logo
07 EKİM 2025


‘Kurban etini hemen tüketmeyin’

Acungan, “Etin özellikle kesildikten sonra hemen tüketilmemesi en az 1-2 saat dinlendirilmesi gerekiyor çünkü kesilen hayvanlarda Rigor Mortis adı verilen ölüm sertliği dediğimiz kas sertliği oluyor. Bu da direkt insan bedenine girerse sindirim sisteminde zorluk, özellikle bakteriyel açıdan da bir yük yaratabiliyor” dedi.

15.06.2024 12:00:00
Bülent TAPICI
‘Kurban etini hemen tüketmeyin’
‘Kurban etini hemen tüketmeyin’
Kurban etinin tüketimi konusunda vatandaşlara uzmanından önemli uyarılar geldi.

Kurban etindeki ölüm sertliğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Ayça Acungan, 'Eti 1-2 saat dinlendirdikten sonra tüketin' dedi.

Acungan şunları söyledi;

"Eti pişirmede, eti saklamada ve eti dinlendirmede çok dikkat edeceğimiz noktalar var. Bu çok önemli. Etin özellikle kesildikten sonra hemen tüketilmemesi en az 1-2 saat buzdolabında dinlendirilmesi gerekiyor çünkü kesilen hayvanlarda Rigor Mortis adı verilen ölüm sertliği dediğimiz kas sertliği oluyor. Bu da direkt insan bedenine girerse sindirim sisteminde zorluk, özellikle bakteriyel açıdan da bir yük yaratabiliyor.

Kesildikten sonra da lütfen eti bütün bir şekilde değil kıymalık, kuşbaşılık, köftelik gibi minik ufak kaplara ya da özel buz dolabı kapaklarına koyarak muhafaza edilmesi gerekiyor.
O bütün eti çözdürmek ve sonrasında yemeğe katmak büyük bir yük oluşturuyor yemek yapan kişi açısından. O yüzden tüketilecek miktar kadar, minik minik porsiyonlarla beraber buzdolabı poşetlerine konup o şekilde çözdürülmesi gerekiyor.

Etin çözdürülmesi esnasında bakteriyel oluşum riski de var. Bu yüzden minik minik miktarlarda saklayıp, ihtiyacınız kadar buzluktan çıkartırsak çok daha sağlıklı bir koşulda saklamış olursunuz.

Özellikle protein açısından zengin olan tavuk gibi,  et gibi, balık gibi olan yiyecekleri 6 aya yakın bir süreçte buzlukta muhafaza edebilirsiniz -18 derecede. Sadece 6 ay , 6 ayın üstünde ancak dondurulmuş meyveleri,  dondurulmuş sebzeleri muhafaza edebilirsiniz. Çözdürme esnasında üst kısımda yani + 4 derecede en az 2 saat bekletip sonrasında oda sıcaklığına almak gerekiyor. Hemen çıkarttığınızda o ısı şoklanmış olabiliyor, protein kaybı oluşuyor. Bu yaz aylarında açıkta bırakılan özellikle et vari gıdalar tehdit oluşturabilir.

Özellikle tavuğu aldığınız an tüketmeye çalışın. Bu sıcak havalarda, nemin de olduğu noktalarda tavuğu tekrardan alıp dondurmayın. Tavuğu o an tüketebileceğiniz kadar alın, pişirin ve hemen o gün tüketin,  ikinci güne bile bırakmayın. Tavuklu bir gıdayı lütfen üst üste iki gün tüketmeyin taze taze o gün tüketin. Balığı da aynı şekilde çünkü kolay bozulan, protein yapısıyla birleştirdiğinde kolay dağılan ürünler."

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Acil yağmur şart!
En kaliteli içme suyunun kaynağı Bursa'da susuzluk kapıda!
Beyin göçü hızlandı
Türkiye, nitelikli mühendislerini kaybediyor
Zengin abat oluyor, fakir ekmek bulamıyor
Türkiye, gelir eşitsizliğinde Avrupa lideri
'Emekliye kiralık değildir' ilanına idari para cezası
Ticaret Bakanlığı açıklama yaptı
Şişli'nin göbeğinde kurşunlandı
Sinan Ateş suikastı sanıklarındandı
İsrail 171 aktivisti sınır dışı etti
Aralarında Greta da var
Savcılık mütalaasını açıkladı
Seçil Erzan davasında ara karar
5. kattaki evinin penceresinden düşmüştü
Güllü'nün çocuklarının ifadesi ortaya çıktı
'Gazoz almaya benzemez'
Özel'e doğal gaz cevabı
'İnsanımızı tükettik'
BTP'den Geleceğimizi Savunmak programı
İstanbul'da arabalı vapur iskeleye çarptı
Kaza anı ve vatandaşların paniği kamerada
Kurduğu hükümet eleştirilere neden oldu
Fransa başbakanı istifa etti
İstanbul Altın Rafinerisi'ne operasyon: 21 gözaltı
Milyarlarca dolarlık saadet zinciri kurulmuş
14 Türk hala İsrail'in elinde
Ne zaman dönecekler?
Hamas heyeti Mısır'a ulaştı
Müzakereler dolaylı yürütülecek
Acil yağmur şart!
En kaliteli içme suyunun kaynağı Bursa'da susuzluk kapıda!
Beyin göçü hızlandı
Türkiye, nitelikli mühendislerini kaybediyor
Zengin abat oluyor, fakir ekmek bulamıyor
Türkiye, gelir eşitsizliğinde Avrupa lideri
'Emekliye kiralık değildir' ilanına idari para cezası
Ticaret Bakanlığı açıklama yaptı
Şişli'nin göbeğinde kurşunlandı
Sinan Ateş suikastı sanıklarındandı
İsrail 171 aktivisti sınır dışı etti
Aralarında Greta da var
Savcılık mütalaasını açıkladı
Seçil Erzan davasında ara karar
5. kattaki evinin penceresinden düşmüştü
Güllü'nün çocuklarının ifadesi ortaya çıktı
'Gazoz almaya benzemez'
Özel'e doğal gaz cevabı
'İnsanımızı tükettik'
BTP'den Geleceğimizi Savunmak programı
İstanbul'da arabalı vapur iskeleye çarptı
Kaza anı ve vatandaşların paniği kamerada
Kurduğu hükümet eleştirilere neden oldu
Fransa başbakanı istifa etti
İstanbul Altın Rafinerisi'ne operasyon: 21 gözaltı
Milyarlarca dolarlık saadet zinciri kurulmuş
14 Türk hala İsrail'in elinde
Ne zaman dönecekler?
Hamas heyeti Mısır'a ulaştı
Müzakereler dolaylı yürütülecek
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.