Kasap cirolarına ithal et darbesi
İstanbul PERDER Başkanı Ramazan Ulu, 'ucuz ithal et' uygulamasının üzerinden neredeyse bir ay geçtiği halde beklenenin aksine et fiyatlarında düşüş olmadığına işaret ederek, "Karkas eti biz daha önce de 25-26 TL'den alıyorduk, şimdi de aynı fiyata alıyoruz" diye konuştu.
03.12.2017 00:00:00
Türkiye genelinde 7 Kasım'da başlayan ve yabancı ortaklı iki market zinciri (BİM ve A-101) tarafından gerçekleştirilen ithal et satışı, yerli marketlerin kasap reyonlarını vurdu.
İstanbul Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER) Başkanı Ramazan Ulu, dernek üyesi marketlerin kasap reyonlarının cirosunda yüzde 45'e varan oranlarda düşüş olduğunu savundu.
Ramazan Ulu, düzenlediği basın toplantısında, İstanbul PERDER çatısı altında bir araya gelen 45 market zincirinin 1509 noktada, 28 bin 900 çalışanla hizmet sunmanın çabasında olduklarını söyledi.
Devlet eliyle haksız rekabet yapıldı
Temel gıda maddelerinden biri olan eti de en uygun fiyata İstanbullu tüketici ile buluşturmak istediklerinin altını çizen Ulu, şöyle devam etti: "Ülkemizde temel olarak arzdan kaynaklı sorunlar nedeniyle et fiyatları ne yazık ki çok yüksek. Bu toprakların insanları olarak biz de elbette durumdan hoşnut ve mutlu değiliz. Fiyatları dengeye oturtmak için et ithalatına karar verildi. Buna da itirazımız yok ancak ithal et dağıtımın sadece iki zincir marketle sınırlandırılması piyasada çok ciddi bir haksız rekabete neden oldu. Daha işin başında kamuoyu ile paylaştığımız kaygılarımız ne yazık ki gerçeğe dönüşmeye başladı. İstanbul'da bin 509, Türkiye genelinde 3 bin 500'ün üzerinde şubesi bulunan yerli marketler olarak kasap reyonlarımızda ortalamada yüzde 11.3, bazı noktalarda ise yüzde 45'e varan oranlarda ciro kaybı ile karşı karşıya kaldık. Sorun sadece kasap reyonlarımızla sınırlı değil. Bizimle hiçbir ilgisi olmayan bir tercih nedeniyle hem müşteri hem de imaj kaybına uğradık."
Uygulamayla et fiyatlarında beklendiği gibi bir düşüş olmadığını ifade eden Ulu, "Karkas eti biz uygulama başlamadan önce de 25-26 TL'den alıyorduk, şimdi de aynı fiyata alıyoruz. Yani fiyatta hiçbir şey değişmedi. Çünkü ithalat çözüm değil. Kalıcı çözüm için öz kaynaklarımızı değerlendirmek, yerli üreticilerimizi teşvik etmek zorundayız" diye konuştu.
Yerel marketlerin durumu
Ramazan Ulu, İstanbul PERDER üyesi marketlerle ilgili yapılan bir çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi: "Market başına günde ortalama 20 bin TL ciro yapıyoruz. 1509 marketimizin toplam günlük cirosu 30 milyon 180 bin lira, aylık ise 905 milyon 400 bin TL'ye ulaşıyor. İstanbul'da gelir düzeyi yüksek semtlerdeki marketlerde kartlı ödeme, gelir düzeyi düşük semtlerde ise nakit ödeme tercihi daha yüksek. Ortalamaya vurduğumuzda ise alışverişin yüzde 50'sinin POS cihazlarıyla, yüzde 50'sinin ise nakit yapıldığını söyleyebiliriz. Market ciroları Cumartesi günleri en yüksek seviyeye çıkıyor. İstanbullular en çok alışverişi sebze ve meyve reyonlarından yapıyor. Sebze ve meyve satışları toplam ciromuzun yüzde 20'sini oluşturuyor. Kırmızı ve beyaz et ile açık şarküteri yüzde 15'lik pay ile ikinci ve üçüncü sırayı paylaşıyor. Dördüncü sırada ise yüzde 10 ile atıştırmalıklar yer alıyor. Kalan yüzde 40'ı ise paketli ürün, temizlik, kozmetik ve gıda dışı ürünler oluşturuyor."
