logo
22 HAZİRAN 2025

Konserve gıdalardaki tehlike: Botulismus

Meyve ve sebzeleri mevsimi dışında da tüketebilme imkanı sağlayan konserveler, bu yıl da geleneksel yöntemlerle evlerde yapılıyor. Kışa hazırlık yaparken doğru yöntem ve koşulları dikkate almak gerektiğine dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, her gıdanın doğru işlem görmesi gerektiğini, aksi takdirde 'botulismus' toksini sebebiyle ölümcül zehirlenmelerin meydana gelebileceği konusunda uyardı.

05.09.2022 08:30:00
Konserve gıdalardaki tehlike: Botulismus
Konserve gıdalardaki tehlike: Botulismus
Meyve ve sebzeleri mevsimi dışında da tüketebilme imkanı sağlayan konserveler, bu yıl da geleneksel yöntemlerle evlerde yapılıyor. Kışa hazırlık yaparken doğru yöntem ve koşulları dikkate almak gerektiğine dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, her gıdanın doğru işlem görmesi gerektiğini, aksi takdirde 'botulismus' toksini sebebiyle ölümcül zehirlenmelerin meydana gelebileceği konusunda uyardı.
Genellikle yaz mevsiminin sonunda evlerde yapılmaya başlanan konserve işlemi domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin kışın da taze bir şekilde tüketilmesini sağlıyor. Konserve yapılırken her gıda ürününün bilinçli şekilde işlenmesi gerekiyor. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, konserve hazırlanırken uyulmayan hijyen koşullarının ölümcül zehirlenme türü olan 'Botulismus'a yol açabileceğini söyleyerek, 'Botulismus zehirlenmesine 'clostridium botulinum' adı verilen bir bakterinin toksini neden oluyor. Clostridium botulinum, basınç ve sıcaklığa dayanımı yüksek olan dirençli bir mikroorganizma. Bu tip zehirlenmeye neden olan etmenlerin başında, konservelerin büyük bir kısmının yetersiz sürede, gerekenden daha düşük sıcaklıkta, dolayısıyla da yeterince pişirilmeden hazırlanması geliyor. Rahatsızlık, konservenin tüketilmesini takiben kişinin direnci, ortam koşulları gibi etmenlere bağlı olarak 12 ila 72 saat sonra şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma, görmede bozukluk, kaslarda güçsüzlük gibi şikayetler ile kendini gösteriyor. Bu durumda zamanında müdahale ve doğru tedavi edilmesi gereken bir durum oluşur ki rahatsızlık görülür görülmez bireysel önlemlere başvurmadan, en kısa zamanda en yakın hastaneye başvurmak gerekli' dedi.

