logo
26 HAZİRAN 2026

Medeniyet nedir?

Medeniyet, insanın insan olmasıdır. İnsanca yaşamasıdır. İn sanlara yardım etmesidir. Fakiri, fukarayı gözetmesidir.  Düşkünün elinden tutmasıdır. Yardıma muhtaçlarla beraber olmasıdır

21.04.2026 00:10:00
Haber Merkezi
Medeniyet nedir?
Medeniyet nedir?
Muhterem Hocam! Bir yandan insanoğlunun medenileşmede çok yol aldığı söylenmekte, diğer yandan ise dünyanın her köşesinde acılar, savaşlar devam ediyor. Burada bir tezat yok mu?

"Maalesef medeniyet anlayışımız, ölçümüz değişmiş vaziyette. Günümüzde medeniyet denildiği zaman teknik ve sanatta ileri giden insan akla geliyor. Ne kadar Fanton uçağı yaparsan o kadar medenisin, aksi durumda medeni değilsin, anlayışı hakim. Halbuki medeniyet çok farklı bir kavramdır.

Medeniyet nedir?

Medeniyet, insanın insan olmasıdır. İnsanca yaşamasıdır. İn sanlara yardım etmesidir. Fakiri, fukarayı gözetmesidir.  Düşkünün elinden tutmasıdır. Yardıma muhtaçlarla beraber olmasıdır.

Hülasa insanca toplum içerisinde yaşamasıdır. Zayıfı ezmemesi aksine adaletle muamele etmesidir. Can, mal, namus, din ve vicdan emniyetlerini temin etmesidir. Medeniyet budur. Bizim kültürümüz, örfümüz, aidetimiz Türk'ün örfü bunu tarif eder.

Ama şimdi bu kalktı. Bunlar olsa da olmasa da sen gelişmişsin, senin silahın var mı, sen güçlü müsün? Medeni sensin. Yani bir noktada canavarlığın adı medeniyet oldu…

Türk dünyası en medeni dünyadır



Bence bizim dünyamız, Türk dünyası, belki iktisadi birtakım sıkıntılar içerisindedir ama medeni olması bakımından dünyanın en üstün ve en medeni dünyasıdır.

Bu noktada bizim insanımıza tavsiyemiz, kendilerine güvenmeleridir. Kendi değerlerimiz etrafın da bir araya gelmemiz. nifakı, tefrikayı atmamız, çalışarak güçlenmemiz lazım. Biz her şeyi en kısa zamanda yapabilecek iradede ve iktidarda bir milletiz.

Sadece inandığım için değil bildiğim için çok samimi konuşuyorum. Çünkü biz aynı zamanda ekonomik hayatla da içli-dışlı insanlarız. Biz, dünyanın ekonomik olarak en ileride gördüğümüz devletlerini iki, üç senede yakalayabilecek durumdayız. Bizim eksiğimiz kendimize güvencimizin olmamasıdır. Biz, kendimize dönelim. Bizde her şey fazlasıyla vardır.

Mesuliyet duygusu başarının ilk şartıdır

Biz tarihimizden koptuk. Dilimizden koptuk, örfümüzden koptuk, ibadetlerimizden koptuk. Milli kültürümüzden koptuk.  Bizde ciddi bir hastalık oluştu…

'Bundan ben mesul değilim, filanca mesuldür" anlayışı yerleşti. Herkes kendi dışındaki insanlardan bir şeyler beklemeye başladı. Mesuliyetsizlik hastalığı bizi istila etti. Takdir edersiniz ki insanların hayatta muvaffak olabilmesi kendilerinin yapacağı işe karşı mesul kabul etmesine bağlıdır.

Bu şuna benzer. Bir öğrenci bir dersten "5- 10 puanlık not alacağım" diye inanırsa o öğrenci, o puanı mutlaka alır. "Hayır, ben im böyle bir dersim yoktur " diyen öğrenci de mümkün değil, 5 puanlık notu dürbünle bile göremez. Maalesef biz mesuliyet noktasında çok gerilere gittik. Vakit geçirmeden ayıkmamız lazım.

