logo
24 TEMMUZ 2025

Münbiç ve Rakka Astana süreciyle çözüme kavuşturulmalı

14.02.2017 00:00:00
 Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO birlikleri Suriye'nin kuzeyindeki El Bab ilçe merkezinin yüzde 40'ını ele geçirdi. Böylece TSK ve ÖSO ilçe merkezinin 1,5 kilometre içine girmiş oldu; kentin batısı ve güneyinde ilerlemeye de devam ediyor. El Bab'da büyük ölçüde kontrolün sağlanmasının ardından şimdi gözler Münbiç ve Rakka'ya çevrildi.
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, El Bab operasyonunun başarılı bir şekilde neticelenmesiyle Fırat Kalkanı Harekatı'nın hedefine ulaşmış olacağını açıklamasına karşın, Cumhurbaşkanı Erdoğan El Bab'ın nihai hedef olmadığını ifade ederek, "DEAŞ'ın asıl merkezi El Bab değil Rakka" dedi. Kurtulmuş'un açıklamalarına da "Orada bir iletişim sıkıntısı olabilir. El Bab'dan sonra durmak? Böyle bir şey yok" diye cevap verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye'deki güvenli bölgeler konusunda da ABD Başkanı Trump ile konuştuklarını açıklayarak, "Hedef burada (Suriye), 4-5 bin kilometrekarelik bir terörden arındırılmış güvenli bölgedir" dedi. Erdoğan, oluşturulacak güvenli bölgelerde yeni şehirler kurma fikrini Trump'a önerdiğini de dile getirdi.
Erdoğan ayrıca, şunları söyledi: 
"Ateşkesin tahkim edilmesi, güçlendirilmesi gerekiyor. Suriye'nin toprak bütünlüğü korunarak meşruiyet zemini güçlü bir siyasi geçiş sürecinin hayata geçirilmesi şarttır."
 "Fırat Kalkanı operasyonu ile DEAŞ ve PYD'nin bir bölümünü sınırlarımızdan uzaklaştırdık. Şimdi El Bab'ı da DEAŞ'tan temizlemek suretiyle attığımız adım bir hedefe kilitlenmiştir. Sonrasında doğuya yönelerek Münbiç ve Rakka'da eğer koalisyon güçleriyle adımı atarsak terörden arındırılmış güvenli bölgeye ağırlıklı olarak Arap kardeşlerimiz ve Türkmenler yerleşme imkanı bulacaklardır."
Cumhurbaşkanı'nın bu açıklamalarından anlaşılıyor ki, Türkiye bir taraftan Rusya ve İran'la beraber Astana'da temeli atılan ateşkes ve barış sürecini devam ettirmek istiyor, bir taraftan ABD'ye rağmen Münbiç'ten PYD'yi temizlemek istiyor, diğer taraftan da ABD ve koalisyon güçleriyle Rakka operasyonuna dahil olmayı hedefliyor.
Ve buradaki nihai amaç, 5 bin kilometrekarelik bir güvenli bölge oluşturup bu bölgeye Suriyeli mültecileri yerleştirmek? Tabi, denklem oldukça zor? Münbiç'teki PYD unsurları ABD'nin koruması altında ve ABD onlara sürekli silah, mühimmat ve zırhlı araç yardımı yapıyor. PYD'ye Rakka operasyonu için verildiği söylenen zırhlı araçların bir bölümünün Münbiç'in savunmasına kaydırıldığı ifade ediliyor.
PYD, El Bab'dan sonra sıranın Münbiç'e geleceğini bildiği için şehrin etrafına hendekler kazmaya başladı. Bir yandan DEAŞ tarafından daha önce yapılan hendekler faaliyete geçiriliyor, diğer yandan eksik olan bölgelerde yeni hendekler kazılıyor.
Tabi, sadece hendek kazılmıyor, aynı zamanda mayınlama çalışması da yapılıyor.
Münbiç Yerel Meclisi Başkanı Munzir el Sellul, ilçede 2 binden fazla PYD'linin bulunduğunu ve örgüte yeni eleman kazandırma amaçlı kamplarda eğitimin sürdüğünü söyledi.
Rakka operasyonunda da ABD, kara gücü olarak PYD'yi kullanmak istiyor. Bu konuda da Türkiye'nin rahatsızlığı var. PYD'nin bu operasyonda kullanılması demek, Rakka'nın PYD'ye teslim edilmesi anlamını taşıyor.
