logo
26 AĞUSTOS 2025


Kuyu kebabı sezonu açıldı

Kastamonu'nun coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alan özellikle çıra ve süt kuzusu kullanıldığından dolayı yöresel lezzet olarak kabul edilen kuyu kebabı sezonu Mart ayının gelmesiyle açıldı

20.03.2021 12:04:00
Kuyu kebabı sezonu açıldı
Kuyu kebabı sezonu açıldı
Geçmişi 200 yıl öncesine dayanan ve padişah yiyeceği olarak bilinen ve Kastamonu'nun coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alan kuyu bebabı, Mart ayının gelmesiyle birlikte sezon açılışını yaptı. Özellikle çıra ve süt kuzusu ile birlikte üretim yöntemi ve kuyunun hazırlanış şekli nedeniyle Türkiye'deki diğer kuyu kebaplarından lezzet ve yapılışı farklı olan Kastamonu kuyu kebabı, sezonunu yeni açmasıyla birlikte rağbet görmeye başladı.
Pişirilme tekniği ve süt kuzusunun kullanımı kadar ustalığının da büyük önem taşıdığı Kastamonu kuyu kebabı, damak tadına düşkün olanlar için kilosu bu yıl 200 liradan servis ediliyor.

'Kebap sezonumuz Mart ayında başlar, Kasım ayında biter'

Kastamonu kuyu kebabının sezonluk bir tat olduğunu söyleyen kuyu kebabı Ustası Serkan Eren, 'Süt kuzu mevsiminde başlar ve kuzu mevsimi bittiği an itibariyle biter. Yani Mart aşının ortaları gibi başlarız, Kasım ayının sonlarına doğru da sonlandırırız. Burada uzun yıllardır Kastamonu halkına ve Kastamonu'ya gelen misafirlerimize hizmet vermeye gayret ediyoruz. Yaptığımız işi seviyoruz, işimizi özenle yapmaya gayret ediyoruz. Halkımızda bizleri bu konuda tercih ediyor. Kastamonu'ya dışarıdan gelen misafirlerimize de en güzel şekilde ikram etmek istiyoruz. Bunun içinde yıllardan beri burada hizmet veriyoruz' dedi.



'Kuyu kebabımız coğrafi işaret olarak tescil edilmiştir'

Kastamonu kuyu Kebabının coğrafi olarak tescil edildiğini belirten Serkan Eren, 'Süt kuzudan olduğu için kebabı bu şekilde yaklaşık 3 saat boyunca kuyuda pişiriyoruz. Pişince etin lokum gibi ağızda dağılması gerekiyor. Bu şekilde olmayınca kebabında tadı ve lezzeti olmaz. Onun için hem mevsimini hem de özenerek yapmamız gerekiyor. Bu yüzden ülkemizde kuyu kebabı coğrafi işaretli olarak tescillenmiştir. Kuyu kebabımız günde iki sefer çıkmaktadır. Öğle saat 12.00'de ve akşamda saat 17.00'da çıkar. Yaz mevsimlerinde ve tatil zamanlarında günde 3 defa kebap çıkartıyoruz. Kebabımıza hem yöre halkımızdan hem de şehir dışından gelen misafirlerimiz yoğun talep gösteriyor. Bu yüzden bazen yetişemediğimiz zamanlar oluyor' diye konuştu.

'Kebabımızı, eski usulü göre yapıyoruz, katkı maddesi kullanmıyoruz'

Kastamonu kuyu kebabını eski usulle pişirdiklerini ve hiçbir katkı maddesi kullanmayarak teknolojik aletlerden de faydalanmadıklarını anlatan Eren, 'Kuyu kebabımız bizlerin tamamen doğaldır, çıradan yapılmaktadır. Hiçbir şekilde teknolojik bir imkan kullanılmamaktadır. Tamamen ustalığa dayalıdır ve eski usulle halen günümüzde de aynı şekilde yapmaktayız. Hiçbir şekilde katkı maddesi yoktur, kuzu deriden nasıl çıktıysa o şekilde kuyuya atarız. Kuzularımız günlük kesilmektedir. Beklemiş etten yapılmaz. Özelliği de budur Kastamonu kuyu kebabının. Onun için isteyen müşterilerimiz veya misafirlerimiz kebabımızdan memnun kalmaktadırlar. Damak zevkine önem veriyoruz, kuzunun kendisine göre bir aroması vardır. Bu yüzden kuzu seven bir insanların bizim kuyu kebabımızı sevmeme gibi bir düşüncesi olmaz asla. Lezzet bakımından ve pişirilme yönünden kebabımız meşhurdur, hiçbir sorunu yoktur' şeklinde konuştu.

