Salgın hız kesmedi
Vaka sayısının 34.5 milyonu, can kaybının ise 1 milyonu aştığı koronavirüs salgınında, özellikle Avrupa ülkeleri alarm vermiş durumda.
İtalya'da 15 Ekim'de sona erecek olan olağanüstü hal 31 Ocak 2021'e kadar uzatılması gündemde. Fransa'da ise maksimum alarm seviyesine geçiş konuşuluyor
02.10.2020 17:19:00





Koronavirüs (Covid-19) salgınında dünya genelinde tespit edilen vaka sayısı 34.5 milyonu aşarken, hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 28 bin 540'a yükselmiş durumda. En fazla vaka ve can kaybının görüldüğü ABD'de vaka sayısı 7.5 milyonu bulurken, ülkede 212 bin 694 kişi Covid-19 nedeniyle öldü. ABD'nin ardından 6.4 milyonla en fazla vakanın görüldüğü Hindistan'da can kaybı 100 bin sınırına dayandı. Vaka sayısında üçüncü sıradaki Brezilya'da vaka sayısı 4.9 milyona, can kaybı ise 144 bin 767'e yükselmiş durumda. Bu üç ülkenin ardından en fazla can kaybı sırasıyla; Meksika (78 bin 78), İngiltere (42 bin 202), İtalya (35 bin 918), Peru (32 bin 535), Fransa (32 bin 19), İspanya (31 bin 973), İran (26 bin 567) oldu. Ülkemizde ise vaka sayısı 320 bin 70'e ulaşırken, hayatını kaybedenlerin sayısıysa 8 bin 262'ye yükselmiş durumda. Bu rakamlarla Türkiye cana kaybı sayısında 22'nci, vaka sayısında ise 18'inci sırada yer alıyor.
İtalya'da OHAL uzatılabilir
Ölümcül salgında Avrupa ülkelerinde korkutan artışlar yaşanıyor. Bir günde 2 bin 548 yeni vaka kaydedilen İtalya'da günlük vaka sayısı, 29 Nisan'dan beri ilk kez 2 binin üzerine çıktı. Salgın başından bu yana virüse yakalanan kişi sayısı toplam 317 bin 409 oldu. Hayatını kaybedenlerin sayısı da 35 bin 918'e çıktı. Artışlar üzerine açıklamalarda bulunan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ülkede 15 Ekim'de sona erecek olan Covid-19'a yönelik olağanüstü hali 31 Ocak 2021'e uzatma niyetinde olduklarını ve bunu parlamentonun onayına sunacaklarını belirtmişti.
Fransa'da alarm durumu
Bir günde 13 bin 970 yeni vaka tespit edilen Fransa'da ise koronavirüs salgını nedenyiele 'maksimum alarm' seviyesine geçiş konuşuluyor. Konuyla ilgli açıklamalarda bulunan Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, başkent Paris ve çevresinde pazartesiden itibaren 'maksimum alarm' seviyesine geçilebileceğini açıkladı. Bakan Veran'ın açıklamasına göre Fransa'nın büyük kentlerinden Lille, Lyon, Grenoble, Toulouse ve Saint-Etienne'de salgın daha hızlı yayılıyor ve hasta sayısı hızla artıyor. Son artışlarla birlikte ülkede vaka sayısı 577 bin 505'e, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 32 bin 19 seviyesine yükseldi.
İngiltere'de saray etkinlikleri iptal
İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Buckingham Sarayı tarafından yapılan açıklamada ise İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in Covid-19 salgını nedeniyle Buckingham Sarayı ve Windsor Kalesi'ndeki tüm büyük ölçekli etkinlikleri yıl sonuna kadar iptal ettiği duyuruldu. İlerleyen günlerde Londra'nın batısındaki Windsor Kalesi'ne dönmeyi planlayan 94 yaşındaki Elizabeth, Nisan ayındaki geleneksel doğum günü tören kutlaması da dahil olmak üzere bu yıl virüs nedeniyle birçok etkinliği iptal etmek zorunda kaldı. Öte yandan İngiltere'de, toplam vaka sayısı 460 bin 178'e, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 42 bin 202'ye yükseldi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.