AHMET SAFA TERZİ/İSTANBUL
İstanbul Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER) Başkanı Ramazan Ulu, dernek üyesi marketlerin kasap reyonlarının cirosunda yüzde 45'e varan oranlarda düşüş olduğunu savundu.
Ramazan Ulu, düzenlediği basın toplantısında, İstanbul PERDER çatısı altında bir araya gelen 45 market zincirinin 1509 noktada, 28 bin 900 çalışanla hizmet sunmanın çabasında olduklarını söyledi.
Devlet eliyle haksız rekabet yapıldı
Temel gıda maddelerinden biri olan eti de en uygun fiyata İstanbullu tüketici ile buluşturmak istediklerinin altını çizen Ulu, şöyle devam etti: "Ülkemizde temel olarak arzdan kaynaklı sorunlar nedeniyle et fiyatları ne yazık ki çok yüksek. Bu toprakların insanları olarak biz de elbette durumdan hoşnut ve mutlu değiliz. Fiyatları dengeye oturtmak için et ithalatına karar verildi. Buna da itirazımız yok ancak ithal et dağıtımın sadece iki zincir marketle sınırlandırılması piyasada çok ciddi bir haksız rekabete neden oldu. Daha işin başında kamuoyu ile paylaştığımız kaygılarımız ne yazık ki gerçeğe dönüşmeye başladı. İstanbul'da bin 509, Türkiye genelinde 3 bin 500'ün üzerinde şubesi bulunan yerli marketler olarak kasap reyonlarımızda ortalamada yüzde 11.3, bazı noktalarda ise yüzde 45'e varan oranlarda ciro kaybı ile karşı karşıya kaldık. Sorun sadece kasap reyonlarımızla sınırlı değil. Bizimle hiçbir ilgisi olmayan bir tercih nedeniyle hem müşteri hem de imaj kaybına uğradık."
Uygulamayla et fiyatlarında beklendiği gibi bir düşüş olmadığını ifade eden Ulu, "Karkas eti biz uygulama başlamadan önce de 25-26 TL'den alıyorduk, şimdi de aynı fiyata alıyoruz. Yani fiyatta hiçbir şey değişmedi. Çünkü ithalat çözüm değil. Kalıcı çözüm için öz kaynaklarımızı değerlendirmek, yerli üreticilerimizi teşvik etmek zorundayız" diye konuştu.
Yerel marketlerin durumu
Ramazan Ulu, İstanbul PERDER üyesi marketlerle ilgili yapılan bir çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi: "Market başına günde ortalama 20 bin TL ciro yapıyoruz. 1509 marketimizin toplam günlük cirosu 30 milyon 180 bin lira, aylık ise 905 milyon 400 bin TL'ye ulaşıyor. İstanbul'da gelir düzeyi yüksek semtlerdeki marketlerde kartlı ödeme, gelir düzeyi düşük semtlerde ise nakit ödeme tercihi daha yüksek. Ortalamaya vurduğumuzda ise alışverişin yüzde 50'sinin POS cihazlarıyla, yüzde 50'sinin ise nakit yapıldığını söyleyebiliriz. Market ciroları Cumartesi günleri en yüksek seviyeye çıkıyor. İstanbullular en çok alışverişi sebze ve meyve reyonlarından yapıyor. Sebze ve meyve satışları toplam ciromuzun yüzde 20'sini oluşturuyor. Kırmızı ve beyaz et ile açık şarküteri yüzde 15'lik pay ile ikinci ve üçüncü sırayı paylaşıyor. Dördüncü sırada ise yüzde 10 ile atıştırmalıklar yer alıyor. Kalan yüzde 40'ı ise paketli ürün, temizlik, kozmetik ve gıda dışı ürünler oluşturuyor."
AHMET SAFA TERZİ/İSTANBUL