Para kredi bir şekilde bulunur ancak kalifiye eleman zor!
Kayseri'de metal işleme sektöründe faaliyet gösteren Kaymet Grubu'nun Genel Müdürü Emin Sönmez, uzmanlık gerektiren işlerde faaliyet gösteren firmaların insan kaynağında sıkıntı çektiklerine işaret ederek, "Sanayi bir şekilde para yani kredi bulur ancak insan kaynağında takılacağız. Biz şirket olarak dijitalleşme ile bu sorunu aşmaya çalışıyoruz" dedi.
03.01.2023 10:57:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Kayseri eski sanayi bölgesinde 1974 yılında 100 metrekarelik bir alanda sac ticareti yapmak üzere kurulan bugün 30 bin metrekarelik uçtan uca entegre metal işleme tesisinden 40 ülkeye ihracat gerçekleştiren Kaymet, yatırımlarına hız verdi. 2022 yılında GES yatırımıyla toplam 3 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Kaymet Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Emin Sönmez, robotik teknoloji ve makine alanında 5 yıl içinde 10 milyon dolarlık yatırım planladıklarını belirtti. İstanbul'da bir grup gazeteciyle sohbet toplantısında bir araya gelen Sönmez, son iki yıldır dönüşüm içinde olduklarına işaret ederek, "Metali işleyerek piyasaya sunuyoruz. Türkiye'de metali uçtan uca işleyen nadir firmalardan biriyiz. Lazer kesim yapabilme kabiliyetimiz var. Metal konusunda kapasitesi ve kabiliyeti yetmeyen firmalara destek veriyoruz. Medikal, mobilya, otomotiv ürünleri üretiyoruz. Bizim gibi firmalar dünyada 'metal işleme firmaları' olarak biliniyor. Markalaşma ve üretim alanlarında dönüşüm içindeyiz. Mühendis oranımızı artırmak istiyoruz. Ürünlerimiz sandalyede, hastane yatağında vesaire birçok bitmiş üründe yer alıyor. Bu sene ciroda 600 milyon lirayı geçeceğiz. İhracatımız 5 milyon dolar. Şu anda İsveç İspanya, Almanya, Fransa, Fas, ABD gibi ülkelere yönelik ihracat faaliyetlerimiz bulunuyor. Konjonktürel durumlardan etkilenmemek ve daha katma değerli ürün tercih eden şirketlerle çalışmak amacıyla farklı bölgelerden ülkeleri de radarımıza aldık. İhracata başladığımız dönemden bugüne 3 kıtada 40 farklı ülkeye ihracat yaptık. Uzun vadede global markaların metal işleme konusundaki en büyük partneri olmayı ve orta vadede ihracat payımızı yüzde 50'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bize gelen firma 'bunu yapabilir misiniz' diye geliyor, yani işimiz fiyat öncelikli değil" dedi.
2023 sürprizler getirebilir
Avrupa'da enerjide yaşanan sorunlar nedeniyle büyük çelik firmalarının üretimini bu yıl durdurduğuna işaret eden Sönmez, "Bu nedenle 2023 bize sürprizler getirebilir. Kapasitemizi ve insan kaynağımızı hazır tutmamız lazım. Biz şirket olarak Avrupa'ya ihracatımızı sürdürebilmek için karbon ayak izimizi azaltmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Sanayinin bu dönemde finansman bulmakta zorlandığına işaret eden Sönmez, "Piyasada şartlar hızla değişiyor. Kredi Garanti Fonu (KGF) ile kredi sorununun aşılmasını bekliyoruz" dedi.

İnsan kaynağında takılacağız
Uzmanlık gerektiren işlerde faaliyet gösteren firmaların insan kaynağında sıkıntı çektiklerini dile getiren Emin Sönmez, "Sanayi bir şekilde para, kredi bulur ancak insan kaynağında takılacağız. Kayseri'de kalifiye eleman bulamadığı için makinelerini satan firma bile var. Biz şirket olarak dijitalleşme ile bu sorunu aşmaya çalışacağız" dedi. Kaymet Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Sönmez ise "Mavi yakalı işlerde de kadın işgücünü değerlendirmemiz gerekir" tespitinde bulundu.
İspanyollara paella ocağı ihraç ediyor
Kaymet bünyesinde pek çok niş alana yönelik üretim gerçekleştirdiklerini belirten Emin Sönmez, şunları söyledi: "Örneğin, İspanyolların meşhur paella ocağını üretiyoruz. Geçmişte annelerimizin evindeki davul fırın neyse, İspanyollar için de paella ocağı aynı. Dünyada sadece beş üreticisi var bu ocağın. Son gelen proje portatif motosiklet tekerleği değiştirme aparatıydı. Bu da yüzde 100 ihracat odaklı ilerliyor. Ankara merkezli Kentesadlı şirketimizde kent aydınlatma sistemleri yapıyoruz. Sınır güvenliği ile ilgili çalışmalarımız da bulunuyor. Üçüncüsü İzmir merkezli Futon şirketimizde de metal iskeletli mobilyalar yapıyoruz."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.