logo
28 EYLÜL 2026

Kaza ve kadere iman

Nefs, bütün varlığı ile kadere karşıdır. Allah’ın takdiri ile çekişme halindedir, hep kadere karşı çıkar itirazlarda bulunur

18.04.2026 00:10:00
Haber Merkezi
 
Kaza ve kadere iman
Kaza ve kadere iman
"Nefs, bütün varlığı ile kadere karşıdır. Allah'ın takdiri ile çekişme halindedir, hep kadere karşı çıkar itirazlarda bulunur.

Gelin, Allah'a boyun eğelim. O'nun takdirine, O'nun fiiline boyun eğelim. Kadere rıza gösterelim, muvafakat edelim.

Zira kader, bize Allah'ın gönderdiği elçidir. Gönderenin hakkı için ona ikram edelim, boyun eğelim. Eğer kadere karşı böyle davranırsak, o beraberinde bizi Allah'a götürür.

Kadere kayıtsız-şartsız rıza gösterme noktasına geldiğin ve Allah'ın dostluğuna hak kazandığın zaman, O, sana kendi ilim deryasından içecek, lütuf sofrasından yiyecek verir. Kendisiyle yakınlık verir…

Nefsini kurtar. Onun tembelliğini gider. Şahsi ve kötü arzularını kır. İçinde ve dışında Allah'ın birliğinden gayrisi kalmasın, için tevhid nuru ile dolsun, dışın ibadetle bezensin. Emir ve yasak babında titiz ol.







Senin daimi âdetin bu minval üzere devam etsin. Anlayışın, davranışın ilahi emirlerle olsun. Yürüyüşün ve duruşun ona göre ayarlansın. Gecen, gündüzün böyle geçsin.

Darlığını ve genişliğini buna göre ayarla. Hastalığına bu yolda şifa ara; sağlığını bu yolda devam ettir.

İşte kader yoluna böyle gir. Burada kader seni kucaklar. Varlığın hiç bir tesiri olmaz. Kuvvetin bir iş göremez olur. Ortada yalnız kader hüküm sürer.

Kalem ne yazdı ise sana gelir. İlahi bilgi seni kuşatır. Emniyet ve muhafaza altında bulunursun. Hak seni her kötülükten esirger.

Allah bir kulunun duasına icabet edip isteğini ona verdiğinde, O'nun iradesi kesilmiş olmaz. Kalem kurumuş, ilim de onu bildirmiş değildir. Bu Allah'ın takdiri dışında olmuş da değildir.

Ancak kulun muradı, Celle ve Âlâ'nın muradına vaktinde muvafakat ederse; icabet hâsıl olur ve ehl-i ilmin buyurduğu gibi; daha önce kaderin belirlediği vakitte takdir olunduğu şekilde ihtiyati tahakkuk eder.

Azze ve Celle buyurdu: "O her an ayrı bir şe'n üzeredir." 







Yani kaderlerini, vakitlerine sevk eder. Sadece istiyor diye, bir kimseye dünyadayken istediği şeyi vermez. Aynı şekilde sırf dua ediyor diye; bir şeyi (belâ) def etmez.

"Allah sana bir zarar dokunduracaksa bunu kendisinden başka açan olmaz. Şayet, sana bir hayır murad etmiş ise, O'nun fazlını kimse geri çeviremez. Bu fazlını kullarından dilediğine ulaştırır." 

Zeyd b. Vehb yolu ile gelen rivayette, Abdullah b. Mes'ud, Resullullah Efendimizin (s.a.v.) kendisine şöyle buyurduğunu anlatmıştır:

"Her birinizin ana karnında yaratılışı şöyle olmaktadır:

a) Kırk günde (gecede) meni (sperma) halinde kalır.
b) Kırk gün sonra kan pıhtısı halini alır.
c) Kırk gün sonra, et parçası halini alır.

Bundan sonra, dört cümle ile ona bir melek gelir:

a) Nasıl yaratılacağı.
b) Rızkının tayini.
c) İşleyeceği ameli.
d) İyi veya kötü kişilerden olacağı.

Bir kimse, cehennem ehli işini işlemeye başlar; cehennem ile arasın- da bir kulaçlık mesafe kalır. Amma, hakkında yazılan yazı ona yetişir.
Bu kere cennet ehli amelini işler ve cennete girer. Bir başka kimse, cennet ehli amelleri işlemeye devam eder. O kadar ki, cennetle arasında bir kulaç mesafe kalır. Bu kere, yazılan yazı gelir; cehennem ehli amelini işler; cehenneme girer."







