logo
30 HAZİRAN 2025

Karpal tünel sendromu

04.02.2019 00:00:00

Karpal tünel sendromu el ve kolda ağrı, uyuşukluk ve karıncalanmaya neden olan yaygın bir durumdur. Bu durum majör sinirlerden biri Nervus Medianusun el bileğinden parmaklara olan seyri sırasında geçtiği tünel şeklindeki yapının daralması sonucu sıkışması sonrası gelişir. 


Çoğu hastada, karpal tünel sendromu zamanla kötüleşir, bu nedenle erken tanı ve tedavi önemlidir. Şikayetler ilk başladığında, bilek ateli takma ya da bileği zorlayacak aktivitelerden kaçınma gibi basit önlemlerle semptomlar hafifletilebilir. 


Ancak, median sinir üzerindeki baskı devam ederse, sinir hasarına ve gittikçe şiddeti artan şikâyetler ortaya çıkabilir. Kalıcı hasarı önlemek için, bazı hastalarda median siniri baskılamak için ameliyat ya da alternatif müdahaleler gerekebilir.


Karpal tünel sendromu, Nervus medianusun bilekten geçtiği tünel daraldığında veya fleksör tendonlarını çevreleyen dokularda ödem sonrası şişme olması sonrası ortaya çıkar. Bu dokulara sinovyum denir. Normalde, synovium tendonları yağlar ve parmaklarınızı hareket ettirmeyi kolaylaştırır.


Sinovyum şişerken karpal tünelde yer kaplar ve zamanla siniri kaplar. Sinir üzerindeki bu anormal basınç, çoğu kez elinizde ağrı, uyuşukluk, karıncalanma ve halsizlik ile sonuçlanır.


Kadınlarda ve yaşlılarda daha yüksek oranda görüldüğü tıbbi araştırmalarda gösterilmiştir. 


Karpal tünel sendromu için diğer risk faktörleri şunlardır:


1. Kalıtım: Karpal tünel bazı insanlarda daha küçük olabilir veya sinir için alan miktarını değiştiren anatomik farklılıklar olabilir


2. Tekrarlayan el kullanımı: Aynı el ve bilek hareketlerini veya aktivitelerini uzun bir süre boyunca tekrarlamak, bilekteki tendonları ağırlaştırarak sinire baskı uygulayan şişmeye neden olabilir. Kadınların el işi yapması, uzun süre klavye kullanmak, el bileğini yoğun kullanan zanaatkârlar. 


3. El ve el bileği konumu: Aşırı fleksiyon (el bileğinin el ayasına doğru bükülmesi) içeri veya elin ve bileğin uzamasını uzatan aktiviteler yapmak, sinir üzerindeki baskıyı artırabilir.


4. Gebelik: Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler şişmeye neden olabilir.


5. Bazı hastalıkların varlığı (Diyabet, Romatoid artrit ve Tiroid bezi dengesizliği): Karpal tünel sendromu görülme sıklığını artırır. 


Karpal tünel sendromunun belirtileri arasında şunlar olabilir:


Uyuşukluk, karıncalanma, yanma ve ağrı: Özellikle başparmak ve işaret parmağında, orta ve halka parmaklarda.


Eldeki zayıflık ve sakarlık: Kıyafetlerinizi iliklemek gibi ince hareketler yapmayı zorlaştırabilir. 


Kaslarda atrofi: Hastalık ilerledikçe el kaslarında zayıflama, atrofi  görülür.


Çoğu durumda, karpal tünel sendromu semptomları, spesifik bir yaralanma olmadan, yavaş yavaş başlar. Birçok hasta semptomlarının ilk başta gelip gittiğini fark eder. Bununla birlikte, durum kötüleştikçe, semptomlar daha sık ortaya çıkabilir veya daha uzun süre devam edebilir.


Gece vakti belirtileri çok yaygındır. Birçok insan bilekleri büküldüğü için uyuduğundan, semptomlar sizi uykudan uyandırabilir. Gün boyunca, semptomlar genellikle, telefon kullanırken, araç kullanırken veya kitap okurken olduğu gibi, bilek ileri veya geri eğilip uzun süre bir şey tutarken ortaya çıkar.


Birçok hasta, hareket etmenin veya ellerini sallamanın semptomlarını gidermeye yardımcı olduğunu bulur.


Klasik tedavi şekilleri şöyledir:: 


- Atelleme, 


- Anti enflamatuar ilaç kullanımı, 


- Fizik tedavi,


- Cerrahi operasyonla karpal tüneldeki darlığın ortadan kaldırılması.