'Dışa doğru bombe yapan kapaklara dikkat'
Uzel, tüketicilerin sağlıklı bir sonuç için evde uymaları gereken kuralları şöyle anlattı: 'Tüketiciler özellikle sebze türü gıdaların kurutulması ya da dondurularak tüketilmesi gibi alternatif metotları da denemeli. Evde hazırlanması tercih edilen konserveler için cam kavanozlar kullanılmalı, plastik ambalajlar kullanılıyorsa mutlaka onaylı malzeme olmasına dikkat edilmeli. Ayrıca, şekli bozulmuş ve paslı olan kapaklar kesinlikli kullanılmamalı. Kapaklar en az 15-20 dakika kaynatılmalı ve her kullanımda yenilenmeli. Gıdalar, asitlik derecesine uygun olan sıcaklık ve süre kombinasyonunda pişirilmeli. Kavanoz kapağında şişkinlik ve sızıntı olmamalı. Dışa doğru bombe şeklinde şişme yapan, tat, renk ve koku bakımından kötü olan konservelerin tüketilmemesi gerekir. Tatta bozulma her zaman net olarak anlaşılamayacağı için gerekli tedbirler alınmalıdır. Eğer konservelenmiş gıda marketten satın alınıyorsa son kullanma tarihi, etiket ve resmi kurum izin beyanları dikkatlice kontrol edilmeli. Hasar görmüş, dışa doğru bombe yapmış, paslanmış, sızıntısı olan ambalajlar ve kapağı açılınca fışkırma yapan konserveler kesinlikle tercih edilmemeli.'
İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Bazı ülkelerde büyükelçilerimiz değişti
Atama kararları Resmi Gazete'de
Molla Zübeyde Hanım’ın vasiyeti
Hangimizin böyle bir vasiyetnamesi vardır?
Tarihin en büyük veri sızıntısı
16 milyar şifre sızdırıldı
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, "Suyun ısındı" demişti
Altaylı'dan haber alınamıyor
Savaşa dahil olma
İran'dan ABD'ye açık mesaj
ABD İran'a saldırıya dahil oluyor mu?
Dev savaş uçakları havalandı
Fatih Altaylı gözaltına alındı
Neden gözaltında?
Gazze'yi unutmayın, unutturmayın
Son 48 saatte 202 Müslüman daha katledildi
Türkçe bunalttı!
TYT'de Matematik zorladı
Ya intikam alırlarsa...
Almanya, İsrail korkusundan tır tır titriyor
İran Dışişleri Bakanı Erakçi, İstanbul'da konuştu
"ABD'nin bu saldırganlığa katılabileceğini duyduk"
Gazze'deki toplama kampları Hitler'inkinden beter
Netanyahu da Hitler gibi dünyayı ateşe atıyor
Bunun önüne geçmek için ne yapmak lazım?
Sıcaklar, elektrikli araçları zorluyor
Üniversite yolunda ilk sınav
Yaklaşık 2,5 milyon öğrenci katılıyor
"İsrail hepimiz için kirli iş yapıyor" demişti
Almanya Başbakanı hakkında suç duyurusu
Bazı ülkelerde büyükelçilerimiz değişti
Atama kararları Resmi Gazete'de
Molla Zübeyde Hanım’ın vasiyeti
Hangimizin böyle bir vasiyetnamesi vardır?
123456789101112131415
Bazı ülkelerde büyükelçilerimiz değişti
Atama kararları Resmi Gazete'de
Molla Zübeyde Hanım’ın vasiyeti
Hangimizin böyle bir vasiyetnamesi vardır?
Tarihin en büyük veri sızıntısı
16 milyar şifre sızdırıldı
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, "Suyun ısındı" demişti
Altaylı'dan haber alınamıyor
Savaşa dahil olma
İran'dan ABD'ye açık mesaj
ABD İran'a saldırıya dahil oluyor mu?
Dev savaş uçakları havalandı
Fatih Altaylı gözaltına alındı
Neden gözaltında?
Gazze'yi unutmayın, unutturmayın
Son 48 saatte 202 Müslüman daha katledildi
Türkçe bunalttı!
TYT'de Matematik zorladı
Ya intikam alırlarsa...
Almanya, İsrail korkusundan tır tır titriyor
İran Dışişleri Bakanı Erakçi, İstanbul'da konuştu
"ABD'nin bu saldırganlığa katılabileceğini duyduk"
Gazze'deki toplama kampları Hitler'inkinden beter
Netanyahu da Hitler gibi dünyayı ateşe atıyor
Bunun önüne geçmek için ne yapmak lazım?
Sıcaklar, elektrikli araçları zorluyor
Üniversite yolunda ilk sınav
Yaklaşık 2,5 milyon öğrenci katılıyor
"İsrail hepimiz için kirli iş yapıyor" demişti
Almanya Başbakanı hakkında suç duyurusu
Bazı ülkelerde büyükelçilerimiz değişti
Atama kararları Resmi Gazete'de
Molla Zübeyde Hanım’ın vasiyeti
Hangimizin böyle bir vasiyetnamesi vardır?
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.