logo
29 MAYIS 2025

Petrolde fiyat çöktü, savaş başladı

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın bir zamanlar müttefiki olan Rusya'ya karşı bir fiyat savaşı başlatarak piyasayı şok ettikten sonra bir gecede tarihi bir çöküş yaşadı. Yüzde 30 gerileyen petrol fiyatları 31 doları gördü. Uzmanlar bu gelişmeyi petrol üreticisi ülkeler arasında "fiyat savaşı başladı" şeklinde yorumluyor

09.03.2020 14:06:00
Petrolde fiyat çöktü, savaş başladı
Petrolde fiyat çöktü, savaş başladı
Suudi Arabistan'ın başını çektiği Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) 14 üyesiyle, Rusya ve OPEC üyesi olmayan diğer petrol üreticileri, koronavirüsün petrol talebinde azalmaya neden olması sonrası nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği konusunda anlaşamamaları petrol fiyatlarında serbest düşüşe neden oldu. Viyana'da gerçekleşen 5-6 Mart'taki son toplantıda OPEC ve Rusya'nın petrol üretiminin azaltılması konusunda anlaşamamalarının ardından Suudi Arabistan'ın hem üretimi arttırması hem de yüzde 20 fiyat kırmasıyla birlikte petrol fiyatları Körfez Savaşı'nın yaşandığı yıl olan 1991'den bu yana en sert günlük düşüşünü yaşadı. Cuma gününe göre değer kaybı yüzde 30'u aşan brent petrolün varil fiyatı 45 dolardan 31 dolara indi. OPEC geçen hafta görüşmelerde günlük üretimin 1.5 milyon varil azaltılması konusunda Rusya'nın itirazı üzerine anlaşma sağlayamamıştı. Suud'un üretimini ilk çeyrekte günde 9.75 milyon varilden günde 10.25 milyon varile, krizi devam ederse de günde 11 milyon varil seviyesine yükseltebileceği ifade ediliyor. Rusya'nın da önümüzdeki üç ay içinde petrol üretimini günde 300.000 varil yükseltmesi bekleniyor. Bu gelişmeyi petrol üreticisi ülkeler arasında "fiyat savaşı başladı" şeklinde yorumlayan uzmanlara göre; son 29 yılın en büyük krizi kapıda.

Çifte darbe

Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmazlıkla son yılların en dip seviyesinini gören petrol fiyatları, zaten talep azlığı nedeniyle bir süredir geriliyordu. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün yarattığı ekonomik dalgalanma ve özellikle Çin'de üretimin düşmesiyle azalan petrol talebi fiyatlarda düşüşe neden olmaktaydı. Petrol fiyatları bu yılın başında 70 dolar seviyelerindeyken koronavirüs salgını nedeniyle 50 dolar seviyelerine kadar düşmüştü. Fiyatlarda istikrar sağlamak adına OPEC arzın düşürülmesini teklif etmişti. Bu teklif kabul edilmeyince de kriz daha da büyüdü.

Borsaları da vurdu

Petrol şoku, koronavirüs salgını nedeniyle zaten panik içinde olan borsaları da sarstı. Petrol fiyatlarındaki düşüşün enerji şirketlerini olumsuz etkilemesi sonrası ve koronavirüsün yatırımcıları giderek daha fazla kaygılandırması nedeniyle Avrupa borsalarındaki akaryakıt şirketlerinin hisselerinde de dün yüzde 20'ler civarında değer kaybı görüldü. Londra borsasında yüzde 9'a varan kayıplar görülürken, Almanya ve Fransa'da da piyasalarda yüzde 8 civarında bir kayıp söz konusu. Asya'da ise Avustralya'da Sydney Borsası'nda hisse senetleri ortalama yüzde 6.6 değer kaybetti. Japonya'da Tokyo Borsası'nda Nikkei endeksindeki düşüş de yüzde 5'i aştı. Hong Kong ve Şanghay Borsaları da haftaya düşüşle başladı. Türkiye'de de Borsa İstanbul'da ilk seansta yüzde 4 civarında bir kayıp görüldü.