İnanç ve akidelerimize bağlı olamadık

İkincisi inanç ve akidelerimize bağlı olamadık.  Topluluklar,  milletler, akaitleri üzerinde çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Biz, batıyı, inançlarına değer vermiyor zannederiz. Yanlış.

Amerika ve topyekûn Avrupa, inançlarını dünyaya pazarlayabilmek için kurumlar oluşturmuşlardır. Bütçelerinden katrilyonlar ayırdılar. Dini propaganda yapacak örgütlerin, Türkiye bütçesi kadar hatta daha fazla bütçeleri var.

İcabında geliyor, senin adamını satın alıyor. "Onun anladığı dil budur " diyor, onu satın alıyor. Belki de çok yakından tanıdığımız bazı insanlara bu teklifler gelmiş olabilir. Böyle bir organizasyonun olduğu bir dünyada sen akaidine, dinine sahip çıkmıyorsan, Allah senin belanı o zaman verir.

Bir taraftan diyorsun ki, "Bu adamın dinle alakası yoktur." Diğer taraftan bakıyorsun ki öyle din ile iç içe girmiş ki seni dininden edip kendi dinine transfer edebilmek için katrilyonları harcıyor ve çok sağlıklı zannettiğimiz insanlar bir de bakıyorsunuz ki elden çıkıp gidiyor. Niye? Satın alınmış ve haberin yok da ondan. O halde ne yapacağız? İnanç ve akaidimize yediden yetmişe, -mükemmel yaşayamazsak da- sahip çıkacağız.

Sonra bizim akaidimiz, inancımız o kadar müsamahakârdır ki... Cenab-ı Hak bizden, Zatına kulluk etmemizi bekliyor. "Şayet amel edemezsen akaidinde bozukluk olmasın, inancını bozma" diyor. "Yanlış yapabilirsin. Ama Ben, Gafuru'r- Rahim'im. Seni affederim. Benim kapımda durmasını bil" diyor. Bu, elhamdülillah hiçbir akaidde yoktur." (Prof. Dr. Haydar Baş, Niçin Türkiye eserinden)

Yapay zeka telefonun diğer ucunda çocuğunuzun sesini taklit ediyor

Siber korsanlar sosyal medyadan topladıkları sadece 3 saniyelik ses kayıtlarıyla gerçeğinden ayırt edilemeyen ses klonları üretiyor. "Anne acil paradan sıkıştım" diyerek yakınlarınızı arayan yapay zeka dolandırıcıları, siber dünyada eşi benzeri görülmemiş yeni bir vurgun dalgası başlattı. İşte o gizli tehlike ve korunma yolları...

25.06.2026 20:20:00
Eyüp Kabil
Yapay zeka telefonun diğer ucunda çocuğunuzun sesini taklit ediyor
Yapay zeka telefonun diğer ucunda çocuğunuzun sesini taklit ediyor
Gelişen teknolojiyle birlikte siber suçlular, klasik oltalama yöntemlerini bir kenara bırakarak gözünü yapay zekaya dikti. Son dönemde siber güvenlik zirvelerinde de sıkça tartışılan en tehlikeli yöntemlerin başında ise gerçek zamanlı "Deepfake Ses Klonlama" geliyor. Artık dolandırıcılar, sadece bir internet linkine tıklamanızı beklemiyor; doğrudan en yakınınızın sesiyle sizi arayarak duygusal manipülasyon yapıyor.

Sosyal medyadaki 3 saniyelik video yeterli oluyor

Uzmanların yaptığı uyarılara göre, sistemin çalışma mantığı korkutucu derecede basit ve hızlı. Sosyal medya hesaplarınızda paylaştığınız sıradan bir videodan veya sesli mesajdan alınan kısa bir kesit, yapay zeka algoritmaları tarafından işleniyor. Yazılım; ses tonunuzu, vurgularınızı, nefes alış verişinizi ve hatta konuşma tarzınızı saniyeler içinde öğreniyor. Siber suçlular ardından bu klonlanmış sesi kullanarak, ailenizi acil bir durum (kaza, gözaltı, borç) olduğuna inandırıp acilen para göndermelerini talep ediyor. Telefonda duyulan ses gerçeğiyle birebir aynı olduğu için mağdurlar hiçbir şüphe duymadan istenen tutarları saniyeler içinde gönderiyor.

