Ramazanda 'et'te vurguna dikkat
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Ramazan ayı boyunca elde yeterli 'kırmızı et' bulunduğuna işaret ederek, "Arz yeterli ama spekülatif faaliyetler fiyatları bir miktar yukarı çekebilir. Bir takım tedbirlerin alınması gerekir. Bu manada da belki Et ve Süt Kurumu'na bir görev düşecektir" dedi
26.05.2017 00:00:00
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Ramazanda et fiyatlarında artış beklentileri olmadığını, fiyatların bu şartlarda mevcut seviyesini koruyacağını düşündüklerini bildirerek, "Hep söylüyoruz, besilik dana ve özellikle yem maliyetlerinde düşüş sağlanmadan üretici fiyatlarının inmesi mümkün değildir. Ağırlıklı olarak fabrika yemi kullanan besicilerimize yem desteği verilmelidir" dedi.
Küçükbaş hayvancılıkta sorun var
Türkiye'de küçükbaş hayvancılıkta daralma yaşandığını kaydeden Bayraktar, "Son bir yılda koyun eti üretimi yüzde 10, keçi eti üretimi ise yüzde 38.3 geriledi" dedi.
Bayraktar, şunları söyledi: "Türkiye'nin büyükbaş hayvan eti üzerindeki baskının hafifletilmesi açısından özellikle küçükbaş hayvancılığa ağırlık vermesi gerekmektedir. Küçükbaş hayvancılık Anadolu coğrafyasına çok uygundur. Zaten kırmızı ette, sığır etinin en önemli ikamesi koyun, keçi etidir. Üretim desteklenirse, et ve süt piyasasında istikrar sağlanırsa, et ithalatı söylemleriyle üreticilerimiz tedirgin edilmezse kırmızı ette bir sorunumuz olmayacağı açıktır.
Fiyatlar ne durumda?
Ramazan öncesi market fiyatlarına baktıklarında; geçen ay sonuna göre, 6 üründe fiyat değişimi görülmezken, 14 üründe azalma, 13 üründe ise fiyat artışı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: "Fiyat düşüşü, yüzde 34.97 ile en fazla domateste meydana geldi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 24.94 ile kuru soğanda görüldü" dedi. Bayraktar, kuru soğandaki fiyat artışı konusunda ise şunları söyledi: "Nisan ayında piyasada eski ürün satılıyordu. Piyasaya giren yeni ürünün fiyatı, eski ürün fiyatının oldukça üzerinde gerçekleştiği için büyük fiyat farkı oluştu." Bayraktar, son bir yıl içinde en fazla fiyat artışının yüzde 103.25 ile domateste olduğuna işaret ederek, domatesteki fiyat artışını yüzde 61.01 ile nohut, yüzde 57.77 ile patates, yüzde 49.82 ile kiraz, yüzde 45.42 ile elmanın takip ettiğini kaydetti.
ERSAN İLTER/ANKARA
Küçükbaş hayvancılıkta sorun var
Türkiye'de küçükbaş hayvancılıkta daralma yaşandığını kaydeden Bayraktar, "Son bir yılda koyun eti üretimi yüzde 10, keçi eti üretimi ise yüzde 38.3 geriledi" dedi.
Bayraktar, şunları söyledi: "Türkiye'nin büyükbaş hayvan eti üzerindeki baskının hafifletilmesi açısından özellikle küçükbaş hayvancılığa ağırlık vermesi gerekmektedir. Küçükbaş hayvancılık Anadolu coğrafyasına çok uygundur. Zaten kırmızı ette, sığır etinin en önemli ikamesi koyun, keçi etidir. Üretim desteklenirse, et ve süt piyasasında istikrar sağlanırsa, et ithalatı söylemleriyle üreticilerimiz tedirgin edilmezse kırmızı ette bir sorunumuz olmayacağı açıktır.
Fiyatlar ne durumda?
Ramazan öncesi market fiyatlarına baktıklarında; geçen ay sonuna göre, 6 üründe fiyat değişimi görülmezken, 14 üründe azalma, 13 üründe ise fiyat artışı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: "Fiyat düşüşü, yüzde 34.97 ile en fazla domateste meydana geldi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 24.94 ile kuru soğanda görüldü" dedi. Bayraktar, kuru soğandaki fiyat artışı konusunda ise şunları söyledi: "Nisan ayında piyasada eski ürün satılıyordu. Piyasaya giren yeni ürünün fiyatı, eski ürün fiyatının oldukça üzerinde gerçekleştiği için büyük fiyat farkı oluştu." Bayraktar, son bir yıl içinde en fazla fiyat artışının yüzde 103.25 ile domateste olduğuna işaret ederek, domatesteki fiyat artışını yüzde 61.01 ile nohut, yüzde 57.77 ile patates, yüzde 49.82 ile kiraz, yüzde 45.42 ile elmanın takip ettiğini kaydetti.
ERSAN İLTER/ANKARA