logo
31 EKİM 2025


Japon öğrencilere Türk mutfağı dersi

Japonya'dan gelen gıda bilimi ve beslenme bölümü öğrencileri İstanbul'da Türk mutfağı eğitimi aldılar. Japon öğrenciler, kısır, ciğer kavurma ve haytalı yapmayı öğrendiler

31.10.2025 12:45:00 / Güncelleme: 31.10.2025 12:49:11
İHA
Japon öğrencilere Türk mutfağı dersi
Japon öğrencilere Türk mutfağı dersi
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ile Japonya'nın "Mukogawa Women's University" (MWU) arasındaki değişim programı kapsamında İstanbul'a gelen Japon gıda bilimleri ve beslenme bölümü öğrencileri kısır, ciğer kavurma, haytalı gibi yemeklerin yapılışını öğrendiler. Japonya'dan gelen Öğr. Üyesi Shingeyuki Sato, Türk yemeklerinin çok lezzetli olduğunu ancak Japonya'da yeteri kadar tanınmadığına dikkat çekerek daha fazla tanıtım yapılmasının popülaritesini artıracağını söyledi.



BAU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, MWU'dan gelen10 öğrenci ve 2 akademisyeni ağırladı. Türk mutfağını deneyimlemek ve kültürümüzü daha iyi tanımak için gelen Japon misafirler, programlarının ilk gününde Boğaz turu yaparak, İstanbul'un tarihi yerlerini gezdi. Etkinliğin devamında, BAU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Kerem İlaslan Japon öğrencilere "Türk Fermente Ürünler" ve "Geleneksel Türk Mutfağı" konularında ders verdi. Ardından Türk ve Japon mutfağından yemeklerin yapıldığı çalıştaylar gerçekleştirildi. BAU Uygulamalı Bilimler Müdürü Prof. Dr. Kazım Ozan Özer, BAU'lu öğrencilerle kısır, ciğer kavurma, haytalı gibi Türk yemeklerin yapımını gösterdi. Türk yemeklerinin yapımını deneyimleyen Japon öğrenciler, ünlü bir tatlı firmasının mutfağına giderek baklava yapımını yerinde gözlemlediler.



Japon yemekleri yaptılar

Türk yemeklerini çok beğendiklerini söyleyen Japon öğrenciler ve akademisyenler kendi kültürlerine özgü yemekler yaptılar. Öğr. Üyesi Tomomi Honda ve Öğr. Üyesi Shingeyuki Sato eşliğinde onigiri, okonomiyaki, dashimaki tamago, misoshiru ve asmitsu yapan Japon öğrenciler hazırladıkları yemekleri BAU öğrencilerine servis ettiler. Japon misafirler için düzenlenen akşam yemeğinde ise Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu öğrencilerle bir araya geldi. Programın sonraki etabında Kapadokya gezisi gerçekleştiren öğrenciler keyifli anlar yaşadılar.



"Malzemeler yabancı ama çok lezzetli buluyoruz"

MWU Öğr. Üyesi Shingeyuki Sato, BAU ile gerçekleştirilen değişim programının kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirirken, Türk yemekleri hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Türk mutfağını lezzetli bulduklarını belirten Sato, yemeklerimizin Japonya'da yeteri kadar tanınmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Türk yemeklerinde kullanılan malzemeler bize çok yabancı olmasına karşın çok lezzetli buluyoruz. Öğrencilerimizin hepsi seviyor. Bugüne kadar bu programa gelen Tüm Japon öğrenciler, Türk yemekleri hakkında çok iyi bir izlenimle ayrıldılar. Ne yazık ki Japonya'da Türk yemekleri çok yaygın değil ve fazla tanınmıyor. Bence Türk mutfağının Japon halkına daha fazla tanıtılması önemli. Yeteri kadar tanıtım yapılırsa eminim ki Türk yemeklerinin Japonya'daki popülaritesi artacaktır."



"Japon mutfağında sadelik, Türk yemeklerinde zenginlik var"

Japon yemekleriyle Türk yemeklerini de kıyaslayan Sato, "Japon yemekleri ile Türk yemekleri arasında büyük bir fark var. En dikkat çeken özelliklerden biri; Türk yemeklerinde kullanılan yağ miktarı! Japonya'da yemeklerde neredeyse hiç yağ kullanmayız. Bu yüzden öğrencilerimizin çoğu Türk yemeklerinde kullanılan yağ ve baharat miktarını görünce şaşırıyor. Bununla birlikte, Türk yemeklerindeki pişirme teknikleri Japonya'dakine göre çok daha karmaşık. Japon yemeklerinde pişirme tarzı daha basittir. Biz daha çok malzemelerin tazeliğine ve mevsimselliğine önem veririz. Bu, 'Japon mutfağının kalbidir.' diyebiliriz. Ancak Türk yemeklerinde pişirme yöntemleri oldukça karmaşık ve oldukça zengin. İşte bu, en büyük fark" dedi.