Türkiye, El Bab ve Halep konusunu Astana süreciyle sorunsuz ya da az sorunlu bir şekilde halletmeye çalışırken, Münbiç ve Rakka konusunu da ABD ve koalisyon ile çözmeye çalışıyor. Bu noktada, Rusya'nın adımı önemli? Çünkü Rusya, ısrarla ABD'nin Astana sürecinde olmasını istiyor. Çünkü ABD'nin Astana sürecine katılmaması demek, PYD sorununun çözüme kavuşmaması demek, Suriye'de toprak ve millet bütünlüğünün sağlanmaması demek?
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington'un Astana'da düzenlenecek Suriye görüşmelerine davet edildiğini açıkladı. İlk zirveye de davet edilmişti ama ABD sadece gözlemci sıfatıyla Kazakistan Büyükelçisi'ni göndermişti.
Türkiye, eğer olumlu bir netice almak istiyorsa, Münbiç ve Rakka konusunu da Astana süreciyle çözülmesini teşvik etmelidir.
Şunu unutmayalım ki Astana süreci olmasaydı, El Bab'da Suriye ordusu ile karşı karşıya gelmemiz an meselesiydi. Koordinasyona rağmen bazı sorunlar yaşandı, bir de hiç koordinasyon olmasaydı kim bilir ne olurdu?
Münbiç'te karşı karşıya geleceğimiz irade sadece PYD olmayacaktır. Bu sebeple yalnız kalmamak gerekir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
ÖTV artışı yürürlükte
Araba almak artık daha zor
Karabük'teki orman yangınları devam ediyor
40 ev yandı, 527 hane boşaltıldı
Ekonomi yazarı Nazlı Sarp evinde ölü bulundu
Birkaç gündür haber alınamıyordu
Trump'tan AB'ye düşük tarife şartı
Pazarını ABD işletmelerine açarsa...
Cumhurbaşkanı imzasıyla yeni atama ve görevden almalar
Resmi Gazete'de yayımlandı
Süveyda'dan 500 kişi daha tahliye edildi
Silahlı Dürziler tarafından alıkonulmuşlardı
Bakan Fidan'dan Rusya-Ukrayna görüşmeleri paylaşımı
"Çözüm yolunda bir tuğla daha eklendi"
CHP Genel Başkanı Özel Bakırköy'de konuştu
"Barış sürecinin teminatı biziz"
Üçlü toplantıdan sonra Rus heyeti açıklamalarda bulundu
1200 kişilik bir esir takası daha yapılacak
Yürek yakan haber
Eskişehir'deki orman yangınında 10 şehit
Malatya'dan acı haber
Askeri araç devrildi: 1 şehit, 1 asker yaralı
Komisyona karşılık İmamoğlu şartı mı?
Özgür Özel Silivri'de konuştu
Trump'ın Epstein skandalındaki rolü ne?
İlişkileri 1990'lara dayanıyor
Bugün en sıcak gün
AKOM'dan da uyarı geldi
Yüzde 30 + 20 zam talebi
'429 taleple masaya oturacağız'
ÖTV artışı yürürlükte
Araba almak artık daha zor
Karabük'teki orman yangınları devam ediyor
40 ev yandı, 527 hane boşaltıldı
Ekonomi yazarı Nazlı Sarp evinde ölü bulundu
Birkaç gündür haber alınamıyordu
Trump'tan AB'ye düşük tarife şartı
Pazarını ABD işletmelerine açarsa...
Cumhurbaşkanı imzasıyla yeni atama ve görevden almalar
Resmi Gazete'de yayımlandı
Süveyda'dan 500 kişi daha tahliye edildi
Silahlı Dürziler tarafından alıkonulmuşlardı
Bakan Fidan'dan Rusya-Ukrayna görüşmeleri paylaşımı
"Çözüm yolunda bir tuğla daha eklendi"
CHP Genel Başkanı Özel Bakırköy'de konuştu
"Barış sürecinin teminatı biziz"
Üçlü toplantıdan sonra Rus heyeti açıklamalarda bulundu
1200 kişilik bir esir takası daha yapılacak
Yürek yakan haber
Eskişehir'deki orman yangınında 10 şehit
Malatya'dan acı haber
Askeri araç devrildi: 1 şehit, 1 asker yaralı
Komisyona karşılık İmamoğlu şartı mı?
Özgür Özel Silivri'de konuştu
Trump'ın Epstein skandalındaki rolü ne?
İlişkileri 1990'lara dayanıyor
Bugün en sıcak gün
AKOM'dan da uyarı geldi
Yüzde 30 + 20 zam talebi
'429 taleple masaya oturacağız'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.