logo
07 EKİM 2025


Kurban kesimi ve etlerin muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususlar

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kurban kesimi ve etlerin muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uyarılarda bulundu

12.06.2024 19:18:00
İhlas Haber Ajansı
Kurban kesimi ve etlerin muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususlar
Kurban kesimi ve etlerin muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususlar
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kurban kesimi ve etlerin muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uyarılarda bulundu.
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "İçerikleri kesim yerinden ayrı bir yerde poşet, çöp bidonu, konteyner veya çukurlara boşaltılmalı, çevre kirletilmemelidir. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir. Anormal görünüşe sahip iç organ (normalden büyük, kokulu iltihaplı, su keseleri ve şişkinlikleri bulunan iç organlar, çamur kıvamında dalak gibi) ve etler (iltihaplı, kokulu, kanı pıhtılaşmayan gibi) veteriner hekime muayene ettirilmelidir' dedi.

Etleri saklama şekilleri


Müdür Sağlam, kesilen etlerin muhafazasıyla ilgili olarak, "Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler için soğutma işlemi vakit geçirilmeden başlatılmalıdır. Sakatatlar 3 derece, diğer etler 7 derece veya daha düşük sıcaklıklarda soğutulmalı ve bu sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir. Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra eksi 18 derecede 6 ay saklanabilir. Etlerin diğer bir saklama şekli de kavurma yapmaktır. Kavurma yapılan etler uygun şartlarda bir yıl saklanabilir. Etlerin daha uzun süre saklanması bozulmaya, besleyici değerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına neden olur. İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmelidir. Temizlik için sağlığa zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Sakatat çok çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmelidir" diye konuştu.

"Kesim sonrası elde edilen deri 1-2 saat dinlendirildikten sonra tuzlanmalı"


Kesim sonrası elde edilen derinin 1-2 saat dinlendirildikten sonra tuzlanması gerektiğini belirten Sağlam, "Dinlendirme esnasında derideki fazla su ve kan sızar. Böylece bozulma riski azalır. Kesimde ortaya çıkan kan, dışkı, atık ve artıklar ortalık yerde bırakılmamalı, rastgele etrafa atılmamalı, göl ve akarsulara, kanalizasyonlara karıştırılmamalıdır. Atıkların hayvanların yemesine ve çevreye yaymasına izin verilmemelidir. Atıklar derin çukurlar açılarak gömülmelidir. Unutulmamalıdır ki, hayvanlardan insanlara geçen ve zoonoz olarak ifade edilen birçok hastalık etkeni, bu atık ve artık maddelerle insanlara bulaşmaktadır. Ayrıca, rastgele etrafa atılan bu atıklar, çevreyi kirleterek insanları rahatsız etmekle birlikte, kurban hakkında olumsuz düşüncelerin oluşmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle kurban alımında, nakil esnasında, kesimde ve kesim sonrasında atıkların bertaraf edilmesinde çok hassas davranılmalıdır. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları adına yukarıda belirtilen şartları eksiksiz yerine getirmeleri gerekmektedir. Sayılan yasak ve kısıtlamalara uymayanlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine göre cezai işlem yapılacaktır" şeklinde konuştu.İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
TGSD Başkanı'ndan son çağrı
'Hazır giyim sektörü feda edilemez'
Kim bu hain veya hainler?
Şehidin hayrına yapılan çeşme 3'üncü defa tahrip edildi
İhalesi 2019 yılında yapılmıştı
Yapımı yılan hikayesine dönen yurtta öğrenciler perişan
TÜİK, 'Kadına şiddet' araştırmasının sonuçlarını paylaştı
Türkiye'de fiziksel şiddete uğramış kadınların oranı yüzde 12.8 oldu
"Vatana sahip çıkmak çocuğumuza sahip çıkmakla başlar"
BTP bu sefer Şanlıurfa'dan seslendi
Bahçeli İmralı'yı işaret etti
'Milletvekilleri Öcalan'la görüşsün'
Trump Gazze anlaşması hakkında konuştu
'Anlaşmaya çok yaklaşıyoruz'
Erdemli 'de trafik faciası
İşçi servisi şarampole devrildi: 5 ölü, 14 yaralı
Otopsi raporu hazırlandı
Şişli'de öldürülen avukata onlarca kurşun sıkılmış
Trump'ın 'saldırıları durdurun' çağrısı İsrail'i durdurmadı
72 saatte 106 Filistinliyi katletti
Suriye güvenlik güçleri ile SDG arasında ateşkes
Anlaşma yürürlüğe girdi
Trump'tan Türkiye ve Arap ülkelerine övgüler
"Herkes bizim tarafımızda"
Acil yağmur şart!
En kaliteli içme suyunun kaynağı Bursa'da susuzluk kapıda!
Beyin göçü hızlandı
Türkiye, nitelikli mühendislerini kaybediyor
Zengin abat oluyor, fakir ekmek bulamıyor
Türkiye, gelir eşitsizliğinde Avrupa lideri
TGSD Başkanı'ndan son çağrı
'Hazır giyim sektörü feda edilemez'
Kim bu hain veya hainler?
Şehidin hayrına yapılan çeşme 3'üncü defa tahrip edildi
İhalesi 2019 yılında yapılmıştı
Yapımı yılan hikayesine dönen yurtta öğrenciler perişan
TÜİK, 'Kadına şiddet' araştırmasının sonuçlarını paylaştı
Türkiye'de fiziksel şiddete uğramış kadınların oranı yüzde 12.8 oldu
"Vatana sahip çıkmak çocuğumuza sahip çıkmakla başlar"
BTP bu sefer Şanlıurfa'dan seslendi
Bahçeli İmralı'yı işaret etti
'Milletvekilleri Öcalan'la görüşsün'
Trump Gazze anlaşması hakkında konuştu
'Anlaşmaya çok yaklaşıyoruz'
Erdemli 'de trafik faciası
İşçi servisi şarampole devrildi: 5 ölü, 14 yaralı
Otopsi raporu hazırlandı
Şişli'de öldürülen avukata onlarca kurşun sıkılmış
Trump'ın 'saldırıları durdurun' çağrısı İsrail'i durdurmadı
72 saatte 106 Filistinliyi katletti
Suriye güvenlik güçleri ile SDG arasında ateşkes
Anlaşma yürürlüğe girdi
Trump'tan Türkiye ve Arap ülkelerine övgüler
"Herkes bizim tarafımızda"
Acil yağmur şart!
En kaliteli içme suyunun kaynağı Bursa'da susuzluk kapıda!
Beyin göçü hızlandı
Türkiye, nitelikli mühendislerini kaybediyor
Zengin abat oluyor, fakir ekmek bulamıyor
Türkiye, gelir eşitsizliğinde Avrupa lideri
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.