Mutasyonlu vakalar hızla artıyor
100 binde 508.97 vaka sayısı ile Türkiye'nin en kötü durumdaki kenti olan Samsun'un durumuyla ilgili açıklamalarda bulunan OMÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asuman Birinci, "Samsun'da İngiliz mutasyonu görülüyor. Kliniğe başvuran hasta ve yatan hasta sayıları artıyor" dedi
24.03.2021 15:16:00





Dünya genelinde 125 milyon insana bulaşarak, yaklaşık 2.8 milyon insanın ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Cavid-19) salgınında ülkemizde ise vaka sayısı 3 milyon 61 bin 520'ye hayatını kaybedenlerin sayısıysa 30 bin 316'ya ulaşmış durumda. 1.5 yıldır tüm dünyaya kabusu yaşatan salgında mutasyona uğramış virüs nedeniyle vaka sayıları ve can kayıpları artıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asuman Birinci, Samsun'da 1 aydır yaşanan vaka artışını değerlendirerek, "Son 1 aydır vaka sayılarımızda artış başladı. Öncelikle laboratuvara gelen örnek sayılarındaki pozitiflik oranı arttı. Daha sonra mutasyon oranları son 1 ay içinde oldukça artış gösterdi" dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı rakamlara göre Samsun 100 binde 508.97 vaka sayısı ile Türkiye'de ilk sırada. Nüfusa oranla en çok vaka sayısına sahip olan Samsun'da İngiltere mutasyonu hızla yayılıyor. Uzmanlar vaka sayılarındaki artışın yoğun bakım doluluk oranlarında da artışı tetiklediğini ifade ederken İngiltere varyantı virüsün daha hızlı yayıldığını belirtti. Aşının koruyuculuk olsa da koronavirüse karşı hala en önemli silahın maske olduğu ifade ediliyor.
İngiliz mutasyonu baskın hale geliyor
Son 1 aydır vaka sayılarında artış yaşandığını ve bu durumun yoğun bakım yatış oranlarını da etkilediğini belirten Prof. Dr. Asuman Birinci, "Son 1 aydır vaka sayılarımızda artış başladı. Öncelikle laboratuvara gelen örnek pozitiflik oranı arttı. Daha sonra mutasyon oranları son 1 ay içinde oldukça artış gösterdi. Samsun'da İngiliz mutasyonu görülüyor. Kliniğe başvuran hasta sayılarında da artış başladı. Daha sonra yatan hasta sayısı arttı. Şu an yoğun bakımdaki hasta sayılarımızda artmaya devam ediyor. Aşı ile belli bir koruyuculuk oluşuyor. Enfeksiyonu geçirmiş hastalarda da bağışıklık oluşuyor. Fakat bunların hiçbiri yeterli değil aşılı olsak da enfeksiyonu geçirsek de gerçek olan korunmaya devam etmek. Koronavirüsle mücadelede en önemli şey maske, mesafe ve hijyen. Bunu aklımızdan hiç çıkarmamız lazım. Kasım ve aralık ayında oldukça büyük bir pik yaşadık. Üniversite hastanemizde tam bir doluluk yaşanmadı. Şu an kasım ve aralık ayına göre sayımız daha az. Henüz o dönemin yarısı kadar ama giderek artıyor. Ayrıca biz İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığımız ile çok koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Korona virüsü süreci karşılıklı bilgi paylaşımı ile yönetiliyor" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.