Posalı beslen, riskten uzak dur
Posalı besinlere yakın olan kişilerin kolon kanserinden uzak olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Düşük posalı beslenen toplumlarda kolon kanseri görülme sıklığı, yüksek posalı beslenen toplumlara göre oldukça fazladır. Sebze, meyve ve kuru baklagiller posanın zengin kaynaklarıdır" dedi
07.04.2018 00:00:00
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, posalı besinlere yakın olan kişilerin kolon kanserinden uzak olacağını belirterek, "Posadan zengin beslenmek birçok hastalığı önler. Düşük posalı beslenen toplumlarda kolon kanseri görülme sıklığı, yüksek posalı beslenen toplumlara göre oldukça fazladır. Sebze, meyve ve kuru baklagiller posanın zengin kaynaklarıdır" ifadelerini kullandı.
Aksoylu, posalı besinlere yakın olan kişilerin kolon kanserinden uzak olacağını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Sindirilemeyen besin parçacıkları posadır, dışkıya hacim kazandırır, atıkları bağırsak boyunca taşır. Posadan zengin beslenmek birçok hastalığı önler. Düşük posalı beslenen toplumlarda kolon kanseri görülme sıklığı, yüksek posalı beslenen toplumlara göre oldukça fazladır. Sebze, meyve ve kuru baklagiller posanın zengin kaynaklarıdır. Posadan zengin beslenmek için tam tahıllı ekmek, yulaf, günde 1-2 porsiyon pişmiş sebze, haftada 2-3 kez kurubaklagil, sade makarna yerine esmer makarna ve esmer pirinç ya da bulgur tercih ediniz."
Kalsiyumun kolonda safra ve yağ asitlerini bağlayarak kolon kanserine karşı koruyucu etki gösterdiğini kaydeden Aksoylu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Günümüzde çoğu kişinin yaşadığı en büyük problemlerden biri de kabızlıktır. Kabızlık sindirim sistemi sağlığını tehlikeye atmakta ve birçok soruna zemin hazırlamaktadır. Olumsuz beslenme faktörlerine ek olarak su tüketiminiz ve fiziksel aktiviteniz az ise kabızlık daha da sık görülmektedir. Kabızlık durumunda; kurubaklagil ve sıvı tüketimini arttırın. Kayısı, incir, erik gibi meyveleri tüketin. Fiziksel aktivitenizi ve su tüketimini arttırmaya çalışın. Probiyotiklerden destek alın. Yoğurt, kefir, ev yapımı turşu ve elma sirkesi en önemli kaynaklardır."
AA
Aksoylu, posalı besinlere yakın olan kişilerin kolon kanserinden uzak olacağını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Sindirilemeyen besin parçacıkları posadır, dışkıya hacim kazandırır, atıkları bağırsak boyunca taşır. Posadan zengin beslenmek birçok hastalığı önler. Düşük posalı beslenen toplumlarda kolon kanseri görülme sıklığı, yüksek posalı beslenen toplumlara göre oldukça fazladır. Sebze, meyve ve kuru baklagiller posanın zengin kaynaklarıdır. Posadan zengin beslenmek için tam tahıllı ekmek, yulaf, günde 1-2 porsiyon pişmiş sebze, haftada 2-3 kez kurubaklagil, sade makarna yerine esmer makarna ve esmer pirinç ya da bulgur tercih ediniz."
Kalsiyumun kolonda safra ve yağ asitlerini bağlayarak kolon kanserine karşı koruyucu etki gösterdiğini kaydeden Aksoylu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Günümüzde çoğu kişinin yaşadığı en büyük problemlerden biri de kabızlıktır. Kabızlık sindirim sistemi sağlığını tehlikeye atmakta ve birçok soruna zemin hazırlamaktadır. Olumsuz beslenme faktörlerine ek olarak su tüketiminiz ve fiziksel aktiviteniz az ise kabızlık daha da sık görülmektedir. Kabızlık durumunda; kurubaklagil ve sıvı tüketimini arttırın. Kayısı, incir, erik gibi meyveleri tüketin. Fiziksel aktivitenizi ve su tüketimini arttırmaya çalışın. Probiyotiklerden destek alın. Yoğurt, kefir, ev yapımı turşu ve elma sirkesi en önemli kaynaklardır."
AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.