Kültürler ve mutfaklar tanınıyor

Dr. Öğr. Üyesi Kerem İlaslan ise değişim programıyla ilgili yaptığı değerlendirmede "BAU olarak gerçekleştirdiğimiz değişim programıyla bizdeki öğrenciler Japonya'ya gidiyor. Hem oranın mutfağını deneyimliyorlar hem de kültürel etkileşimde bulunuyorlar. Aynı şekilde Japonya'dan gelen konuklarımız da burada Türk mutfağı ve Türk kültürü hakkında pek çok şey görüyorlar. Teorik derslerin yanı sıra workshop etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda Türk kültürünü tanıyorlar. Etkinliğimiz boyunca iki taraf da hem kültürel hem de gastronomi anlamında kendilerini pek çok şey katıyorlar" dedi.

BAU Gastronomi ve Mutfak Sanatları 4. sınıf öğrencisi Ece Görkem Şanlı ise yaptıkları etkinlikten büyük keyif aldığını, değişim programı kapsamında daha önce kendisinin de Japonya'ya gittiğini dile getirdi. Japon mutfağında farklı malzemeler kullanıldığına tanıklık ettiğini belirten Şanlı, Japonya'dan gelen öğrencileri ağırlamaktan da mutlu olduğunu söyledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Bahis oynayan hakemlerin cezası açıklandı
Zorbay Küçük incelemesi sürüyor
Özel'e Erdoğan - Bahçeli ilişkisi soruldu
'Bu kadar derdimiz ve tasamız varken...'
78 kişi can vermişti, karar çıktı
11 sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Sırp lider Vucic'ten Suriye tepkisi
"Suriye'nin kararını Türkiye etkiledi"
Trump-Putin zirvesi iptal mi?
Financial Times'ın iddiası
Açlık sınırı asgari ücretin 6 bin TL üstünde
Yoksulluk sınırı 92 bin 547 lira
2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı
Siirt'te aile katliamı
984 TL üstü faturalar yüzde 93 zamlanacak
Elektrik faturalarında şok değişim
Dış ticaret açığında ürküten artış
Açık Eylül ayında yüzde 33,8 arttı
Dolar 42 TL sınırını aştı
Gözler piyasalarda
Venezuela'dan, işgali teşvik edenler için hamle
Vatandaşlıktan çıkarılacaklar
BM Raportörü Reem Alsalem:
Filistinli kadın ve kız çocuklarının katledilmesi karşısında dünya duyarsızlaştı
Özgür Özel partisinin Esenyurt mitinginde konuştu
"Suçsa, o suçun tek sahibi benim"
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Öksüzleri himâye etmek
Erdoğan'dan İBB mesajı
Merz ile ortak basın toplantısı düzenledi
Bahis oynayan hakemlerin cezası açıklandı
Zorbay Küçük incelemesi sürüyor
Özel'e Erdoğan - Bahçeli ilişkisi soruldu
'Bu kadar derdimiz ve tasamız varken...'
78 kişi can vermişti, karar çıktı
11 sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Sırp lider Vucic'ten Suriye tepkisi
"Suriye'nin kararını Türkiye etkiledi"
Trump-Putin zirvesi iptal mi?
Financial Times'ın iddiası
Açlık sınırı asgari ücretin 6 bin TL üstünde
Yoksulluk sınırı 92 bin 547 lira
2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı
Siirt'te aile katliamı
984 TL üstü faturalar yüzde 93 zamlanacak
Elektrik faturalarında şok değişim
Dış ticaret açığında ürküten artış
Açık Eylül ayında yüzde 33,8 arttı
Dolar 42 TL sınırını aştı
Gözler piyasalarda
Venezuela'dan, işgali teşvik edenler için hamle
Vatandaşlıktan çıkarılacaklar
BM Raportörü Reem Alsalem:
Filistinli kadın ve kız çocuklarının katledilmesi karşısında dünya duyarsızlaştı
Özgür Özel partisinin Esenyurt mitinginde konuştu
"Suçsa, o suçun tek sahibi benim"
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Öksüzleri himâye etmek
Erdoğan'dan İBB mesajı
Merz ile ortak basın toplantısı düzenledi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.