Sağlıklı ve zinde yaşamanın sırrının doğal beslenmede yattığını keşfedenler için şifa kaynakları artık uzak değil; Anadolu'ya özgü yöresel besin maddeleri ve de şifalı bitki türleri, can boğazdan gelir sözü gereğince binbir derde deva oluyor
"Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi"... Böyle söylemiş cihan padişahı; bir nefes sıhhatten mahrum olduktan sonra, bütün dünyayı zaptetse insan ne çıkar, demiş Koca Sultan Süleyman. Öyle ya... İnsanın en çok ihtiyaç duyduğu ve fakat en çok ihmal de ettiği şeydir sağlık; eskilerin deyişiyle sıhhat... Sağlık ihmale gelmezİnsan sağlığını, sıhhatini yitirmeye görsün; tekrar onu kazanabilmek, yeniden sağlığına kavuşabilmek için feda etmeyeceği şey, ödemeyeceği bedel yoktur. Hele, kent yaşamının insanı stresten strese soktuğu günümüzde canlı, kuvvetli, zinde bir bünyeye sahip olmayı istemeyenimiz yoktur herhalde.Sağlık ihmale gelmez, diyen ve sağlık için ihtiyaç duyulan en önemli unsurun doğal besin kaynakları olduğunu kaydeden uzmanlar, özellikle Anadolu insanının beslenme kültürünü bu geleneksel besin öğelerinin oluşturduğunu belirtiyor. Bu bağlamda gazetemiz Yeni Mesaj'ın sorularını cevaplandıran "Yöresel Malatya Pazarı" sahibi Mustafa Tunç, doğal beslenme alışkanlıklarının sağlıklı bir yaşam için kaçınılmaz olduğunu kaydetti.Anadolu'ya özgü yöresel besin öğeleriİstanbul'da Zeytinburnu semtinde hizmet veren Yöresel Malatya Pazarı'nda binbir derde deva şifa kaynakları bulunuyor. Hastalıklara karşı modern tıp tekniklerine alternatif olarak şifalı bitkilerden ve Anadolu'ya özgü yöresel besin öğelerinden de yararlanıldığını ifade eden Mustafa Tunç, ülkemizde binlerce bitki türü bulunduğunu ancak, bu şifa unsurlarının yeterince farkında olmadığımızı söyledi. Hastalanmadan önce sağlığın değerinin bilinmesi gerektiğini vurguluyan Mustafa Tunç şu bilgileri verdi:Kanser riskine kayısı ile engel olun"Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmalarına göre, çağımızın hastalığı olarak bilinen kanser hastalığı sebebiyle dünyada her yıl ortalama 5 milyon insan hayatını kaybediyor. Bu, bilinen bir gerçek. Peki, Malatya'ya özgü olan kayısının, kansere karşı koruyucu etkisinin bulunduğunu da biliyor muyuz acaba? Nitekim, kanser oluşumuna karşı son derece etkili doğal besin maddesi olan kayısının yararları kanıtlanmıştır. Bu yararlı etkileri şu şekilde sıralamak mümkündür: Kanser oluşumuna karşı koruyucu etkisi vardır. Beynin daha düzenli çalışmasını sağlar. Kalp kaslarını kuvvetlendirir. Karaciğerin tahrip olmuş kısımlarının tedavisini sağlar. Kan yapımını sağlayıp, kansızlığı önler. Mide ve onikiparmak ülserlerinin meydana gelmesine engel olur. Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır. Üreme sistemine faydalıdır".Mustafa Tunç, sindirim sistemi rahatsızlıklarından, iştah ve kilo sorunlarına, gribal hastalıklardan, kansızlık ve çeşitli ağrı şikayetlerine kadar yüzlerce sağlık sorununa doğal bitkiler sayesinde çözüm bulunduğunu anlattı. Tansiyon ve kolestrolü dengeleyici, vücut için zindelik ve canlılık sağlayıcı birçok bitki türünün bulunduğunu belirten Tunç şöyle konuştu: "Ülkemizde yüzbinlerce bitki türü bulunmakta ve bu bitkilere hergün bir yenisi eklenmektedir. Modern tıp teknikleri yanında veya bazı hastalıklara alternatif olarak bilim adamlarının tavsiye ettiği bitkiler hem ucuz hem de kolay ve faydalı sonuçlar vermektedir. Bilinçli kullanıldığında kısa sürede şifalı etkisi kanıtlanan bitkilere örnek vermek gerekirse, şunları sayabiliriz:Kekik: İçeriğinde thymol adı verilen antiseptik etkisi bulunan bir bitkidir. Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. İştahsızlığı giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. Kalp çarpıntılarını keser. Yemeklerin bozulmasını önler. Bağırsak iltihabını iyileştirir. Salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar. Isırgan otu: Romatizma ve mafsal ağrılarını dindirir. Burun kanamasını keser. Egzamanın şikayetlerini giderir. Böbrek kumlarını döker. Balgam söktürür.Badem: Badem, bedeni ve zihnî yorgunluğu giderir. Sütle içilirse mideyi kuvvetlendirir. Böbrek ve mesane yollarındaki iltihapları giderir. Baş ağrısı, karaciğer hastalıkları, bronşit, boğaz ağrısı, anjin ve akciğer hastalıklarında faydalıdır.Meyankökü: Grip, nezle, anjin ve nefes darlığında faydalıdır. Vücuda rahatlık verir. Yüksek tansiyonu düşürür. Kabızlığı giderir. Safra yollarını çalıştırır. İdrar söktürür ve özellikle böbrek taşlarının düşürülmesinde etkilidir.Ahududu: Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir vücuda dinçlik verir. Kansızlık ve veremde çok iyi bir gıdadır. Ateş'i düşürür. Üre ve şeker hastalarına da faydalıdır.Ceviz: Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir. İshal ve dizanteriyi keser. Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri içeren ceviz dertlere devadır. Her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi yemek zekayı geliştirir.Tarçın: Ruhi sıkıntıları giderir. Depresyona faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır. Üzüm: Kan yapar. Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, romatizma ve mafsal iltihabında faydalıdır. Besleyicidir.Zeytin: Safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır ve ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Eczacılıkta, bazı ilaçları hazırlamakta kullanılır. Yaprakları ve kabukları yüksek tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Taneleri besleyici olan zeytin ve zeytinyağı vücut için oldukça şifalı bir bitkidir".Bir nefes sıhhatMustafa Tunç, sağlıklı ve zinde yaşamanın sırrının doğal beslenmede yattığını, şifa kaynaklarının artık uzak olmadığını, Anadolu'ya özgü yöresel besin maddelerinin, cana can kattığını kaydederek sözlerini şöyle tamamladı: "Biz Yöresel Malatya Pazarı'nda, bölgemize özgü ürünleri, şifalı bitkiler ve baharat çeşitlerini, bitki yağları, ev yapımı pekmez, bal ve kurutulmuş meyve türlerini hep bir nefes sıhhat mantığında düşünerek halkımıza takdim etmeye çalışıyoruz".Bilgi için 0212 664 53 15
"Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi"... Böyle söylemiş cihan padişahı; bir nefes sıhhatten mahrum olduktan sonra, bütün dünyayı zaptetse insan ne çıkar, demiş Koca Sultan Süleyman. Öyle ya... İnsanın en çok ihtiyaç duyduğu ve fakat en çok ihmal de ettiği şeydir sağlık; eskilerin deyişiyle sıhhat... Sağlık ihmale gelmezİnsan sağlığını, sıhhatini yitirmeye görsün; tekrar onu kazanabilmek, yeniden sağlığına kavuşabilmek için feda etmeyeceği şey, ödemeyeceği bedel yoktur. Hele, kent yaşamının insanı stresten strese soktuğu günümüzde canlı, kuvvetli, zinde bir bünyeye sahip olmayı istemeyenimiz yoktur herhalde.Sağlık ihmale gelmez, diyen ve sağlık için ihtiyaç duyulan en önemli unsurun doğal besin kaynakları olduğunu kaydeden uzmanlar, özellikle Anadolu insanının beslenme kültürünü bu geleneksel besin öğelerinin oluşturduğunu belirtiyor. Bu bağlamda gazetemiz Yeni Mesaj'ın sorularını cevaplandıran "Yöresel Malatya Pazarı" sahibi Mustafa Tunç, doğal beslenme alışkanlıklarının sağlıklı bir yaşam için kaçınılmaz olduğunu kaydetti.Anadolu'ya özgü yöresel besin öğeleriİstanbul'da Zeytinburnu semtinde hizmet veren Yöresel Malatya Pazarı'nda binbir derde deva şifa kaynakları bulunuyor. Hastalıklara karşı modern tıp tekniklerine alternatif olarak şifalı bitkilerden ve Anadolu'ya özgü yöresel besin öğelerinden de yararlanıldığını ifade eden Mustafa Tunç, ülkemizde binlerce bitki türü bulunduğunu ancak, bu şifa unsurlarının yeterince farkında olmadığımızı söyledi. Hastalanmadan önce sağlığın değerinin bilinmesi gerektiğini vurguluyan Mustafa Tunç şu bilgileri verdi:Kanser riskine kayısı ile engel olun"Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmalarına göre, çağımızın hastalığı olarak bilinen kanser hastalığı sebebiyle dünyada her yıl ortalama 5 milyon insan hayatını kaybediyor. Bu, bilinen bir gerçek. Peki, Malatya'ya özgü olan kayısının, kansere karşı koruyucu etkisinin bulunduğunu da biliyor muyuz acaba? Nitekim, kanser oluşumuna karşı son derece etkili doğal besin maddesi olan kayısının yararları kanıtlanmıştır. Bu yararlı etkileri şu şekilde sıralamak mümkündür: Kanser oluşumuna karşı koruyucu etkisi vardır. Beynin daha düzenli çalışmasını sağlar. Kalp kaslarını kuvvetlendirir. Karaciğerin tahrip olmuş kısımlarının tedavisini sağlar. Kan yapımını sağlayıp, kansızlığı önler. Mide ve onikiparmak ülserlerinin meydana gelmesine engel olur. Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır. Üreme sistemine faydalıdır".Mustafa Tunç, sindirim sistemi rahatsızlıklarından, iştah ve kilo sorunlarına, gribal hastalıklardan, kansızlık ve çeşitli ağrı şikayetlerine kadar yüzlerce sağlık sorununa doğal bitkiler sayesinde çözüm bulunduğunu anlattı. Tansiyon ve kolestrolü dengeleyici, vücut için zindelik ve canlılık sağlayıcı birçok bitki türünün bulunduğunu belirten Tunç şöyle konuştu: "Ülkemizde yüzbinlerce bitki türü bulunmakta ve bu bitkilere hergün bir yenisi eklenmektedir. Modern tıp teknikleri yanında veya bazı hastalıklara alternatif olarak bilim adamlarının tavsiye ettiği bitkiler hem ucuz hem de kolay ve faydalı sonuçlar vermektedir. Bilinçli kullanıldığında kısa sürede şifalı etkisi kanıtlanan bitkilere örnek vermek gerekirse, şunları sayabiliriz:Kekik: İçeriğinde thymol adı verilen antiseptik etkisi bulunan bir bitkidir. Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. İştahsızlığı giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. Kalp çarpıntılarını keser. Yemeklerin bozulmasını önler. Bağırsak iltihabını iyileştirir. Salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar. Isırgan otu: Romatizma ve mafsal ağrılarını dindirir. Burun kanamasını keser. Egzamanın şikayetlerini giderir. Böbrek kumlarını döker. Balgam söktürür.Badem: Badem, bedeni ve zihnî yorgunluğu giderir. Sütle içilirse mideyi kuvvetlendirir. Böbrek ve mesane yollarındaki iltihapları giderir. Baş ağrısı, karaciğer hastalıkları, bronşit, boğaz ağrısı, anjin ve akciğer hastalıklarında faydalıdır.Meyankökü: Grip, nezle, anjin ve nefes darlığında faydalıdır. Vücuda rahatlık verir. Yüksek tansiyonu düşürür. Kabızlığı giderir. Safra yollarını çalıştırır. İdrar söktürür ve özellikle böbrek taşlarının düşürülmesinde etkilidir.Ahududu: Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir vücuda dinçlik verir. Kansızlık ve veremde çok iyi bir gıdadır. Ateş'i düşürür. Üre ve şeker hastalarına da faydalıdır.Ceviz: Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir. İshal ve dizanteriyi keser. Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri içeren ceviz dertlere devadır. Her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi yemek zekayı geliştirir.Tarçın: Ruhi sıkıntıları giderir. Depresyona faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır. Üzüm: Kan yapar. Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, romatizma ve mafsal iltihabında faydalıdır. Besleyicidir.Zeytin: Safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır ve ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Eczacılıkta, bazı ilaçları hazırlamakta kullanılır. Yaprakları ve kabukları yüksek tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Taneleri besleyici olan zeytin ve zeytinyağı vücut için oldukça şifalı bir bitkidir".Bir nefes sıhhatMustafa Tunç, sağlıklı ve zinde yaşamanın sırrının doğal beslenmede yattığını, şifa kaynaklarının artık uzak olmadığını, Anadolu'ya özgü yöresel besin maddelerinin, cana can kattığını kaydederek sözlerini şöyle tamamladı: "Biz Yöresel Malatya Pazarı'nda, bölgemize özgü ürünleri, şifalı bitkiler ve baharat çeşitlerini, bitki yağları, ev yapımı pekmez, bal ve kurutulmuş meyve türlerini hep bir nefes sıhhat mantığında düşünerek halkımıza takdim etmeye çalışıyoruz".Bilgi için 0212 664 53 15
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.