Siber güvenlikte yeni refleks: "Aile şifresi"

Bilişim uzmanları, yapay zeka dolandırıcılığının siber suç maliyetlerini küresel çapta trilyonlarca dolara ulaştırdığına dikkat çekiyor. Gözümüzle gördüğümüz ve kulağımızla duyduğumuz şeylere bile şüpheyle yaklaşmamız gereken yeni bir döneme girdik.

Uzmanlar, bu yeni nesil tuzağa düşmemek için ailelerin kendi aralarında sadece kendilerinin bileceği gizli bir "Güvenlik Sözcüğü / Aile Şifresi" belirlemesini öneriyor. Telefonla gelen acil para taleplerinde, arayan ses ne kadar tanıdık gelirse gelsin bu şifrenin sorulması veya kişinin farklı bir kanaldan geri aranarak durumun teyit edilmesi, milyonlarca liralık vurgunların önüne geçebilecek en etkili savunma hattı olarak görülüyor.

Malatya'da 4,0 büyüklüğünde deprem

Malatya'da 4,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi

 

25.06.2026 17:36:00
Anadolu Ajansı
Malatya'da 4,0 büyüklüğünde deprem
Malatya'da 4,0 büyüklüğünde deprem

Malatya'da saat 16.22'te 4,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Malatya Battalgazi olan 4,0 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 9,13 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

MKE'nin ürettiği parçacıklı mühimmat ile her Mehmetçik hava savunma unsuruna dönüşecek

Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) insansız hava aracı tehditlerine karşı 7.62 milimetre parçacıklı anti-dron mühimmatı geliştirdi

25.06.2026 17:00:00
AA
MKE'nin ürettiği parçacıklı mühimmat ile her Mehmetçik hava savunma unsuruna dönüşecek
MKE'nin ürettiği parçacıklı mühimmat ile her Mehmetçik hava savunma unsuruna dönüşecek
Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) insansız hava aracı tehditlerine karşı 7.62 milimetre parçacıklı anti-dron mühimmatı geliştirdi.

MKE'den yapılan açıklamaya göre, mühimmat test atışlarında, havadan gelen tehditleri başarıyla etkisiz hale getirdi.

Anti-dron mühimmatı, modern muharebe sahasında keşif faaliyetlerinden kamikaze saldırılara kadar farklı görevlerde kullanılan mini ve mikro insansız hava araçlarına karşı etkili bir çözüm sunacak.

Mühimmat ile harp sahasında ani gelişen dron tehditleri karşısında piyade birlikleri hava savunma unsuruna dönüşebilecek ve tehdit İHA'lara anında karşılık verebilecek.

Herhangi bir ilave sistem veya platform değişikliği gerektirmeyen anti-dron mühimmatı, "7.62x51 milimetre" ve "7.62x39 milimetre" kalibre olarak üretildi.

Mühimmat, piyade tüfeklerinden makineli tüfeklere, araç üstü silah sistemlerinden uzaktan komutalı silah kulelerine kadar geniş bir kullanım alanına sahip.

Parçacıklı yapıyla geniş etki alanı
Parçacıklı anti-dron mühimmatı, namludan çıktıktan sonra yaklaşık 5 metre içerisinde mekanik olarak açılarak, içerisindeki özel tasarlanmış parçacıkları hedef doğrultusunda yayıyor. Bu sayede küçük boyutlu ve yüksek manevra kabiliyetine sahip dronlara karşı vuruş ihtimali önemli ölçüde artırılıyor.

Ortalama 680 metre/saniye namlu çıkış hızına sahip mühimmat, yaklaşık 50 metrede 1 metre, 100 metrede ise 2 metre çapında yoğun parçacık bulutu oluşturuyor.

Geniş etki hacmi sayesinde klasik mühimmatlara kıyasla dron hedeflerine karşı daha yüksek etkinlik sağlayan 7,62 milimetre parçacıklı mühimmat, mevcut silah sistemleriyle tam uyumlu yapısı sayesinde kullanıcıya ilave eğitim veya ek sistem maliyeti oluşturmadan kullanılabiliyor.