ABD'de iflaslar gelebilir

Rusya'nın üretimi azaltmayı reddetmesi ABD'li üreticilere de darbe anlamına geliyor. Zira, ABD'li kaya petrolü üreticilerinin birçoğu hayatta kalmak için daha yüksek petrol fiyatlarına ihtiyaç duyuyor. Bu Rus tokadından sonra peşpeşe iflaslar gelebilir. Rusya'nın hedefine ulaşabilmesi için petrol fiyatlarının uzun süre düşük kalması gerekiyor. Yoksa ABD'li kaya (şeyl) petrolü üreticilerinin piyasadan silinmesi mümkün olmayacaktır. ABD'de 2007'de günlük 5 milyon varil olan petrol üretiminin 2014'te günde 10 milyon varile çıkması ve buna karşın OPEC üyelerinin üretimlerini kısmamaları sonucu petrol piyasasında oluşan arz fazlası, Haziran 2014'te 115 dolar/varil olan ham petrol fiyatlarını Ocak 2016'da 35 dolar/varil altına indirmişti. Bu durum çoğu ABD'li onlarca petrol ve gaz şirketinin iflas ve yüz binlerce işten çıkarmaya neden oldu.

Türkiye için iyi haber

Petrol fiyatlarındaki gerileme tamamen dış alıma bağlı olan Türk ekonomisinin üzerindeki yükü hafifletecek. İlk etapta benzin ve motorinde 1 TL'ye yaklaşan indirimler bekleniyor. Ancak bu elbette hükümetin kararına bağlı, bu indirim daha düşük olabilir ya da hiç yansıtılmayabilir. Petrolün varil fiyatı 116 dolar iken Türkiye'de benzinin fiyatı 4.73 TL'ydi. Şimdi petrolün varil fiyatı 32 dolara indi, benzinin litre fiyatıise halihazırda 6.75 lira. Petrol fiyatlarının uzun süre böyle düşük seviyelerde seyretmesi durumunda ise Türkiye'nin hem petrol hem de gaz ithalat faturası büyük ölçüde azalacak. Türkiye'nin yıllık enerji ithalatı 40 milyar dolar seviyesinde olduğu göz önüne alınırsa düşük petrol fiyatları cari açığı önemli ölçüde azaltacak. 


 


 


 


 


 


 


 

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
İYİ Parti lideri Grup Toplantısı'nda konuştu
'Biz bu ablukayı dağıtacağız'
Güvenli liman yine altın oldu
Altın bu yıl rekor seviyeleri gördü
Açılım komisyonu buluşması
Kurtulmuş: Sorumluluk Meclis'te
Kahramanmaraş'ta hayvanlarını otlatan çoban, ayı ile karşılaştı
Bakın çoban ne yaptı?
Türk milleti kavramından kimler rahatsız?
BTP'den dikkat çekici çıkış
Borsada manipülasyon operasyonu
17 kişi hakkında gözaltı kararı
Trump yine kriz çıkartacak
Kanada'ya kafayı takmış durumda
Suriye ile İsrail doğrudan görüşüyor
ABD istedi temaslar başladı
Bolu'da 3.9 büyüklüğünde deprem
Kısa süreli panik yaşandı
128 vali yardımcısı, 224 kaymakam atandı
Kritik atamalar Resmi Gazete'de
Netanyahu insanlık dışı görüntüleri geçiştirdi
Aç insanları umursamadı
İsrailli 1200 yedek subaydan çağrı
"Gazze'deki siyasi savaş sonlandırılsın"
Tunceli'ye yeni vali
Şefik Aygöl atandı
Silivri uyarısı
Naci Görür yine acı konuştu
Tam 23 bin çalışan greve giriyor
İzmir'de hayat duracak
İYİ Parti lideri Grup Toplantısı'nda konuştu
'Biz bu ablukayı dağıtacağız'
Güvenli liman yine altın oldu
Altın bu yıl rekor seviyeleri gördü
Açılım komisyonu buluşması
Kurtulmuş: Sorumluluk Meclis'te
Kahramanmaraş'ta hayvanlarını otlatan çoban, ayı ile karşılaştı
Bakın çoban ne yaptı?
Türk milleti kavramından kimler rahatsız?
BTP'den dikkat çekici çıkış
Borsada manipülasyon operasyonu
17 kişi hakkında gözaltı kararı
Trump yine kriz çıkartacak
Kanada'ya kafayı takmış durumda
Suriye ile İsrail doğrudan görüşüyor
ABD istedi temaslar başladı
Bolu'da 3.9 büyüklüğünde deprem
Kısa süreli panik yaşandı
128 vali yardımcısı, 224 kaymakam atandı
Kritik atamalar Resmi Gazete'de
Netanyahu insanlık dışı görüntüleri geçiştirdi
Aç insanları umursamadı
İsrailli 1200 yedek subaydan çağrı
"Gazze'deki siyasi savaş sonlandırılsın"
Tunceli'ye yeni vali
Şefik Aygöl atandı
Silivri uyarısı
Naci Görür yine acı konuştu
Tam 23 bin çalışan greve giriyor
İzmir'de hayat duracak
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.