Mısır ile pürüzün nedeni Müslüman Kardeşler’e destek
Müslüman Kardeşler’in Türkiye’deki Basın Sözcüsü Ali Hamid, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, TV kanallarının yayını başta olmak üzere Türkiye’deki çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Mısır yönetimi bu gelişmeden rahatsız... Ankara ile kahire arasındaki normalleşme Müslüman Kardeşler’in Türkiye’deki faaliyeti nedeniyle ağır aksak ilerliyor.
04.11.2022 16:48:00





Türkiye ile Mısır arasındaki normalleşme sürecinin Müslüman Kardeşler'in Türkiye'deki çalışmalarını nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Mısır'da ordunun 2013'te Müslüman Kardeşler iktidarını devirmesi sonrasında iki ülke arasındaki ilişkiler bozulmuş, bunu onarmak amacıyla 2021 yılında Ankara ve Kahire arasında diplomatik görüşmeler başlamıştı. Bu sürecin başından bu yana Arap basınında, normalleşme kapsamında Ankara'nın 2013'te Türkiye'ye giden Müslüman Kardeşler üyelerinin çalışmaları üzerinde baskı kuracağı yönünde yorumlara yer veriliyor. Son olarak geçen günlerde Körfez ülkelerine yakın Arap basınında, Türkiye'de 30'a yakın Müslüman Kardeşler üyesinin gözaltına alındığı yönünde haberler çıktı ve bu durum iki ülke arasındaki normalleşme süreci üzerinden yorumlandı.
Mısır'dan beklenmedik hamle
Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri'nin hafta sonu Türkiye'nin Libya ile yaptığı anlaşmaları gerekçe göstererek normalleşme süreci kapsamındaki görüşmeleri durduklarını açıklaması da dikkat çekti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada Türkiye'nin normalleşme sürecine girdiği başka ülkeler de bulunduğunu ancak bu sürecin Mısır'la daha yavaş ilerlediğini belirterek, "Bunun sebebi biz değiliz" dedi ve Libya'yla imzaladığı deniz yetki alanları ile hidrokarbon anlaşmalarının Mısır'ın aleyhine olmadığını söyledi.
'Rejime karşı duruşumuz değişmedi'
Müslüman Kardeşler'in Türkiye'deki Basın Sözcüsü Ali Hamid, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2013'te yaşananlar sonrası kendilerine kucak açtığını, üzerlerinde bir baskı olmadığını, TV kanallarının yayını başta olmak üzere Türkiye'deki çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini olumlu bulduklarını belirten Hamid, bununla birlikte Abdulfettah El Sisi yönetimine yönelik yaklaşımlarının değişmediğini belirtti. Hamid, şunları söyledi: "İki halkın arasındaki ilişkiler zaten devam ediyor ve şimdi yönetimler arasındaki mesafe ne kadar yakın olursa o kadar iyi olur çünkü ülkeyi yönetenler kalıcı değildir ama ülkeler kalıcıdır. Bu yakınlaşma sürecinin, devam etmesi halinde iki halkın menfaatine olacağını düşünüyoruz. Ama Müslüman Kardeşler olarak bizim duruşumuz devam edecektir. Mısır'da bir askeri darbe oldu ve tank üzerinden yönetimi ele geçirdiler. Bizim duruşumuz devam edecektir ve biz bu rejimi asla kabul etmeyeceğiz." Hamid, Türkiye'de yaklaşık 30 Müslüman Kardeşler üyesinin gözaltına alındığına dair haberler konusunda ise şunları kaydetti: "Bu haberlerin doğru olmadığını vurgulamak istiyorum. Son günlerde sadece Mısırlı bir gazeteci gözaltına alındı. Kendisi liberal. Müslüman Kardeşler üyesi değil. Gözaltına alınma nedeni de siyaset ya da insan haklarıyla ilgili bir şey değil. Sadece ikametinde bir sorun olduğu için gözaltına alındı ve sonra da serbest bırakıldı. Öte yandan Türkiye'deki Mısırlı, darbeye karşı duruşu olan TV kanallarının hepsi hâlâ ayakta ve bunlardan bir tanesi bile kapatılmadı. Özgür basın olmadığı için Mısır'dan çıkmak zorunda kaldık. Türkiye bize kucak açtı. Özellikle demokrasi isteyenler olarak bize kucak açtı ve biz Türkiye'den hâlâ özgürlük çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Sadece Türkiye değil birkaç ülke daha var. Avrupa ülkelerinde de birkaç kanalımız yayın yapmaktadır. Müslüman Kardeşler'in liderliğinin temsilcisi ise Londra'da bulunmaktadır." HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.