'Biz, severek tüketiyoruz, herkesi de bu lezzetten tatmaya davet ediyoruz'

Kastamonu kuyu kebabını severek tükettiklerini ifade eden Yusuf Yılmaz ise, 'Kastamonu'muz Batı Karadeniz Bölgesinin nadide en güzel illerinden bir tanesidir. Yöremizde çok güzel yöresel yemeklerimiz vardır. Bunlardan en güzeli kuyu kebabıdır. Kastamonu'nun yöresel kuyu kebabı dillere destandır. Bütün Türk halkını bu lezzeti tatmaya davet ediyoruz Kastamonu'ya. Yöremizde yetişen kuzulardan yapılır. Yumuşacık, pamuk gibidir eti. Aynı zamanda padişah yiyeceğidir. Tüm Türk halkını bu lezzeti tatmaya bekleriz.'
Kuyu kebabının sezonluk olduğuna işaret eden Yılmaz, şunları söyledi: 'Mart ayından başlar, Kasım ayında da son bulur. Sabırsızlıkla beklediğimiz sezonda şükürler olsun başladı, koronaya şifa olacağını düşündüğümüz büyük bir lezzettir. Herkesin tatmasını tavsiye ediyoruz. Sezonun açıldığını duyasıya buraya geldik, ailece kebap lezzetini tadacağız inşallah.'



Kastamonu kuyu kebabı, üretim yöntemi ve kuyunun hazırlanma şekli ile diğer kebaplardan ayrılıyor

Türk Patent Enstitüsü tarafından 2015 yılında coğrafi işaret olarak tescillenen Kastamonu kuyu kebabının yapımında 6-10 aylık ve ortalama canlı ağırlıkları 25-35 kilogram civarında olan, yörede kekik otu vb. aromatik bitkilerle beslenen süt kuzuları kullanılıyor. Kebabın yapımında kullanılan kuyuların sahip olduğu özel tasarımın ısının dönerek eşit şekilde ve homojen yayılmasını sağlaması ve kebabın tamamen tuğlaların ısısı ile pişmesi, kuyunun ağzının yöreye özgü sarı toprak ile kapatılmasının hava ve ısıyı izole ederek pişme ısısının korunmasını ve etin kurumamasını sağlaması, kuyuların yakılmasında kullanılan çam kökü çırasının sahip olduğu reçinenin kebabın lezzetini artırması ayırt edici özellikleri arasında bulunuyor. Pişirilme esnasında herhangi bir baharat veya sebze kullanılmayan Kastamonu kuyu kebabı, aslında üretim yöntemi ve kuyunun hazırlanma şekli ile diğer kebaplardan ayrılıyor.İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Barrack, Suriye'nin 'yönetim modelini' açıkladı
ABD, Suriye'ye uygulanan yaptırımları kaldırdı
Yargının hızı bu kez şaşırttı
Mücahit Birinci hakkında jet karar
Madde 66 devleti ilgilendiriyor
Bu işin finali anayasa değişikliği
Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam:
"Öğrenciler için kira alarmı veriyoruz"
Türkler için tarihi gün
Hüseyin Baş'tan 26 Ağustos vurgusu
İki haftada 35 TL zam geldi
Ayçiçeği fiyatları roketledi
Yaş meyve ve sebze ihracatçıları dertli
Ürün eksikliği ve dövizle boğuşuyorlar
Bir depo 2 bin 640 TL'ye dolacak
Benzine zam geliyor
Annesinin bıçakla kovaladığı kız yaşananları anlattı
"Annem bana bıçak çekmedi"
İstanbul'da kaçak pırlanta operasyonu
155 kilogram ziynet eşyası ele geçirildi
Fed'in 111 yıllık tarihinde ilk
Trump, Lisa Cook'u görevden aldı
Balıkesir için beklenen açıklama
'Bu depremler devam edecek, binalarınızı kontrol ettirin'
'Netanyahu'nun amacı, kendi siyasi bekası'
İsrailli eski istihbaratçı açıkladı
İşte YKS'nin çarpıcı istatistikleri
Tıp ve hukuk kontenjanları doldu
Tütün üreticisi yine perişan!
Amerikan şirketleri tütün üreticisini mağdur ediyor
Barrack, Suriye'nin 'yönetim modelini' açıkladı
ABD, Suriye'ye uygulanan yaptırımları kaldırdı
Yargının hızı bu kez şaşırttı
Mücahit Birinci hakkında jet karar
Madde 66 devleti ilgilendiriyor
Bu işin finali anayasa değişikliği
Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam:
"Öğrenciler için kira alarmı veriyoruz"
Türkler için tarihi gün
Hüseyin Baş'tan 26 Ağustos vurgusu
İki haftada 35 TL zam geldi
Ayçiçeği fiyatları roketledi
Yaş meyve ve sebze ihracatçıları dertli
Ürün eksikliği ve dövizle boğuşuyorlar
Bir depo 2 bin 640 TL'ye dolacak
Benzine zam geliyor
Annesinin bıçakla kovaladığı kız yaşananları anlattı
"Annem bana bıçak çekmedi"
İstanbul'da kaçak pırlanta operasyonu
155 kilogram ziynet eşyası ele geçirildi
Fed'in 111 yıllık tarihinde ilk
Trump, Lisa Cook'u görevden aldı
Balıkesir için beklenen açıklama
'Bu depremler devam edecek, binalarınızı kontrol ettirin'
'Netanyahu'nun amacı, kendi siyasi bekası'
İsrailli eski istihbaratçı açıkladı
İşte YKS'nin çarpıcı istatistikleri
Tıp ve hukuk kontenjanları doldu
Tütün üreticisi yine perişan!
Amerikan şirketleri tütün üreticisini mağdur ediyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.