MKE, üs bölgeleri, kritik tesisler, sınır hatları ve hareketli birlikler için etkili bir anti-dron çözümü sunan mühimmatın yanı sıra, artan insansız sistem tehditlerine karşı 12,7 milimetre, 20 milimetre ve 35 milimetre kalibrelerde de anti-dron mühimmat çözümleri geliştirerek farklı platform ve görev ihtiyaçlarına yönelik çok katmanlı bir anti-dron mühimmat ailesi oluşturuyor.

NATO Zirvesi öncesi başkentte hazırlıklar sürüyor

Başkentte düzenlenecek NATO Zirvesi öncesinde protokol güzergahında hazırlık çalışmaları devam ediyor.
 

25.06.2026 16:00:00
AA
NATO Zirvesi öncesi başkentte hazırlıklar sürüyor
NATO Zirvesi öncesi başkentte hazırlıklar sürüyor
Başkentte düzenlenecek NATO Zirvesi öncesinde protokol güzergahında hazırlık çalışmaları devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Esenboğa Havalimanı arasındaki güzergahta, Turgut Özal Bulvarı boyunca görsel düzenlemeler yapılıyor.

Bulvar üzerindeki bazı noktalara NATO Zirvesi'ne ilişkin "Barışın Anahtarı", "Güvenliğin Anahtarı" ve "Barışta Ortak Gelecek" sloganlarının yer aldığı billboardlar asıldı.

Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenecek COP31 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı ile Türkiye'nin savunma sanayisinde geliştirdiği sistemlerin tanıtıldığı billboardlar ise bulvar boyunca çeşitli noktalara yerleştirildi.

Billboardlarda, TCG Anadolu, Tayfun ve HÜRJET gibi çeşitli yerli ve milli savunma sanayisi ürünlerine ilişkin görseller kullanıldı.

Almanya'ya ait bir adet PATRIOT hava savunma sistemi Kürecik'e konuşlandırıldı

Millî Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Almanya'ya ait bir adet PATRIOT Hava Savunma Sistemi'nin Malatya'da bulunan Kürecik Üssü'ne konuşlandırıldığı duyuruldu

25.06.2026 13:30:00
AA
Almanya'ya ait bir adet PATRIOT hava savunma sistemi Kürecik'e konuşlandırıldı
Almanya'ya ait bir adet PATRIOT hava savunma sistemi Kürecik'e konuşlandırıldı
Millî Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Almanya'ya ait bir adet PATRIOT Hava Savunma Sistemi'nin Malatya'da bulunan Kürecik Üssü'ne konuşlandırıldığı duyuruldu.

Milli Savunma Bakanlığı'nın haftalık basın bilgilendirme toplantısında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ilişkin açıklama yapıldı. Bakanlık, KKTC'nin güvenliğinin Türkiye açısından doğrudan milli güvenlik meselesi olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs Türk halkının huzuru, güvenliği ve refahı için desteğin süreceğini bildirdi.

MSB kaynaklarından yapılan açıklamada, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin güvenliği Türkiye'nin güvenliğidir. Dün olduğu gibi bugün ve yarın da Kıbrıs Türk halkının güvenliğini, huzurunu ve refahını korumak için kararlılığımız tamdır" ifadelerine yer verildi.

Rum basını kaynaklarında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin kişisel temsilcisi tarafından Kıbrıs meselesinin çözümüne dair yeni bir plan hazırlandığı yönündeki haberlerle ilgili "Ada'daki mevcut hassas dengeyi bozmayı amaçlayan hiçbir girişim Türkiye açısından kabul edilemez" ifadeleri kullanıldı.

BM'nin Kıbrıs çözümü için yeni bir plan hazırladığına ilişkin basına yansıyan haberlerin değerlendirildiği açıklamada "Ada'da kalıcı, adil ve sürdürülebilir bir çözüm ancak Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmesine dayanan iki devletli çözüm temelinde mümkündür. Bu temel gerçek göz ardı edilerek ortaya konulacak hiçbir girişim Kıbrıs Türk halkının iradesini yansıtmayacağı gibi bölgede kalıcı bir istikrar da sağlayamayacaktır.

Ülkemiz, garantör devlet sıfatıyla uluslararası anlaşmalardan ve uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru hak ve yetkileri çerçevesinde Kıbrıs'ta barışın, güvenliğin ve istikrarın teminatı olmaya devam edecektir." ifadeleri yer aldı.