Karpal tünel sendromunda proloterapi: 


El bileği iç kısmına transvers karpal ligamentin medial ve lateral yapışma yerlerine % 5 dextroz serum enjeksiyonu uygulanması şeklindedir. 


Ligamentteki fibröz yapılanma ve sertleşme düzelir, karpal tünel tekrar genişler. Tüm proloterapi uygulanamalarınd aolduğu gibi yapılan enjeksiyonla, hasarlı olan dokularda geçici ve kontrollü enflamasyon oluşturmak; böylece bölgeye kan akışını artırarak dokuları tekrar iyileştirmektir. 


Çoğu kez, 3-4 seans uygulanacak enjeksiyonla, bu bölgedeki ligament iyileşir ve eski gücüne kavuşur. Bunun neticesinde hastanın belirtileri hızla geriler. 


Proloterapi ile, hasarlı dokularda kalıcı bir tedavi sağlamak mümkündür. 


Proloterapi sayesinde, birçok karpal tünel sendromu olan hastanın ameliyat olmasına gerek kalmayabilir.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi / diğer yazıları
'Çeşitli sabotajlar var'
Erdoğan'dan açılım mesajı
Baba ve 3 çocuğu hayatını kaybetti
Otomobil tıra arkadan çarptı
Rusya'ya göre NATO çöküyor!
Rus Bakan Lavrov açıkladı
Mersin'de dehşet verici olay
Çalışır vaziyetteki otomobilin içerisinde 3 gencin cesedi bulundu
Gözler bu davaya çevrilmişti
CHP'nin kurultay davası ertelendi
CHP davasında karar
Dava 8 Eylül'e ertelendi
Dış ticaret açığı yükseldi
41 milyar 257 milyon dolar oldu
Mayıs ayı işsizlik rakamları açıklandı
Geniş tanımlı işsizlik yüzde 31 oldu
'Tarla fiyatı 2,5 TL, nakliyesi 3,5 TL'
Marketlerdeki fiyatı ise..!
İzmir'deki yangından duygu dolu görüntüler
Mahsur kalanları ekipler böyle kurtardı
BBC yayınlamayı reddetti, Channel 4 yayınlayacak
"Gazze: Saldırı Altındaki Doktorlar"
İsrail, İranlı yetkililere tehdit mesajları gönderiyor
Açıklama Hamaney'in danışmanından geldi
Anadolu Otoyolu'nda feci kaza
Tır, minibüse arkadan çarptı
Trump 'Gazze'de ateşkes sağlansın' demişti
İsrail kabinesinden karar çıkmadı
Devlet adamlarının Atatürk hakkındaki mesajları
Tahran gazetesi: 'Bu gibi dehalar ancak görünüşte ölürler'
'Çeşitli sabotajlar var'
Erdoğan'dan açılım mesajı
Baba ve 3 çocuğu hayatını kaybetti
Otomobil tıra arkadan çarptı
Rusya'ya göre NATO çöküyor!
Rus Bakan Lavrov açıkladı
Mersin'de dehşet verici olay
Çalışır vaziyetteki otomobilin içerisinde 3 gencin cesedi bulundu
Gözler bu davaya çevrilmişti
CHP'nin kurultay davası ertelendi
CHP davasında karar
Dava 8 Eylül'e ertelendi
Dış ticaret açığı yükseldi
41 milyar 257 milyon dolar oldu
Mayıs ayı işsizlik rakamları açıklandı
Geniş tanımlı işsizlik yüzde 31 oldu
'Tarla fiyatı 2,5 TL, nakliyesi 3,5 TL'
Marketlerdeki fiyatı ise..!
İzmir'deki yangından duygu dolu görüntüler
Mahsur kalanları ekipler böyle kurtardı
BBC yayınlamayı reddetti, Channel 4 yayınlayacak
"Gazze: Saldırı Altındaki Doktorlar"
İsrail, İranlı yetkililere tehdit mesajları gönderiyor
Açıklama Hamaney'in danışmanından geldi
Anadolu Otoyolu'nda feci kaza
Tır, minibüse arkadan çarptı
Trump 'Gazze'de ateşkes sağlansın' demişti
İsrail kabinesinden karar çıkmadı
Devlet adamlarının Atatürk hakkındaki mesajları
Tahran gazetesi: 'Bu gibi dehalar ancak görünüşte ölürler'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.