Maliyenin kararına mükellefler ve mali müşavirler tepkili
Gelir İdaresi Başkanlığı, 2024 kurumlar vergisi beyannameleri için son tarihi 30 Nisan olarak belirledi ve süre uzatımı olmayacağını açıkladı. Bu durum, mali müşavirler ve mükellefler arasında zaman darlığı nedeniyle tepkilere yol açtı
Eyüp Kabil





Bu açıklama, özellikle mali müşavirler ve kurumlar vergisi mükellefleri arasında çeşitli tepkilere yol açtı. Nisan ayının son gününe denk gelen bu son teslim tarihi, Ramazan Bayramı sonrası yoğunlaşan iş temposu ve diğer mali yükümlülüklerle birleşince, birçok kesim tarafından zaman darlığı gerekçesiyle eleştirildi.
Mali müşavirlerden tepkiler yükseliyor
Mali müşavirler, özellikle sosyal medya platformları ve meslek örgütleri aracılığıyla bu duruma tepkilerini dile getiriyorlar. Beyannamelerin hazırlanması, kontrol edilmesi ve onay süreçlerinin titizlik gerektirdiğini belirten müşavirler, kısa sürede bu yoğunluğun altından kalkmanın zorluğuna dikkat çekiyorlar. Bayram sonrası yaşanan yoğunluk, personel izinleri ve sistemlerde yaşanabilecek olası aksaklıklar da bu zorluğu artıran faktörler arasında sayılıyor.
Bazı mali müşavirler, GİB'in bu konuda daha esnek davranması ve en azından birkaç günlük bir süre uzatımı yapması gerektiğini savunuyorlar. Mükelleflerin ve müşavirlerin mağdur olmaması adına bu taleplerini yetkililere iletiyorlar.
Mükellefler de endişeli
Kurumlar vergisi mükellefleri de bu kısa süre nedeniyle endişelerini dile getiriyorlar. Özellikle KOBİ'ler ve daha küçük ölçekli işletmeler, beyanname hazırlık süreçlerinde profesyonel destek almakta zorlanabileceklerini ve bu durumun hatalı beyanlara yol açabileceğini belirtiyorlar. Zaman darlığı nedeniyle gerekli dikkat ve özenin gösterilememesi, ilerleyen dönemlerde cezai yaptırımlarla karşılaşma riskini de beraberinde getiriyor.
GİB'in tutumu net: Süre uzatımı yok
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın süre uzatımı konusunda net bir tutum sergilemesi, tepkilerin daha da yükselmesine neden oluyor. GİB yetkilileri henüz bu eleştirilere resmi bir yanıt vermezken, mevcut takvimin uygulanacağı yönündeki kararlılıkları devam ediyor.









































