Abdurrahman Sülemi, Hazreti Ali'nin (r.a.) şöyle dediğini anlattı:

"Bir ara Resulullah (s.a.v.) Efendimizin yanında idik. Kendisi, başı yere eğik halde bulunuyordu. Bir ara başını kaldırdı ve böyle buyurdu: "Hemen herkesin, cennette veya cehennemde olan yeri bellidir."

Bunun üzerine, sahabe şöyle dedi: "Ya Resulallah, bu duruma güvenmeyelim mi?"  

Resulullah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurdu: "Amel işlemeye bakınız; herkes, yaratıldığı işin yolunu bulur."

Mukadderatta olan şeyler başa gelmeye başladığı zaman, Aziz ve Celil olan Allah'a itirazlarda bulunmak; dinin ölmesi, tevhidin ölmesi, tevekkül ve ihlasın ölmesi demektir.

İnanan bir kalp; kader karşısında "niçin?" "neden?" "nasıl?" gibi şeyler bilmez; Allah'ın takdirine karşı itirazlarda bulunan böyle soruları asla sormaz.

Bilakis o mukadderatta olan şeyler vuku buldukça, sadece şöyle der: "Evet, Allah'ın takdiri vuku bulmuştur. 







Tövbe edin ve tövbenizde samimi olup, sebat gösterin; yararınıza veya zararınıza, zillette izzette, zenginlikte fakirlikte, hastalıkta sağlıkta, özetle hoşunuza giden veya gitmeyen her konuda kadere boyun eğin.

Ey cemaat! Siz uymayı bilin ki, başkaları da size uysun; siz hizmet etmeyi bilin ki, başkaları da size hizmet etsin. Siz kader ve kazaya boyun eğin ki, başkaları da size boyun eğsin.

"Ne ekersen onu biçersin", "Siz nasılsanız öyle yönetilirsiniz", "Amelleriniz sizin işçilerinizdir" sözleri kulaklarınıza çalınmadı mı?

Allah (c.c.) kullarına haksızlık yapıp da az günaha çok ceza verecek değildir…







Kim hizmet ederse hizmet görür

Kader geldiği zaman kendini karaya veya denize taşımasına, dağa veya tepeye götürmesine, acı veya tatlı yedirmesine rıza gösterir.

Yücelik ve alçaklıkta, zenginlikte ve fakirlikte, sağlıkta ve hastalıkta da rıza gösterir.

Kaderle birlikte yürür. Kader onun yorulduğunu anlayınca sırtından iner ve onu kendi sırtına alır. Artık kadere binen odur.

Kader ona hizmet eder, alçalır. Çünkü artık o, Allah'a yakın ve O'nun katında değerlidir. Bütün bunlar nefsine, hevasına, tabiat ve alışkanlıklarına, şeytanına ve kötü arkadaşlara uymadığı içindir.







Ey Allah'ın hükmüne itiraz eden, yazık sana! Saçma sapan işlerle uğraşma. Yazgıyı geri çevirebilecek hiçbir güç yoktur. Kendini kaderin ellerine bırak ki rahat edesin. Şu geceyi ve şu gündüzü geri çevirebilir misin?

Gecenin vakti gelince sen istesen de gelir, istemesen de. Gündüz de böyle. Her ikisi de sana rağmen gelir. İşte Allah'ın kaza ve kaderi böyledir; ama lehine ama aleyhine…

İstemediğin bir şeyin gecesi gelince teslim ol ve istediğin şeyin gündüzünü bırak. Allah'ın kaza ve kaderinden hiçbir şeye karşı çıkma ki; helak olursun, imanın gider, kalbin bulanır ve sırrın ölür.

Kazaya rıza göstermez, sıkıntıya sabretmez ve nimete şükretmezsen Rabb'in yok demektir senin. Kendine başka Rab ara; ama nafile başka Rab de yok ki!" (Abdülkadir Geylani Hazretlerinden)

Sakarya'da sağanak yağış yolları gölete çevirdi

Sakarya'da etkisini gösteren kuvvetli sağanak yağış, yollarda su birikintilerine sebep oldu. Araçlar yollarda temkinli bir şekilde hareket etti

28.09.2026 13:57:00
İHA
 
Sakarya'da sağanak yağış yolları gölete çevirdi
Sakarya'da sağanak yağış yolları gölete çevirdi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) yaptığı son tahminlerin ardından beklenen yağış, Sakarya'da şiddetli bir şekilde başladı.








