacaklarından fazla olması gerekiyor. Yani iflas erteleyen firmaların tamamının borçları alacaklarından fazla, değirmeni döndüremiyorlar. İflas ertelemeye başvuran şirketlere kayyum atanıyor. Ancak hem kayyumların sektörleri bilmemesi hem de iyi yönetememesi sonucu şirketlerin çoğunun iflas erteleme süreci sonunda iflas ettiği belirtiliyor.
İflas erteleme için başvuran 10 şirketten 9'u süreç sonunda iflas ediyor.
Son iflas erteleme başvurusunda bulunan firma, en büyük 500 sanayi şirketi listesinde 153. sırada bulunan Kürüm Holding'e bağlı Kürüm Demir? Demir çelik sektöründe Türkiye'nin en büyük gruplarından biri olan Kürüm Holding'in temeli 1975 yılında yani 40 yıl önce atıldı. Gebze'de yıllık 444 bin tonluk kapasiteye sahip bir tesisi bulunan Kürüm Demir, Arnavutluk'ta kurulu şirketi ile Balkanların en önemli çelik ve inşaat demiri üretimi yapıyor.
Holdingin amiral gemisi konumundaki Kürüm Demir, şirketin 2014 yılı faaliyet raporuna göre, 482 bin tonluk üretim yaptı. Yine şirket, anılan dönem 836 bin tonluk da satış yaptı. Kürüm Holding'in 2014 yılı satışı ise 556 milyon Euro olarak kayıtlara geçti.
Kürüm Holding'e bağlı tesislerde bini aşkın kişi çalışıyor.
Kürüm Holding'in kurucusu Haşmet B. Kürüm, bir dönem Beşiktaş Kulübü yönetiminde de yer almış ve aynı zamanda TBMM Üstün Hizmet Ödülü sahibi?
Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, ülkemizi bir gemiye benzeterek, "Bu gemi batarsa hepimiz boğuluz" uyarısında bulunuyordu; yaşanan bu iflasları, özellikle de siyasi iradelere yakın olanların iflaslarını görünce ne demek istediğini daha iyi anlarız herhalde? Siyasilerin işbilmezliği sebebiyle ekonomi gemisi battı, bugün şahit oluyoruz ki, iş adamlarını, siyasete yakınlık da kurtarmıyor. Ekonomi batınca firmalar batıyor, ülke battığı zaman nasıl bir sonuç ortaya çıkar iyi düşünmek gerekiyor. 
Bakın, ekonomi dünyasındaki durumun vahametini gösterme açısından sadece İstanbul Bakırköy Adliyesi'nde bekleyen iflas erteleme dosyalarını sıralayalım:
1. Asliye Ticaret Mahkemesi: Detay Ambalaj San, Punut Tekstil, Feza Fantazi İplikleri, Örünç Ofset Matbaacılık Ve Ambalaj San, Tekstilye Tekstil İşl, Prosan Araç Ekipmanları San.
2. Asliye Ticaret Mahkemesi: Cemre Ambalaj, Çınarlı Tekstil, Baykan Doğalgaz Malz, Baykan Isı Sistemleri San, Moda Tekstil, Cihan Cam, Alpay Gıda, Arat Tekstil, Baysallar Tekstil, Arifoğlu Baharat, Arpaş Arifoğlu Pazarlama, Elit Peyzaj Proje Danışmanlık, Alkan Fideral Tasarım Üretim Sistemleri, Elit Ev ve Bahçe Mob. San, Gürinpet İnşaat, Safir Gıda, Güney Halı, Huzur Çorap, Çetin Triko Örme San, As Kimya Kimyevi Madde, Akman Tekstil, Akman Dış Ticaret, Akman Giyim, Arslan Süt Mamülleri?
