Maraş Dondurması'nı eşsiz kılan üç temel sır
Maraş Dondurması coğrafi işaret tesciliyle tescillenmiş, Kahramanmaraş'ın en önemli simgesi ve kültürel mirası olmaya devam ediyor
07.10.2025 00:08:00
Abdülkadir Gündoğdu
Abdülkadir Gündoğdu





Türkiye'nin güneybatısından çıkan ve kendine özgü dokusuyla tüm dünyada tanınan Maraş Dondurması coğrafi işaret tesciliyle tescillenmiş, Kahramanmaraş'ın en önemli simgesi ve kültürel mirası olmaya devam ediyor.
Osmanlı'ya dayanan tarihi ve eşsiz yapım tekniğiyle bu lezzet, sadece bir tatlı değil, aynı zamanda şehrin ekonomisine ve tanıtımına da büyük katkı sağlıyor.
Maraş Dondurması'nı eşsiz kılan üç temel sır

Maraş Dondurması'nı diğer dondurmalardan ayıran en önemli özellik, sadece üç temel bileşenle ve geleneksel yöntemlerle üretilmesidir: Keçi sütü, salep ve şeker.
1. Keçi Sütünün Gücü
Dondurmanın lezzetinin ve kendine has aromasının en büyük kaynağı, kullanılan %100 keçi sütüdür. Kahramanmaraş'a özgü olan bu süt, Ahır Dağı eteklerinde kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi doğal bitkilerle beslenen keçilerden elde edilir. Bu özel beslenme, süte yoğun bir kıvam ve eşsiz bir aroma katar.
2. Salebin Mucizesi
Dondurmaya o meşhur sakız gibi uzayan, çiğnenebilir ve kolay kolay erimeyen elastik yapıyı veren, yabani orkide köklerinden elde edilen salep tozudur. Salep içerisindeki "glucomannan" adlı polisakkarit, suyu tutma özelliği sayesinde dondurmanın dokusunu tamamen değiştirir ve kaşıkla kesilebilir bir sertlik kazandırır.
3. Yüzyıllık Dövme Ustalığı
Geleneksel üretim sürecinin olmazsa olmazı dövme tekniğidir. Keçi sütü, salep ve şeker karışımı, 90°C'de mikroorganizmalardan arındırılıp dinlendirildikten sonra, -6°C'ye kadar soğutulur. Bu aşamada karışım, tahta tokmaklarla saatlerce dövülerek homojenleşir ve dondurmanın eşsiz elastik kıvamı oluşur. Bu, dondurma yapımından öte, adeta bir sanattır.
Osmanlı'dan Gelen Lezzet ve Ekonomik Değer

Rivayete göre, Maraş Dondurması'nın kökeni Osmanlı döneminde Maraşlı Osman Ağa'nın salep, süt ve şekeri karla harmanlayarak yaptığı "salepli karsambaç"a dayanır. Bu tesadüfi buluş, zamanla geliştirilerek bugünkü ünlü Maraş Dondurması halini almıştır.
Bugün Kahramanmaraş, 50'den fazla çeşit ve tatta dövme dondurma üreterek sadece Türkiye'de değil, yaklaşık 100 ülkeye ihracat yapmaktadır. Yıllık üretimi yüz milyonlarca litreyi bulan Maraş Dondurması, bölge ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Sektör, üretim, dağıtım ve satış ağlarıyla birlikte on binlerce kişiye istihdam sağlamaktadır.
Maraş Dondurması, Kahramanmaraş'ın kültürel ve ekonomik kimliğinin ayrılmaz bir parçası olarak, hem lezzetiyle hem de geleneksel sunum şovlarıyla (uzatılıp geri çekilerek yapılan satış ritüeli) uluslararası alanda ilgi görmeye devam ediyor.
Osmanlı'ya dayanan tarihi ve eşsiz yapım tekniğiyle bu lezzet, sadece bir tatlı değil, aynı zamanda şehrin ekonomisine ve tanıtımına da büyük katkı sağlıyor.
Maraş Dondurması'nı eşsiz kılan üç temel sır

Maraş Dondurması'nı diğer dondurmalardan ayıran en önemli özellik, sadece üç temel bileşenle ve geleneksel yöntemlerle üretilmesidir: Keçi sütü, salep ve şeker.
1. Keçi Sütünün Gücü
Dondurmanın lezzetinin ve kendine has aromasının en büyük kaynağı, kullanılan %100 keçi sütüdür. Kahramanmaraş'a özgü olan bu süt, Ahır Dağı eteklerinde kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi doğal bitkilerle beslenen keçilerden elde edilir. Bu özel beslenme, süte yoğun bir kıvam ve eşsiz bir aroma katar.
2. Salebin Mucizesi
Dondurmaya o meşhur sakız gibi uzayan, çiğnenebilir ve kolay kolay erimeyen elastik yapıyı veren, yabani orkide köklerinden elde edilen salep tozudur. Salep içerisindeki "glucomannan" adlı polisakkarit, suyu tutma özelliği sayesinde dondurmanın dokusunu tamamen değiştirir ve kaşıkla kesilebilir bir sertlik kazandırır.
3. Yüzyıllık Dövme Ustalığı
Geleneksel üretim sürecinin olmazsa olmazı dövme tekniğidir. Keçi sütü, salep ve şeker karışımı, 90°C'de mikroorganizmalardan arındırılıp dinlendirildikten sonra, -6°C'ye kadar soğutulur. Bu aşamada karışım, tahta tokmaklarla saatlerce dövülerek homojenleşir ve dondurmanın eşsiz elastik kıvamı oluşur. Bu, dondurma yapımından öte, adeta bir sanattır.
Osmanlı'dan Gelen Lezzet ve Ekonomik Değer

Rivayete göre, Maraş Dondurması'nın kökeni Osmanlı döneminde Maraşlı Osman Ağa'nın salep, süt ve şekeri karla harmanlayarak yaptığı "salepli karsambaç"a dayanır. Bu tesadüfi buluş, zamanla geliştirilerek bugünkü ünlü Maraş Dondurması halini almıştır.
Bugün Kahramanmaraş, 50'den fazla çeşit ve tatta dövme dondurma üreterek sadece Türkiye'de değil, yaklaşık 100 ülkeye ihracat yapmaktadır. Yıllık üretimi yüz milyonlarca litreyi bulan Maraş Dondurması, bölge ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Sektör, üretim, dağıtım ve satış ağlarıyla birlikte on binlerce kişiye istihdam sağlamaktadır.
Maraş Dondurması, Kahramanmaraş'ın kültürel ve ekonomik kimliğinin ayrılmaz bir parçası olarak, hem lezzetiyle hem de geleneksel sunum şovlarıyla (uzatılıp geri çekilerek yapılan satış ritüeli) uluslararası alanda ilgi görmeye devam ediyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.