Kılıçdaroğlu’ndan İmamoğlu'na Kanal İstanbul desteği
.
İBB, eski yönetimin 2018’de hazırladığı, 2030 yılı itibariyle karbon salınımı artışından yüzde 33 azaltım hedefi ortaya koyan İstanbul İklim Vizyonu'nu revize etti. Konuyla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, ‘Beton Kanal’ olarak nitelendirdiği Kanal İstanbul’un iklim krizine olumsuz etkileriyle ilgili eleştirilerine “Sayın Başkan, hiç meraklanma. Kanal İstanbul ihalesini hiç kimse almayacak. Alan olursa, çok ağır bedeller ödeyecek" dedi
05.11.2021 17:38:00





YENİ MESAJ / İSTANBUL
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) bünyesinde dünyada sayılı örnekleri bulunan 'İklim Müzesi'ni de barındıran Kadıköy'deki Müze Gazhane'de düzenlediği İstanbul İklim Vizyonu ve Revize İklim Eylem Lansmanı toplantısına katıldı. Etkinlikte 'Genç İklim Elçileri' Melisa Akkuş ve Resul Hüseyinzade de birer konuşma yaptı. İklim krizinin şaka değil, gerçeğimiz ve yeni normalimiz olduğunu vurgulayan aktivist gençler, "Buna alışmamız lazım. İklim krizini yaşıyormuşuz gibi davranmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. Gençlerin ardından söz alan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise şunları söyledi: "Bilim insanları, önümüzdeki dönemde dünyada sıcaklık artışlarını, 1.5 ile 2 derece ile sınırlandırılmazsak felaketler yaşanacağına işaret ediyor. İstanbul İklim Eylem Planı, ilk olarak 2018 yılında hazırlandı. Ne var ki eski çalışma karbon salınımında 2030 yılı itibariyle artıştan yüzde 33 azaltım gibi sınırlı bir ilerleme hedefliyordu." İmamoğlu, 2050 yılında İstanbul'un karbon nötr ve iklim krizine dayanıklı bir kent olmasını sağlayacak tüm adımları belirleyip, somut yol haritasını tanımladıklarına vurgu yaparak, "Bu kapsamda 2050 yılında 'karbon nötr' hedefine ulaşabilmek için azaltım yüzdelerini; 2030 yılına kadar yüzde 52 mutlak azaltım, 2040 yılına kadar yüzde 89 mutlak azaltım, 2050 yılına kadar ise, yüzde 100 mutlak azaltım olarak belirledik" dedi.
İstanbul risk altında
İstanbul'un risklerle karşı karşıya kalacağını vurgulayan İmamoğlu, "Yaşlılar ve çocuklar gibi kırılgan gruplarda sıcaklığın artmasıyla ilişkili hastalıklar çoğalacak. Gıda ve su temininde kıtlık yaşanacak. Orman yangınları gibi sıcak dalgalardan kaynaklanan felaketlerin arttığını göreceğiz. İstanbul Boğazı'nda deniz seviyesinin, 45 ila 75 santimetre arasında yükselmesi riskiyle karşı karşıya kalacağız. Bir yandan İstanbul'un ortalama yıllık yağış miktarı yüzde 12 oranında azalırken, bir yandan da yağışların yoğunluğunun yüzde 59'a kadar artması söz konusu olacak. Bunun yaratacağı seller kritik altyapı ve ulaşım sistemleri için büyük bir risk oluşturacak. Öte yandan Beton Kanal, yalnızca kentsel değil; bölgesel ve küresel bir iklim tehdididir ve iklim değişikliği ile ilgili çabaları geri döndürme riski barındırmaktadır" şeklinde konuştu.
İstanbul'da neler yapılacak
İmamoğlu, 2050 yılına kadar hayata geçirilmesini öngördükleri başlıca stratejilere de konuşmasında şöyle yer verdi: "Tüm otomobil ve taksilerin kademeli olarak elektrikli olması. Şehir genelindeki yolculukların yüzde 35'inin toplu taşıma ile gerçekleştirilmesi. Deniz ulaşımının oranının yüzde 10 seviyesine çıkartılması. Günlük yolculukların yüzde 50'sinin yürüme ve bisiklet ile gerçekleşmesi. Su kayıp ve kaçakların, 2030 yılında yüzde 18 ve 2050 yılında yüzde 32 azaltılması. Kişi başı su kullanımının, 2040 yılına kadar yüzde 11 azaltılması. Yemek ve bahçe atıkları gibi organik atıkların, en az yüzde 50 geri kazanılması."
Kanal İstanbul vurgusu
Etkinliği son konuşmasını gerçekleştiren CHP Lideri Kılıçdaroğlu, iklim krizinin küresel bir sorun olduğuna dikkat çekerek, "Dolayısıyla mücadelenin de ortak sürdürülmesi lazım. Krizle mücadelede, gelişmiş ülkelerin sorumluluğu çok daha fazla" dedi. Kılıçdaroğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Kanal İstanbul'dan da söz etti Sayın Başkan. Sayın Başkan, hiç meraklanma. Kanal İstanbul ihalesini hiç kimse almayacak. Alan olursa, çok ağır bedeller ödeyecektir. İster içerden, ister dışarıdan bu coğrafyaya ihanet etmek üzere açılan bir ihaleyi birisi alıyorsa ve iklim krizinin bu kadar yaygın olarak konuşulduğu bir dünyada, siz hala İstanbul'a ihanet etmeye devam edecekseniz ve bunun ihalesi açılacaksa, o ihaleye giren ağır bedeller ödeyecektir. Bunu herkesin bilmesini isterim. Dolayısıyla bu ihaleyi kimse girmeyecektir. Gönlünüz rahat olsun Sayın Başkan'ım."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.