Almanya'ya ait bir PATRIOT, Kürecik'e konuşlandırıldı
MSB'nin açıklamasında NATO Daimi Savunma Planı Kapsamında ittifakın hava savunmasının güçlendirilmesi için Almanya'ya ait bir PATRIOT Hava Savunma Sistemi'nin Kürecik/Malatya'ya konuşlandırıldığı belirtildi.

CHP'li Seferihisar ve Balçova belediye başkanları gözaltına alındı

Seferihisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü "rüşvet" soruşturması kapsamında İzmir'de CHP'li Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin gözaltına alındı

25.06.2026 12:30:00
Haber Merkezi
CHP'li Seferihisar ve Balçova belediye başkanları gözaltına alındı
CHP'li Seferihisar ve Balçova belediye başkanları gözaltına alındı
Seferihisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü "rüşvet" soruşturması kapsamında İzmir'de CHP'li Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında aralarında Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ile Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit'in de bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı.

Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit gözaltına alındı
17 Haziran'da da Seferihisar Belediyesi'ne 'rüşvet' iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, şafak operasyonu düzenlenmiş ve aralarında başkan yardımcısının da bulunduğu altı kişi gözaltına alınmıştı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, belediye ile bağlantılı bazı kişi ve kuruluşların "inşaat ve imar süreçlerine ilişkin işlemler karşılığında menfaat temin ettiklerine yönelik bulgulara ulaşıldığı" belirtilmişti.

Savcılık yaklaşık 6 milyon TL tutarında rüşvet alışverişi gerçekleştiğine dair deliller olduğunu söyledi.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra aralarında İstanbul, Adana, Bursa ve Antalya'nın da bulunduğu 30'dan fazla il ve ilçede belediye başkanları tutuklandı veya görevden uzaklaştırıldı. Bazılarının yerine kayyum atandı.

El değiştiren belediyelerin büyük çoğunluğu CHP yönetimindeydi.

Yarın yaklaşık 18 milyon öğrenci için "karne zili" çalacak

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 18 milyon öğrenci, yarın karne alarak yaz tatiline girecek

25.06.2026 12:30:00
AA
Yarın yaklaşık 18 milyon öğrenci için "karne zili" çalacak
Yarın yaklaşık 18 milyon öğrenci için "karne zili" çalacak
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 18 milyon öğrenci, yarın karne alarak yaz tatiline girecek.

İlk ve ortaöğretim kurumlarında eğitim alan yaklaşık 18 milyon öğrenci ile 1,2 milyona yakın öğretmen, 2025-2026 eğitim öğretim yılı için 8 Eylül 2025'te ders başı yaptı. Birinci dönem ara tatili 10-14 Kasım 2025, ikinci dönem ara tatili ise 16-20 Mart tarihlerinde yapıldı.

2 Şubat'ta başlayan ikinci dönem ise yarın sona erecek. Öğrenciler, eğitim öğretimin yorgunluğunu yarınki son ders zilinin ardından atacak.

Ortaokul son sınıf öğrencileri, 13 Haziran'da Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınavın sonuçlarını 10 Temmuz'da öğrenecek.

Lise son sınıf öğrencileri ile mezunlar, 20-21 Haziran'da Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) heyecanını yaşadı. 20 Haziran'da düzenlenen YKS birinci oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile 21 Haziran'da yapılan ikinci oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve üçüncü oturum Yabancı Dil Testi'nin sonuçları 22 Temmuz'da açıklanacak.

Öğretmenlerin 2026 Haziran Dönemi Mesleki Çalışma Semineri ise 29-30 Haziran'da Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) platformu üzerinden çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.

2026-2027 eğitim öğretim yılı için 14 Eylül'de ders başı yapılacak.

