Kadına yönelik şiddette büyük artış
Sabancı Üniversitesi'nin TÜSİAD ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ile ortaklaşa yaptığı çalışmaya göre, kadın çalışanların yüzde 62'si son 3 ayda en az bir kere şiddete maruz kaldı.
21.03.2021 17:00:00





İBRAHİM ETHEM YIĞ / DETAY HABER
Türkiye'nin kısa adı İstanbul Sözleşmesi olan Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nden Cumartesi günü gece saat 02.00 sularında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çekilmesinin tartışmaları sürerken, kadına yönelik şiddete dair sarsıcı raporlar gelmeye devam ediyor.
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu; TÜSİAD iş birliği, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Sabancı Vakfı desteğiyle 2014 yılında başlattığı İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı projesi kapsamında hazırladığı 'Salgın Sürecinde Çalışma Hayatı ve Ev İçi Şiddet' raporu, pandemi sürecinde kadın çalışanların yaşadığı ev içi şiddetin arttığını ortaya koydu. Çevrimiçi (online) toplantıda kamuoyu ile paylaşılan rapora göre, kadın çalışanların yüzde 62'si son 3 ay içinde şiddetin bir türüne en az bir kez maruz kaldı. Kadın çalışanların en çok maruz kaldığı şiddet türü yüzde 58 ile psikolojik şiddet oldu. Sosyal şiddet görenlerin oranı yüzde 15, fiziksel şiddet görenlerin oranı yüzde 12, cinsel şiddet görenlerin oranı ise yüzde 9 olarak belirlendi. Etkinlikte konuşan UNFPA Türkiye Temsilcisi Hasan Muhteşemi, Covid-19 küresel salgını süresince, kadınlar ve kız çocuklarının, aile içi şiddete karşı daha kırılgan bir duruma geldiğini, buna ayrıca cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine kısıtlı erişim ile derinleşen ekonomik ve sosyal stresin de eklendiğini söyledi. Muhteşemi, "Bu rapor, işimizin henüz tamamlanmadığını göstermektedir. İşyerindeki kadınların seslerine, deneyimlerine ve ihtiyaçlarına öncelik verebilmek için ev içi şiddeti ortadan kaldırmaya yönelik çabalarımızı yoğunlaştırmamız gereklidir. Artık harekete geçip, tek bir gün değil, her gün şiddete hayır deme zamanıdır" dedi.
Raporun ana sonuçları
• Kadın katılımcıların yüzde 76'sının, erkeklerin ise yüzde 53.5'inin ev işlerine, pandemi öncesine göre daha fazla zaman ayırdıkları görülmektedir.
Anket sonuçları kadının evden çalışması halinde bazı hanelerde erkeklerin pandemi öncesinde üstlendikleri işlerin de bir kısmını eşlerine yükleyebildiklerine işaret etmektedir.
• Ankete katılan tüm çalışanların yüzde38.8'i pandemi sona erdikten ve sosyal mesafe kuralları kaldırıldıktan sonra işyerinde çalışmaya geri dönmeyi tercih ederken, yüzde 41.7'si haftada birkaç gün evden çalışmayı tercih ettiklerini belirtmişlerdir.
• Kadınlar genel olarak erkeklere kıyasla evden çalışmayı daha çok tercih etseler de bu tercihlerinin ev işlerini üstlendikleri oranda azaldığı görülmektedir.
• Sonuçlar kadın çalışanların yüzde 62'sinin son 3 ay içinde şiddetin bir türüne en az bir kez maruz kaldığını göstermektedir.
• Erkek katılımcıların yüzde 5'i, eşlerine şiddet içeren bir davranışta bulunduğunu beyan etti. Bu davranışın nedenleri sorulduğunda ise ekonomik ve çocuklarla ilgili sorunlar vakaların yarısında başta gelen sebepler olarak belirtilmiştir.
• Şiddet gören kadınların yarısına yakını bu durumu kimseyle paylaşmadıklarını belirtirken, hiçbir kadının bu durumu işyeri ile paylaşmaması dikkat çekmektedir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.