Gök gürültüsüyle birlikte aniden bastıran sağanak, cadde ve sokaklarda su birikintilerine yol açarken, sürücüler ve yayalar yollarda ilerlemekte güçlük çekti. 






Su birikintilerinin yoğun olduğu bazı bölgelerde ise araçlar temkinli bir şekilde sürüş gerçekleştirdi. Yağışlar hafta boyunca sürmesi bekleniyor.




















Okul yanındaki çöp kutusunda patlama paniğe neden oldu

Eskişehir'de bir okulun yanındaki çöp konteynırda meydana gelen patlamalar ile ilgili polis çalışma yaptı. Patlamanın özel okul tarafından çöpe atılan kimyasal maddelerden kaynaklı olduğu tespit edildi

23.09.2026 12:27:00
İHA
 
Okul yanındaki çöp kutusunda patlama paniğe neden oldu
Okul yanındaki çöp kutusunda patlama paniğe neden oldu
Odunpazarı ilçesi Arifiye Mahallesi Tayfun Sokak üzerinde bulunan bir çöp konteynerinde peş peşe patlamalar meydana geldi. Konteynerden yükselen sesleri ve dumanı, hemen sokak yanında yer alan Adalet İlkokulu yetkilileri fark etti. Durumun vakit kaybedilmeden emniyet güçlerine ihbar edilmesi üzerine adrese polis ekipleri sevk edildi.






Olay yerinde ve çevrede güvenlik önlemi alan ekiplerin yaptığı incelemelerde, patlamaya yakındaki bir özel okulun fen laboratuvarındaki deneylerde kullanılan kimyasal maddelerin çöpe bilinçsizce atılmasının neden olduğu tespit edildi. Kimyasalların tepkimeye girmesiyle yaşanan olayda şans eseri yaralanan olmazken, çevrede kısa süreli panik yaşandı.








Sorumsuzluk nedeniyle tehlikeye yol açan özel okul yönetimi hakkında polis ekipleri tarafından inceleme başlatıldı.

Esenyurt'ta lastikçi dükkanında çıkan yangın 5 iş yerine sıçradı

İstanbul Esenyurt'ta oto lastikçi dükkanında çıkan yangın, bitişikte bulunan 4 iş yeri ile bir yemek şirketine sıçradı. İtfaiye ekiplerinin yaklaşık 2 saatlik müdahalesiyle yangın kontrol altına alınarak söndürüldü

23.09.2026 07:00:00
İHA
 
Esenyurt'ta lastikçi dükkanında çıkan yangın 5 iş yerine sıçradı
Esenyurt'ta lastikçi dükkanında çıkan yangın 5 iş yerine sıçradı
Yangın, Yeşilkent Mahallesi Nazım Hikmet Bulvarı üzerinde bulunan iş yerlerinde gece saat 2.30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, bitişik nizamda bulunan iş yerlerinden oto lastikçi dükkanında henüz bilinmeyen nedenle alevler yükseldi.






Alevler kısa sürede büyüyerek 4 dükkana daha ve bir yemek şirketine sıçradı. Alevleri fark eden mahalle sakinleri durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine Esenyurt ve çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. 






Ekipler yoğun çaba sonucunda alevleri 2 saat içerisinde kontrol altına aldı. İş yerlerinde ve yemek şirketinde soğutma çalışması sürerken çevrede geniş güvenlik önlemi alındı.



























Ankara'da bir dairede 3 kişi ölü olarak bulundu

Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan bir apartman dairesinde 3 erkek cesedi bulundu

22.09.2026 04:46:00
İHA
 
Ankara'da bir dairede 3 kişi ölü olarak bulundu
Ankara'da bir dairede 3 kişi ölü olarak bulundu
Olay, Yenimahalle ilçesi Anadolu Mahallesi 500. Sokak'taki bir apartman dairesinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, 3 kişinin hareketsiz halde yattığını gören çevredeki vatandaşlar, durumu sağlık ve polis ekiplerine bildirdi.






İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerin tarafından yapılan incelemede dairedeki kişilerin hayatını kaybettiği belirlendi. Yapılan araştırma sonucu, cesetlerin Mehmet Büyükırmak, Mehmet Emre Çallı ve Enes Çallı'ya ait olduğu ve üzerlerinde kurşun ve bıçak yarası olduğu tespit edildi.









Cesetler Adli Tıp Kurumu morguna götürülürken, polis ekipleri olayın faili ya da faillerinin yakalanması için çalışma başlattı.

logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.