logo
26 ARALIK 2025


Master Şef Serhat'tan bayram yemeği önerileri

Masterchef yarışmasında birincilik kazanarak dikkatleri üzerine çeken Şef Serhat Doğramacı, Ramazan sonrası bayram mutfaklarında yüksek kalorili yemeklere yüklenmemek gerektiğini söyledi. Doğramacı, mutfakta sıfır atık ile israftan kaçınmak gerektiğini de ekledi

04.05.2021 15:56:00
Master Şef Serhat'tan bayram yemeği önerileri
Master Şef Serhat'tan bayram yemeği önerileri
Ramazanın bitmesine sayılı günler kaldı, bayram yaklaşırken bayram yemeklerinde israfın önlenmesi önem taşıyor. Mutfaktasıfır atık ileisrafın önlenebileceğinedikkat çeken Şef Serhat Doğramacı, buna uygun olarak hazırlanacak tarifler verdi. Bayram yemeklerinde yüksek kalorili yemeklere yüklenmemek gerektiğini de belirten Doğramacı, öğün sayısı artırılarak düşük kalorili yemekler tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Mutfakta israftan kaçınmanın sıfır atıkla mümkün olabileceğini söyleyen Doğramacı, ''Bayramlarda aileler bir araya geliyor, kültürümüzde bu var. Buna istinaden ailelerin bir arada bayram yemeğinde bulunması manevi olarak önem taşıyor. Bayram yemeklerinde de israftan kaçınmak gerekiyor. İsraftan kaçınmak için mutfaklarda sıfır atıkla yemekleri hazırlamak gerekli. Örneğin patates ve patlıcanı yemeklerimizde yoğun olarak kullanıyoruz. Patates ve patlıcanın kabuklarından lezzetli yemekler yapılabilir'' dedi.

Türk mutfağının dünyada tanıtılması için projeler yaptığını da belirten Şef Doğramacı, ''Türk mutfağını yurt dışında tanıtmak için Türkiye aşçılar milli takımına katıldım.2022 - 2023'te gerçekleştirilecek olimpiyatlarda Türk mutfağını tanıtmakiçin çalışacağım. Bunun yanında Türk mutfağını en iyi şekilde tanıtan bir belgesel üzerinde çalışıyoruz. Bu belgesel ile Türk mutfağını yurt dışında tanıtmak için İngilizce içerikler hazırladık. Mutfağımızın zenginliklerinien ince detayına kadar tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz'' ifadelerini kullandı.



'Sıfır atıklı' Bayram yemeği tarifi

"Yumurta kabuğu tozu için;
yumurta kabuklarını 5 dakika boyunca kaynatıp pastorize ediyoruz. bu tarifi pastorize işlemi uygulamadan kesinlikle yapmamanız gerekiyor. sonra kabukları kurulayıp 150 derece fırında 45 dakika kuruttuktan sonra blendırda toz haline getirip elekten geçiriyoruz. kahvelerinizde beyazlatıcı, yemeklerinize kalsiyum takviyesi olarak veya doğrudan bahçenizdeki toprağa serpip verimliliğini arttırabilirsiniz.

Patates ve patlıcan kabuğu çıtırı;

Yemeklerden arta kalan patates kabuklarını ilk önce fırçalayıp bol su ile yıkıyoruz. Kemer patlıcan kabuklarını (bostan patlıcanların kabuğu çok kalın gelecektir. ) 15 dakika tuzlu suya bastıktan sonra tülbent ile kuruluyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisi içine kabuk kısımları yere doğru bakacak şekilde diziyoruz. üst kısımlarını tuzluyor, istediğimiz baharatlarla tatlandırıyoruz. Kekik çok yakışacaktır. Düz olmalarını isterseniz üzerine ağırlık koyabilirsiniz. 110 derece ısıda (yaklaşık 1 saat) tamamen kurutuyoruz.

Ramazandan kalan bayat veya donmuş ramazan pidesinin üstüne ve altına bol tereyağı sürüyoruz. Kabuğunu kullandığımız yumurtayı, biraz kaşar peynirini üstüne ekliyoruz ve fırında istediğimiz kıvama gelene kadar pişiriyoruz. fırından çıktıktan sonra kurutulmuş patates ve patlıcan kabuklarımızı ekledikten sonra üzerine birazcık yumurta kabuğu tozu serpip afiyetle yiyoruz."İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Sıcaklıklarda sert düşüş yaşanacak
İzlanda soğukları donduracak
Çünkü faize ödenen işçilikten yüksek!
2 bin 500 şirket konkordato ilan etti
Vatandaş 2025'te karta yüklendi
Kredi kartı borcu 2.6 trilyon
10 Mart Mutabakatı çöktü
Şam'dan dikkat çekici açıklama
Meyve üretimi düşüşte
Tarımda kriz devam ediyor
Rum papaza 'ulusal ötenazi' tepkisi
KKTC'den sert açıklama
Yakalanmasaydı İstanbul'a girecekti
Düzce'de yolcu otobüsünden 46 bin silah parçası çıktı
Nereye kadar çıkacak?
Gram altın 6 bin 234 TL
İşte gözaltındaki isimler
14'ü futbolcu toplam 29 kişi
Yüzde 20'lik kesim gelirin yarısını alıyor
Türkiye'de gelir adaletsizliği
Bahis soruşturmasında yeni dalga
Erden Timur dahil 24 kişi gözaltına alındı
Asgari ücret komisyonu kararı Resmi Gazete'de
1 yıl boyunca günlük 1101 TL
İsrail, Batı Şeria'da bir haftada 8 bin ağacı söktü
Tarım sektörünü sistematik hedef alıyor
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Allah’a kulluk ve hamd
SDG ile anlaşma yok!
Suriye'den resmi açıklama geldi
Sıcaklıklarda sert düşüş yaşanacak
İzlanda soğukları donduracak
Çünkü faize ödenen işçilikten yüksek!
2 bin 500 şirket konkordato ilan etti
Vatandaş 2025'te karta yüklendi
Kredi kartı borcu 2.6 trilyon
10 Mart Mutabakatı çöktü
Şam'dan dikkat çekici açıklama
Meyve üretimi düşüşte
Tarımda kriz devam ediyor
Rum papaza 'ulusal ötenazi' tepkisi
KKTC'den sert açıklama
Yakalanmasaydı İstanbul'a girecekti
Düzce'de yolcu otobüsünden 46 bin silah parçası çıktı
Nereye kadar çıkacak?
Gram altın 6 bin 234 TL
İşte gözaltındaki isimler
14'ü futbolcu toplam 29 kişi
Yüzde 20'lik kesim gelirin yarısını alıyor
Türkiye'de gelir adaletsizliği
Bahis soruşturmasında yeni dalga
Erden Timur dahil 24 kişi gözaltına alındı
Asgari ücret komisyonu kararı Resmi Gazete'de
1 yıl boyunca günlük 1101 TL
İsrail, Batı Şeria'da bir haftada 8 bin ağacı söktü
Tarım sektörünü sistematik hedef alıyor
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Allah’a kulluk ve hamd
SDG ile anlaşma yok!
Suriye'den resmi açıklama geldi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.