Rekolte 388 bin ton bekleniyor
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GTB Antep Fıstığı Tahmini Rekolte Tespit Komisyonunun 6 il, 23 ilçe ve 480 köyde yaklaşık bir aydır sürdürdüğü saha çalışmalarını tamamladığını belirterek, hazırlanan tahmin raporuna göre Türkiye genelinde bu sene yaklaşık 388 bin ton Antep fıstığı rekoltesinin beklendiğini söyledi
29.06.2020 21:00:00





Gaziantep Ticaret Borsası, haziran ayı olağan meclis toplantısı GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu başkanlığında, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ve Meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Antep fıstığının bölgenin en önemli tarım ürünlerinin başında geldiğini hatırlatan Tiryakioğlu, bu nedenle fıstık üretiminin artması, kalitesinin korunması ve ürüne katma değer sağlanması noktasında yapılan tüm çalışmaları çok önemsediklerini söyledi.
3 milyon 507 bin dekar alanda antep fıstığı yetiştiriliyor
GTB tarafından 2014 yılından bu yana Antep fıstığına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında sunum yapan Tiryakioğlu, daha sonra GTB Antep fıstığı tahmini rekolte tespit komisyonu tarafından hazırlanan raporun sonuçlarını açıkladı.
TÜİK verilerine göre Türkiye'de 3 milyon 662 bin dekar alanda Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmasına rağmen ekonomik anlamda yetiştiriciliğin 3 milyon 507 bin dekar alanda yapıldığında işaret eden Tiryakioğlu, Antep fıstığında üretimin en fazla yapıldığı illerin ise Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kilis olduğunu dile getirdi. Anılan bu 6 ilin ülke toplam üretim alanının yüzde 96'sına sahip olduğunu vurgulayan Tiryakioğlu, kalan yüzde 4'lük kısımda ise diğer illerin üretim yaptığını kaydetti.
6 il, 23 ilçe ve 40 köyde inceleme yapıldı
Rekolte tespit komisyonun haziran ayı boyunca Antep fıstığının en yoğun olarak yetiştirildiği 6 ilde 23 ilçe ve toplam 480 köyde, zorlu arazi ve iklim şartlarında incelemeler yaparak değerlendirmelerde bulunduğuna işaret eden Tiryakioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Tespit komisyonumuz tarafından fıstık bahçelerindeki periyodisite (bir yıl ürün verip, diğer yıl vermeme ) durumu, erkek ağaç varlığı, hastalık- zararlı durumu, ağaçların gelişimi, sulama durumu, toprak işleme, gübreleme, budama şekli, taç hacimleri ve yaşları dikkate alınarak ağaç başına verimleri hakkında tahminler yapıldı. Raporda, İlçelere ait köylere verilen değerlerin ortalamaları alınarak ilçenin ortalama değeri bulundu. İlçelerin toplamı ise illerin toplam rekolte değerini oluşturdu. Sonuç olarak rekolte tespit komisyonumuzca yapılan çalışma sonucunda 6 ilin genelinde erkek ağaç varlığı, hastalık ve zararlı durumu, bakım şartları (sulama, gübreleme, toprak işleme, budama, vs.), doğal afetlerden zarar görme ve ağaçların taç hacimleri göz önünde bulundurularak değerlendirmeler yapıldı. Komisyonumuzun çok titiz, yoğun ve özverili çalışmaları sonucunda hazırladığı rapora göre Türkiye genelinde toplam tahmini Antep fıstığı rekoltesinin 388 bin ton olarak gerçekleşmesi beklenmekte. Bu rakam inşallah cumhuriyet tarihimizin en yüksek rekoltesini oluşturacak"
İllere göre beklenen tahmini rekolteler hakkında da bilgiler veren Tiryakioğlu, "Bu sene yaklaşık olarak Şanlıurfa'da 156 bin ton, Gaziantep'te 148 bin ton, Siirt'te 33 bin ton, Adıyaman'da 22 bin ton, Kahramanmaraş'ta 8 bin ton ve Kilis'te ise 4 bin ton tahmini rekolte elde edilmesi beklenmekte" ifadelerini kullandı.
Bu sene İran geride bırakıldı
Tiryakioğlu, uzun yıllar ortalamasına göre dünyada Antep fıstığı üretiminde 3'üncü sırada bulunan Türkiye'nin, 200 bin ton rekoltenin beklendiği İran'ı bu sene geride bırakarak, 500 bin ton rekolte beklenilen ABD'nin ardından ikinci sıraya yerleşeceğini de söyledi. Rekoltenin yüksek olması noktasında üreticinin ve bu işin ticaretini yapanların rahat olmalarını isteyen Tiryakioğlu, "Biz ürünümüz için tüm dünyanın ilgisini buraya çekmek istiyoruz. En son yapılan dünya kuruyemişçiler konferansında da bunun hakkında açıklamalarda bulunduk. Dış pazarların alım için buraya yönelmesini istiyoruz. Antep fıstığı artık sadece kuruyemiş olarak tüketilen bir ürün değil aynı zamanda endüstriyel bir ürün inşallah ürünümüzü dünyaya en iyi, en değerli ve en karlı şekilde pazarlamaya çalışacağız" şeklinde konuştu.
Antep fıstığı lisanslı depoculuğu hakkında bilgi verdi
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı'da yaptığı konuşmada, GTB Antep fıstığı lisanslı depoculuğu hakkında bilgiler verdi, İpekyolu Kalkınma Ajansının destekleriyle yapımı tamamlanan lisanslı deponun bu sene hasat sezonunda ürün kabulüne başlayacağını söyledi.
