Mısır'a karşı bu çifte standart niye?
Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail ile ilişkilerini hızla normalleştirirken, Mısır ile sürecin kağnı hızıyla ilerlemesi dikkat çekiyor. Oysa hükümet, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile buzları çok daha hızlı eritmişti. Sorular: Filistinlilere her gün Mısır mı zulüm ediyor? Mescid-i Aksa'ya Mısırlılar mı her gün baskın düzenliyor? 15 Temmuz darbesini BAE mi yoksa Mısır mı desteklemişti?
15.04.2022 14:26:00





RECEP BAHAR
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün katıldığı bir TV programında, Mısır ve Suudi Arabistan ile ilişkilerin normalleşmesi konusuna değindi. Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Mısır'la ilişkilerin düzelmesi de gerekiyor. Herkes herkesten hoşlanmak zorunda değil ama iki ülkenin arasındaki olumlu ilişkilerin sadece iki ülkeye yansıması olmuyor. Bu yansıma Doğu Akdeniz'de var, Filistin meselesinde önemli, İslam dünyası için önemli, Arap dünyası için önemli, Afrika için önemli, Orta Doğu için önemli. Sonuçta bir süreç başladı. Bakan yardımcıları düzeyinde 2 tur görüşme oldu. Şimdi 3. tur görüşme de olabilir. Biz de Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile bir araya gelebiliriz. Bunlar henüz netleşmedi." Çavuşoğlu, Suudi Arabistan ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda da "Suudi Arabistan ile de ilişkiler normalleşmeye başladı. Adımlar da atılıyor. Olumlu yönde adımlar atılırken tabii ki karşılıklı ziyaretler de olacaktır."
Mısır önemli pazar
Türkiye'nin diplomatik ilişkilerinin kesilmesine rağmen Mısır'a ihracatı sürekli artarken, Suudi Arabistan'a ihracatı ciddi darbe yedi. Nitekim Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin Mısır'a 2020'de 2 milyar 943 milyon dolar olan ihracatı, yüzde 37.2 yükselişle 2021'de 4 milyar 38 milyon dolara çıktı. Suudi Arabistan'a 2020'de 2 milyar 379 milyon dolar olan ihracat ise bu ülkenin Türk ihraç ürünlerine getirdiği fiili yasaklama nedeniyle geçen yıl yüzde 92.2 düşüşle 186.7 milyon dolara geriledi! Türk şirketleri, 2021'de Suudi Arabistan'a ancak Ürdün gibi ülkeler üzerinden mal satabildi. Mısır, geçen yıl Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 13. ülke konumunda! Bu yılın ilk 3 ayında da Mısır'a 1 milyar 233 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Mısır, Türkiye'nin en güçlü 12. ihraç pazarı oldu. Suudi Arabistan ise 69.9 milyon dolarda kaldı!
Mısır ile üst düzey temas yok
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile Ankara'da, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile İstanbul'da görüştü. Her iki görüşmede de Doğu Akdeniz konusu öne çıktı. Türkiye, aslında Filistin'e ait olan İsrail doğal gazını Kıbrıs üzerinden Avrupa'ya ulaştırmak için yoğun çaba sarfediyor. Herzog ve Miçotakis görüşmelerinin ana eksenini de söz konusu gazın nakli teşkil etti. Erdoğan, Şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri'ne geniş katılımlı bir heyetle adeta çıkarma yaptı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, uzun bir aradan sonra Riyad'ı ziyaret ederek, ilişkilerin normalleşmesi için adım atıldı. Ancak sıra Mısır'a gelince süreç ağırdan alınıyor. Dahası Mısır, stratejik açıdan Suudi Arabistan, İsrail, Yunanistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden de önemli bir noktada yer alıyor. Mısır ile ilişkilerin normalleşmesi Türkiye'nin elini Doğu Akdeniz'de de kuvvetlendirecek. Böylece Ankara, hem Yunanistan hem de İsrail ile müzakerelerde güçlü bir pozisyona sahip olacak.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.