3-Asliye Ticaret Mahkemesi: Fsm Matbaa (İflas erteleme kararı verildi), İzefurum İçecek Ve Gıda San, Asil Tekstil, As-Taş İnşaat, Fly Tekstil Örme, Hilteks Tekstil, Hilteks Baskı Dokuma, Ancel Elastik İç Ve Dış Tic. A.Ş, Far Mobilya Aksesuarları, Gözde Plastik, Ass Uykar Döküm Sanayi, Şahinler Holding (İflas erteleme kararı verildi), Teyvaş Toplu Yemek Hizmetleri, Şahinler Mensucat, Belteks Tekstil, San-Tur Turizm, Koton Klub Konfeksiyon, Modavizyon Tekstil, Santeks Moda Tekstil, Şahinler Enerji Üretim, Konteks Konfeksiyon, Bilkont Dış Ticaret, Kımelsan Kimya, Alta Kimyevi Maddeler, Ekim Holding
4-Asliye Ticaret Mahkemesi: Özgüzel Day. Tük. Mal, Okiba Uluslararası Tic. AŞ, Gülder Tekstil, Arı Tekstil, Baydemirler Tekstil, Nil-Bay Tekstil, Ossan Kumaşçılık, Ef-Ya Örme Tekstil, Zass Ev Aletleri, Moda İplik ve Agre San, Tok Giyim, Numaş Tekstil, Nural Tekstil, Kayen Otomotiv, Mag Yayıncılık, Kasu Matbaa Ambalaj San, Jutsan Polipropilen Çuval Sanayi, Kuzey Ambalaj, Lithapol Basım Kağıt Poşet Ambalaj
Sadece 1 adliyeye yapılan müracaatlar bunlar, diğerlerini de hesaba kattığınızda önümüze çıkacak tabloyu siz hesap edin.
Kısaca ifade etmek gerekirse, Türkiye, Prof. Dr. Haydar Baş'ı, dünya çapındaki modeli Milli Ekonomi Modeli'ni ve tek çözüm sahibi siyasi anlayış olan Bağımsız Türkiye Partisi'ni görmezden ve duymazdan gelerek büyük bir fatura ödüyor.
Ve böyle devam ederse maalesef ne firma kalacak, ne ekonomi ne de ülke? 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
PSG, Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu
Paris sokakları savaş alanına döndü
İsrail-ABD güdümlü yardımlar ölüm tuzağına dönüştü
En az 30 Müslüman öldü, 115 Müslüman yaralandı
Suriye yönetimine mali destek
Memur maaşlarını o iki devlet ödeyecek
Gezi Parkı olaylarının yıldönümü
Taksim demir ağlarla örüldü
PSG tarihindeki ilki tarihi bir skorla kazandı
PSG, Şampiyonlar Ligi şampiyonu
ABD'nin ateşkes önerisine Hamas: ‘10 esir serbest bırakılacak’
ABD: ‘Hamas’ın yanıtı kesinlikle kabul edilemez’
Fenerbahçe, sezonu galibiyetle kapattı
Maç istifa sesleriyle başladı
Marmaray'da çocuklarının yanında darbetmişti
Tutuklandı
İsrailliler Batı Şeria'da kaçak yerleşim kurmaya çalışıyor
Filistinlilere ait bir evin kalıntıları üzerine...
Erdoğan'ın hedefinde CHP var
'Bu ülkenin tarihini 100 yılla sınırlandırdı'
Sabrediyorlar ancak nereye kadar!
Sanayici gerçekten zor durumda
Çok kritik uyarı
Hesap numaranızı verirken iyi düşünün
Umreye gideceğiniz firmayı iyi araştırın!
Dini tur şirketleri şikayetlerin merkezinde
İşte 171 günde dönenlerin sayısı
Suriyelilerin dönmeye niyeti yok
Adana'ya da sıçradı
İBB'ye 5. dalga operasyon
PSG, Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu
Paris sokakları savaş alanına döndü
İsrail-ABD güdümlü yardımlar ölüm tuzağına dönüştü
En az 30 Müslüman öldü, 115 Müslüman yaralandı
Suriye yönetimine mali destek
Memur maaşlarını o iki devlet ödeyecek
Gezi Parkı olaylarının yıldönümü
Taksim demir ağlarla örüldü
PSG tarihindeki ilki tarihi bir skorla kazandı
PSG, Şampiyonlar Ligi şampiyonu
ABD'nin ateşkes önerisine Hamas: ‘10 esir serbest bırakılacak’
ABD: ‘Hamas’ın yanıtı kesinlikle kabul edilemez’
Fenerbahçe, sezonu galibiyetle kapattı
Maç istifa sesleriyle başladı
Marmaray'da çocuklarının yanında darbetmişti
Tutuklandı
İsrailliler Batı Şeria'da kaçak yerleşim kurmaya çalışıyor
Filistinlilere ait bir evin kalıntıları üzerine...
Erdoğan'ın hedefinde CHP var
'Bu ülkenin tarihini 100 yılla sınırlandırdı'
Sabrediyorlar ancak nereye kadar!
Sanayici gerçekten zor durumda
Çok kritik uyarı
Hesap numaranızı verirken iyi düşünün
Umreye gideceğiniz firmayı iyi araştırın!
Dini tur şirketleri şikayetlerin merkezinde
İşte 171 günde dönenlerin sayısı
Suriyelilerin dönmeye niyeti yok
Adana'ya da sıçradı
İBB'ye 5. dalga operasyon
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.