IMF, doları kurtarmaya soyundu!
Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, ABD dolarının uluslararası para sisteminde merkezi bir rol oynamaya devam ettiğini, 2010'ların ortasından bu yana uluslararası rezervlerde doların payında sadece ılımlı bir düşüş görüldüğünü savundu. Oysa doların 1999'da yüzde 71.9 olan rezerv payı, yüzde 56.92'ye gerilemiş durumda!
ÖNDER YILMAZ





Başkanını bizzat ABD'nin atadığı Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, ABD dolarının uluslararası para sisteminde merkezi bir rol oynamaya devam ettiğini, küresel ticarette, rezervlerde, borçlanmada ve ödemelerde hakimiyetini sürdürdüğünü söyledi. Kozack, düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Halihazırda devam eden ABD ile 4. Madde konsültasyonunun gelecek hafta tamamlanacağını belirten Kozack, gerçekleştirilecek basın toplantısında da ülke ekonomisine dair değerlendirmelerin paylaşılacağını anlattı.
Merkezi rol oynuyormuş!
Kozack, doların uluslararası para sisteminde merkezi bir rol oynamaya devam ettiğini vurgulayarak, "Dolar, ticaret faturalandırmasında, uluslararası rezervlerde, borçlanmada ve küresel ödemelerde hakimiyetini sürdürüyor" diye konuştu. Bu alanlarda doların payının, ABD'nin küresel gayrisafi yurt içi hasıladaki payından daha büyük olduğunu kaydeden Kozack, doların zaman içinde istikrarlı seyrettiğini, 2010'ların ortasından bu yana uluslararası rezervlerde doların payında sadece ılımlı bir düşüş görüldüğünü aktardı. Kozack, doların 2024'teki zirvesine göre değer kaybettiğine değinerek, "Ancak doların ana para birimleri karşısındaki mevcut seviyesi, son on yıldaki tarihsel ortalamasına yakın. Döviz piyasaları dalgalı olabilir ve günlük döviz hareketlerini fazla abartmamak önemli" değerlendirmesinde bulundu.
İşte gerçek durum
Oysa IMF verilerine göre, doların küresel rezervlerdeki payı Eylül 2025 itibarıyla yüzde 56.92'ye geriledi. Doların 1999'un başındaki payı ise yüzde 71.19 idi. Dahası doların rezerv para özelliği her geçen gün azalıyor.












































