İzmir'deki belediyelere operasyonda Veli Ağbaba ayrıntısı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen rüşvet ve usulsüzlük soruşturması kapsamında, aralarında Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, annesi Meryem Yiğit ve eski milletvekilinin oğlu Doğuş Bayır'ın da bulunduğu kişiler gözaltına alındı. Soruşturmada rüşvet ağının, 31 Mart yerel seçimlerinde Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan İzmir Milletvekili Veli Ağbaba'ya uzandığı iddia edildi

25.06.2026 10:50:00
İhlas Haber Ajansı
İzmir'deki belediyelere operasyonda Veli Ağbaba ayrıntısı
İzmir'deki belediyelere operasyonda Veli Ağbaba ayrıntısı
İzmir merkezli yürütülen rüşvet operasyonunda soruşturmayla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Daha önce Seferihisar Belediyesi'ne yönelik düzenlenen rüşvet operasyonunda tutuklanan ve Milletvekili Veli Ağbaba'nın danışmanı olduğu belirtilen Özlem Akyılmaz'ın geriye dönük banka hesap hareketleri savcılık talimatıyla mercek altına alındı. Yapılan teknik ve mali incelemelerde, Balçova ve Güzelbahçe'den Ağbaba'nın seçim kampanyasına aktarılan paralar, savcılık makamınca 'rüşvet' suçu kapsamında değerlendirildi.

500 bin TL'lik transfer mercek altında

Soruşturma dosyasında yer alan iddialara göre, Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit'in, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden önce Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın adaylık kampanyası için 500 bin TL gönderdiği tespit edildi. Söz konusu para transferinin, Seferihisar operasyonunda tutuklanan danışman Özlem Akyılmaz üzerinden ulaştırıldığı öne sürüldü. İşlemin bizzat Başkan Yiğit'in annesi Meryem Yiğit tarafından gerçekleştirildiğinin belirlenmesi üzerine harekete geçen emniyet güçleri, rüşvet trafiğinin merkezinde yer aldığı iddiasıyla anne Yiğit'i de gözaltına aldı.

Eski milletvekilinin oğlu da yakalandı

Soruşturmanın Ağbaba ekseninde genişlemesiyle birlikte operasyonun Güzelbahçe ayağında da hareketlilik yaşandı. Eski CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır'ın oğlu Güzelbahçe Belediye Meclis Üyesi Doğuş Bayır'ın da yerel seçim öncesinde benzer bir yöntemle Veli Ağbaba'ya para transferi gerçekleştirdiği ileri sürüldü. Bayır'ın gönderdiği meblağın da savcılık tarafından rüşvet kapsamına alınması üzerine hakkında acil gözaltı kararı verildiği ve ekiplerce yakalanarak emniyete götürüldüğü öğrenildi.

Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürerken, olayla ilgili başlatılan çok yönlü soruşturma devam ediyor.

Türkiye'ye göç edenler yüzde 25,2 arttı

Türkiye’ye göç edenler yüzde 25,2 artışla 393 bin 829 kişiye ulaşırken, en çok göç alan ve veren şehir İstanbul oldu, ülkeye gelen yabancı nüfusta ise ilk sırayı Türkmenistan vatandaşları aldı

24.06.2026 19:20:00
AA
Türkiye'ye göç edenler yüzde 25,2 arttı
Türkiye'ye göç edenler yüzde 25,2 arttı
Türkiye'ye göç edenlerin sayısı, 2025'te bir önceki yıla göre yüzde 25,2 artarak, 393 bin 829 kişi oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2025 yılına ilişkin "uluslararası göç istatistikleri"ni yayımladı.

Buna göre, Türkiye'ye göç edenlerin sayısı 2025'te bir önceki yıla göre yüzde 25,2 artarak 393 bin 829 kişi oldu. Bunların yüzde 56,6'sını erkekler, yüzde 43,4'ünü ise kadınlar oluşturdu. Türkiye'ye yurt dışından gelen nüfusun 91 bin 952'sini Türk vatandaşları, 301 bin 877'sini ise yabancı uyruklu nüfus olarak belirlendi.

Türkiye'den yurt dışına göç eden kişi sayısı ise geçen yıl 2024'e göre yüzde 5 azalarak, 403 bin 216 olarak kayıtlara geçti. Bu nüfusun yüzde 55,3'ünü erkekler, yüzde 44,7'sini ise kadınlardan oluştu. Türkiye'den yurt dışına giden nüfusun 155 bin 119'unu Türk vatandaşları, 248 bin 97'sini ise yabancı uyruklu olduğu görüldü.

