logo
28 HAZİRAN 2025

Restoranlar personel bulmakta da, tutmakta da zorlanıyor

 
 
Sezonluk işletmeler, yaz sezonuna artan maliyetler ve belirsizlikle girdi. Personel bulmak zor, kâra geçmek her zamankinden daha güç. İstanbul Ticaret Odası 17. Restoranlar ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Komitesi Başkanı Ebru Koralı “Sürekliliği olmayan işletmelerin ayakta kalma şansı da azalıyor” dedi.
 

28.06.2025 10:22:00
ÖNDER YILMAZ
Restoranlar personel bulmakta da, tutmakta da zorlanıyor
Restoranlar personel bulmakta da, tutmakta da zorlanıyor

Türkiye turizm sektörü 2024'te pandemi sonrası toparlanma sürecini büyük ölçüde tamamlasa da sezonluk işletmeler için 2025 yazına belirsizliklerle dolu bir dönem olarak başladı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son açıklamalarına göre, 'lokanta ve oteller' grubundaki yıllık fiyat artışı yüzde 95'i aşarken; enerji, kira, personel ve hammaddedeki artış oranları da sezonluk işletmelerin operasyonel sürdürülebilirliğini zorluyor. Bu döneme ilişkin değerlendirmelerde bulunan sektör kuruluşları ise, özellikle sahil bölgelerinde faaliyet gösteren sezonluk restoran, kafe ve otel işletmelerinin en büyük sorununun 'kalifiye personel bulmak' olduğunu dile getiriyor.

Kimse kısa süreli çalışmak istemiyor

Sezonluk iş yapısına sahip işletmelerde, pandemi sonrası büyük ölçüde sektör değiştiren genç işgücünün geri dönmemesi, ücret artış talepleri ve konaklama imkânlarının yetersizliği, istihdam krizine neden oluyor. Artan SGK primleri, kayıt dışı çalışmanın önüne geçme zorunluluğu ve işveren üzerindeki mali yükler de bu işletmelerin istihdam konusunda attığı adımları kısıtlıyor. İşletmeler aynı zamanda, sezon başlamadan önce büyük miktarda stok alımı yapmak, yaz boyunca artan turist sayısına göre planlarını şekillendirmek ve tüm maliyetleri birkaç aylık sürede karşılamak zorunda kalıyor. Ancak fiyatlar arttıkça müşteri memnuniyeti risk altına giriyor, işletmelerse 'fahiş fiyat' eleştirileriyle itibar kaybı yaşama endişesi taşıyor.

Sezonluk işletmelerin gastronomi turizmi zincirinde kritik bir rol oynadığını ancak bu işletmelerin sorunlarının sıklıkla geri planda kaldığını vurgulayan İstanbul Ticaret Odası (İTO) 17. Restoranlar ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Komitesi Başkanı Ebru Koralı, "Sezonluk işletmeler, yalnızca yerli turistin değil, yabancı ziyaretçinin de ilk temas noktası. Bu işletmelerin personel, maliyet ve denetim baskısı altında ezilmesi, destinasyonun genel imajını zedeliyor" diyor.
Koralı, "Bu işletmelerin ayakta kalması, şehir ekonomilerinin yazlık dinamiği, yerel üreticinin sürdürülebilirliği ve ülke genelinde gastronomi markalaşması açısından stratejik bir öneme sahip" diye ekledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Özel Almanya'da konuştu
Free İmamoğlu pankartları
Feci kazada can pazarı
4 kişi öldü, 1 kişi yaralandı
Madende facia
Oltu'da maden ocağı çöktü: 3 ölü
Ucuz atlatıldı
Boeing 737 tipi uçak az kalsın Çin'de yere çakılıyordu
İran'da büyük cenaze töreni
İsrail saldırılarında katledilenlere veda
İsrail'den ABD'ye Abraham Antlaşması ziyareti
İran tokadı sonrası harekete geçildi
Libya'dan acı haber
Pilot Albay İsmail Haldun Maden şehit oldu
Siber suç patlaması
1 haftada 284 şüpheli yakalandı
İstanbul'da meyve fiyatları rekor seviyeye tırmandı
Günaydın!
İş dünyası dert küpü
Üç ay sonrasını göremiyoruz
İran'ın Ankara Büyükelçisi Habibullahzade
İran tek başına savaştı
İşte ispatı
ABD de Gazze'deki soykırıma ortak
Dışişleri Bakanı Fidan, canlı yayında gündemi değerlendirdi
"UAEA'nın sistemi sürdürülebilir değil"
Gazze'nin orta kesimlerindeki Filistinlilere sürgün emri
İsrail, Trump'ın planını zorla uyguluyor
ABD, Ukrayna'ya 'Patriot' gönderecek mi?
Trump: 'Gönderebilirim'
Özel Almanya'da konuştu
Free İmamoğlu pankartları
Feci kazada can pazarı
4 kişi öldü, 1 kişi yaralandı
Madende facia
Oltu'da maden ocağı çöktü: 3 ölü
Ucuz atlatıldı
Boeing 737 tipi uçak az kalsın Çin'de yere çakılıyordu
İran'da büyük cenaze töreni
İsrail saldırılarında katledilenlere veda
İsrail'den ABD'ye Abraham Antlaşması ziyareti
İran tokadı sonrası harekete geçildi
Libya'dan acı haber
Pilot Albay İsmail Haldun Maden şehit oldu
Siber suç patlaması
1 haftada 284 şüpheli yakalandı
İstanbul'da meyve fiyatları rekor seviyeye tırmandı
Günaydın!
İş dünyası dert küpü
Üç ay sonrasını göremiyoruz
İran'ın Ankara Büyükelçisi Habibullahzade
İran tek başına savaştı
İşte ispatı
ABD de Gazze'deki soykırıma ortak
Dışişleri Bakanı Fidan, canlı yayında gündemi değerlendirdi
"UAEA'nın sistemi sürdürülebilir değil"
Gazze'nin orta kesimlerindeki Filistinlilere sürgün emri
İsrail, Trump'ın planını zorla uyguluyor
ABD, Ukrayna'ya 'Patriot' gönderecek mi?
Trump: 'Gönderebilirim'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.