Karadeniz'de geleneksel arıcılık bitiyor!
Buğday Derneği'nin Arıları Yaşatalım projesi kapsamında Karadeniz Bölgesi'nde yaptığı saha araştırmasına göre, bölgede geleneksel arıcılık yöntemleri kayboluyor.
12.11.2017 00:00:00
Buğday Derneği'nin Arıları Yaşatalım projesi kapsamında Karadeniz Bölgesi'nde yaptığı saha araştırmasına göre, bölgede geleneksel arıcılık yöntemleri kayboluyor. Bölgedeki arıcılık yöntemleri ve arıcılığa dair bilgiler aile üzerinden aktarılıyor ancak yeni nesil, arıcılıkla çok ilgilenmiyor. Kadim bilgi, yeni nesillere aktarılamadan kayboluyor. Her arıcının ortalama 200 kovanı var ve bal üretimini fenni kovanlarda yapıyorlar. Aslında kütük kovanların (kara kovan) varroa gibi hastalıkları barındırmayacağını düşünüyorlar ancak kontrol ve kullanım kolaylığı nedeniyle tamamı fenni kovanlara geçmiş durumda.
Bölgedeki arıcıların yaşadıkları en önemli sorunlar varroa paraziti ve Amerikan yavru çürüklüğü hastalıkları. Varroa ile mücadelede oldukça etkin olan kendir bitkisi daha önce kullanılsa da, kendir yetiştiriciliği yasaklandığı için, arıcılar artık ticari ilaçları kullanmayı tercih ediyor. Arıcıların en büyük problemlerinden biri de ayılar. Balı çok seven ayılar, ciddi şekilde kovanlara ve arılara zarar veriyor. Arıcılar ayıları uzak tutmak için korkuluk yerleştiriyor, su ile çalışan ve periyodik sesler çıkaran aletler kullanıyor. Bununla birlikte kovanlarını yüksek dallara yerleştiriyor ve ayıların tırmanmasını engellemek için ağaçların gövdelerini varillerle kaplıyor. EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.