Fiziki olarak 10 bin ton depolama kapasitesine sahip olan deponun, Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkat çeken Akıncı, GTB koordinesinde faaliyetlerini yürütecek olan lisanslı deponun tüm risklere karşı güvenli ve sağlıklı depolama imkanı sunacağını dile getirdi.
Akıncı, laboratuvarda sınıflandırma, sınıfına göre depolama, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) ile kolay alım- satım ve bankalardan kolay kredi imkanı sağlayan lisanslı deponun devlet garantisi altında olduğunu sözlerine ekledi. İHA
3 milyon 507 bin dekar alanda antep fıstığı yetiştiriliyor
GTB tarafından 2014 yılından bu yana Antep fıstığına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında sunum yapan Tiryakioğlu, daha sonra GTB Antep fıstığı tahmini rekolte tespit komisyonu tarafından hazırlanan raporun sonuçlarını açıkladı.
TÜİK verilerine göre Türkiye'de 3 milyon 662 bin dekar alanda Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmasına rağmen ekonomik anlamda yetiştiriciliğin 3 milyon 507 bin dekar alanda yapıldığında işaret eden Tiryakioğlu, Antep fıstığında üretimin en fazla yapıldığı illerin ise Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kilis olduğunu dile getirdi. Anılan bu 6 ilin ülke toplam üretim alanının yüzde 96'sına sahip olduğunu vurgulayan Tiryakioğlu, kalan yüzde 4'lük kısımda ise diğer illerin üretim yaptığını kaydetti.
6 il, 23 ilçe ve 40 köyde inceleme yapıldı
Rekolte tespit komisyonun haziran ayı boyunca Antep fıstığının en yoğun olarak yetiştirildiği 6 ilde 23 ilçe ve toplam 480 köyde, zorlu arazi ve iklim şartlarında incelemeler yaparak değerlendirmelerde bulunduğuna işaret eden Tiryakioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Tespit komisyonumuz tarafından fıstık bahçelerindeki periyodisite (bir yıl ürün verip, diğer yıl vermeme ) durumu, erkek ağaç varlığı, hastalık- zararlı durumu, ağaçların gelişimi, sulama durumu, toprak işleme, gübreleme, budama şekli, taç hacimleri ve yaşları dikkate alınarak ağaç başına verimleri hakkında tahminler yapıldı. Raporda, İlçelere ait köylere verilen değerlerin ortalamaları alınarak ilçenin ortalama değeri bulundu. İlçelerin toplamı ise illerin toplam rekolte değerini oluşturdu. Sonuç olarak rekolte tespit komisyonumuzca yapılan çalışma sonucunda 6 ilin genelinde erkek ağaç varlığı, hastalık ve zararlı durumu, bakım şartları (sulama, gübreleme, toprak işleme, budama, vs.), doğal afetlerden zarar görme ve ağaçların taç hacimleri göz önünde bulundurularak değerlendirmeler yapıldı. Komisyonumuzun çok titiz, yoğun ve özverili çalışmaları sonucunda hazırladığı rapora göre Türkiye genelinde toplam tahmini Antep fıstığı rekoltesinin 388 bin ton olarak gerçekleşmesi beklenmekte. Bu rakam inşallah cumhuriyet tarihimizin en yüksek rekoltesini oluşturacak"
İllere göre beklenen tahmini rekolteler hakkında da bilgiler veren Tiryakioğlu, "Bu sene yaklaşık olarak Şanlıurfa'da 156 bin ton, Gaziantep'te 148 bin ton, Siirt'te 33 bin ton, Adıyaman'da 22 bin ton, Kahramanmaraş'ta 8 bin ton ve Kilis'te ise 4 bin ton tahmini rekolte elde edilmesi beklenmekte" ifadelerini kullandı.
Bu sene İran geride bırakıldı
Tiryakioğlu, uzun yıllar ortalamasına göre dünyada Antep fıstığı üretiminde 3'üncü sırada bulunan Türkiye'nin, 200 bin ton rekoltenin beklendiği İran'ı bu sene geride bırakarak, 500 bin ton rekolte beklenilen ABD'nin ardından ikinci sıraya yerleşeceğini de söyledi. Rekoltenin yüksek olması noktasında üreticinin ve bu işin ticaretini yapanların rahat olmalarını isteyen Tiryakioğlu, "Biz ürünümüz için tüm dünyanın ilgisini buraya çekmek istiyoruz. En son yapılan dünya kuruyemişçiler konferansında da bunun hakkında açıklamalarda bulunduk. Dış pazarların alım için buraya yönelmesini istiyoruz. Antep fıstığı artık sadece kuruyemiş olarak tüketilen bir ürün değil aynı zamanda endüstriyel bir ürün inşallah ürünümüzü dünyaya en iyi, en değerli ve en karlı şekilde pazarlamaya çalışacağız" şeklinde konuştu.
Antep fıstığı lisanslı depoculuğu hakkında bilgi verdi
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı'da yaptığı konuşmada, GTB Antep fıstığı lisanslı depoculuğu hakkında bilgiler verdi, İpekyolu Kalkınma Ajansının destekleriyle yapımı tamamlanan lisanslı deponun bu sene hasat sezonunda ürün kabulüne başlayacağını söyledi.
Fiziki olarak 10 bin ton depolama kapasitesine sahip olan deponun, Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkat çeken Akıncı, GTB koordinesinde faaliyetlerini yürütecek olan lisanslı deponun tüm risklere karşı güvenli ve sağlıklı depolama imkanı sunacağını dile getirdi.
Akıncı, laboratuvarda sınıflandırma, sınıfına göre depolama, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) ile kolay alım- satım ve bankalardan kolay kredi imkanı sağlayan lisanslı deponun devlet garantisi altında olduğunu sözlerine ekledi. İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.