Türkiye'ye 2025'te göç edenler yaş grubuna göre incelendiğinde, ilk sırada yüzde 16,3 ile 20-24 yaş grubunda olduğu görüldü. Bu yaş grubunu yüzde 13,7 ile 25-29 ve yüzde 11,5 ile 30-34 yaş grubu izledi.

Türkiye'den göç eden nüfusun yaş gruplarına bakıldığında, en fazla göç edenlerin yüzde 14,3 ile 25-29 yaş grubunda olduğu görüldü. Bu yaş grubunu yüzde 12,5 ile 20-24 ve yüzde 12 ile 30-34 yaş grubu takip etti.

En fazla göçü İstanbul aldı

Türkiye'ye 2025 yılında göç edenlerin illere göre dağılımı incelendiğinde, yüzde 42,2 ile en fazla göç alan ilin İstanbul olduğu görüldü. İstanbul'u yüzde 9,1 ile Antalya, yüzde 6,7 ile Ankara, yüzde 3,1 ile İzmir ve yüzde 2,9 ile Bursa takip etti.

Türkiye'den göç eden nüfusun illere göre dağılımına bakıldığında ise yüzde 35,4 ile İstanbul en fazla göç veren il olarak kayıtlara geçti. İstanbul'u yüzde 8,7 ile Ankara, yüzde 6,5 ile Antalya, yüzde 4,3 ile Mersin ve yüzde 3,7 ile İzmir izledi.

En çok Türkmenistan'dan göç alındı

Ülkeye 2025'te gelen yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı, yüzde 23,4 ile Türkmenistan vatandaşları aldı. Bu ülkeyi yüzde 8,3 ile Azerbaycan, yüzde 6,9 ile Özbekistan, yüzde 6,1 ile Mısır ve yüzde 5,8 ile Afganistan vatandaşları takip etti.

Türkiye'den göç eden yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı yüzde 15,7 ile Irak vatandaşları aldı. Bunu yüzde 11,2 ile Afganistan, yüzde 7,6 ile Rusya Federasyonu, yüzde 6,3 ile İran ve yüzde 5,7 ile Türkmenistan vatandaşları izledi.

Trump ile Erdoğan baş başa görüşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşan NATO Liderler Zirvesi kapsamında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile ikili bir görüşme gerçekleştireceğini açıkladı. Kritik zirvede küresel güvenlik ve ikili ilişkiler masaya yatırılacak

24.06.2026 18:20:00
Haber Merkezi
Trump ile Erdoğan baş başa görüşecek
Trump ile Erdoğan baş başa görüşecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada NATO Liderler Zirvesi'ndeki diplomasi trafiğinin en önemli ayağını duyurdu. Erdoğan, zirve programı kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ile baş başa bir araya geleceğini açıkladı. Bu görüşme, iki liderin küresel ve bölgesel gelişmeleri en üst düzeyde değerlendirmesi açısından stratejik bir önem taşıyor.

Masadaki kritik başlıklar

İki lider arasında gerçekleşecek baş başa görüşmenin ajandası oldukça yoğun. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre masada yer alacak öncelikli konular şunlar:

• NATO'nun Geleceği: İttifakın genişleme stratejileri ve savunma harcamaları.

• Bölgesel Güvenlik: Orta Doğu'daki son durum ve terörle mücadelede iş birliği.

• Ukrayna Krizi: Savaşın sonlandırılmasına yönelik barış girişimleri ve stratejik adımlar.

• Ekonomik İlişkiler: Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacmini artırma hedefleri.

Küresel siyasette gözler bu randevuda

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklaması, uluslararası kamuoyunda da geniş yankı uyandırdı. Uzmanlar, iki liderin yapacağı bu baş başa görüşmenin sadece Türkiye-ABD ilişkilerinin seyrini değil, NATO zirvesinden çıkacak ortak kararları da doğrudan etkileyebileceğini belirtiyor. Zirve sürecinde iki liderin heyetler arası görüşmelerin yanı sıra bu özel formatta bir araya gelmesi, stratejik ortaklığın kritik başlıklarında doğrudan uzlaşı arayışı olarak yorumlanıyor.

Görüşmenin kesin saati ve yerine ilişkin detayların önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.