Kalp ve damar hastalıkları nedeniyle milyonlarca kişinin zor ve bir çok açıdan kısıtlanmış bir yaşam sürdüğüne dikkat çeken uzmanlar, görünmeyen ve hayvansal yağlardan, kırmızı et, salam ve sosis gibi şarküteri ürünlerinden, karaciğer, böbrek, yürek, dalak gibi sakatattan ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulmasını tavsiye ediyor.
Uzmanlar, kalp sağlığının korunması amacıyla şu önerilerde bulunuyor:
Görünmeyen yağlara dikkat! Çerez, unlu mamüller, "fast food" ürünleri gibi birçok hazır gıda, yüksek miktarda yağ içeriyor. Kilonuzu dengede tutabilmek için görünmeyen yağlara da dikkat etmelisiniz.
Hayvansal yağlardan uzak durun. Tereyağı, kuyruk yağı ve iç yağı, hem kolesterol hem de doymuş yağları yüksek miktarda içerir. Sebze, meyve ve tahıl ürünlerini bol bol tüketin. Vitamin ve posa bakımından zengin bu yiyecekler, kalbinizin dostudur.
Kırmızı et, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinden kaçının. Tavuk ve balık eti, kırmızı ete göre çok daha az doymuş yağ ve kolesterol içerir. Ayrıca birçok balık omega 3 ve omega 6 çoklu doymamış yağlar bakımından zengindir.
Kolesterol deposu yiyecekleri tanıyın. Karaciğer, böbrek, yürek, dalak gibi sakatatla karides ve kalamar gibi deniz ürünleri en önemli düşmanlarınızdır. Tansiyonunuzu yükseltmeyin. Yemeklerinizde mümkün olduğunca tuzdan kaçının, taze otlar ve baharatlara yönelin. Tuz, yüksek tansiyona neden olur.
Stresle mücadele edin. Stres, kalp hastalıklarına neden olan önemli risk faktörlerinden biridir.
Sigarayı hayatınızdan uzak tutun. Damar sertliğine neden olan sigara, yalnız kalp sağlığınızı değil, vücudunuzu da birçok açıdan tehdit eder. Hareketsiz kalmayın. Haftada en az iki kez egzersiz yapın.
Uzmanlar, kalp sağlığının korunması amacıyla şu önerilerde bulunuyor:
Görünmeyen yağlara dikkat! Çerez, unlu mamüller, "fast food" ürünleri gibi birçok hazır gıda, yüksek miktarda yağ içeriyor. Kilonuzu dengede tutabilmek için görünmeyen yağlara da dikkat etmelisiniz.
Hayvansal yağlardan uzak durun. Tereyağı, kuyruk yağı ve iç yağı, hem kolesterol hem de doymuş yağları yüksek miktarda içerir. Sebze, meyve ve tahıl ürünlerini bol bol tüketin. Vitamin ve posa bakımından zengin bu yiyecekler, kalbinizin dostudur.
Kırmızı et, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinden kaçının. Tavuk ve balık eti, kırmızı ete göre çok daha az doymuş yağ ve kolesterol içerir. Ayrıca birçok balık omega 3 ve omega 6 çoklu doymamış yağlar bakımından zengindir.
Kolesterol deposu yiyecekleri tanıyın. Karaciğer, böbrek, yürek, dalak gibi sakatatla karides ve kalamar gibi deniz ürünleri en önemli düşmanlarınızdır. Tansiyonunuzu yükseltmeyin. Yemeklerinizde mümkün olduğunca tuzdan kaçının, taze otlar ve baharatlara yönelin. Tuz, yüksek tansiyona neden olur.
Stresle mücadele edin. Stres, kalp hastalıklarına neden olan önemli risk faktörlerinden biridir.
Sigarayı hayatınızdan uzak tutun. Damar sertliğine neden olan sigara, yalnız kalp sağlığınızı değil, vücudunuzu da birçok açıdan tehdit eder. Hareketsiz kalmayın. Haftada en az iki kez egzersiz yapın.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.