Salgın işsiz bırakıyor
Koronavirüs salgını sırasında 2009 küresel krizine göre 4 kat daha fazla istihdam kaybı yaşandı. Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre, geçen yıl 255 milyon kişi işini kaybetti. Türkiye'nin de aralarında yer aldığı çok sayıda ülke 'kısa çalışma ödeneği' sistemiyle işsiz sayısını düşük gösterme çabasında.
26.01.2021 17:42:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) raporuna göre kamu ve sosyal hayata salgın nedeniyle getirilen kısıtlamalar, 2020 yılında küresel toplam iş saati süresinde yüzde 8.8'lik bir azalmaya neden oldu. Örgüt bunun, 114 milyon kayıtlı işsiz dahil toplam 255 milyon tam zamanlı işin kaybı anlamına geldiğini açıkladı ve 2009 küresel mali krizinde yaşanan kaybın yaklaşık 4 katı olduğuna dikkati çekti.
Son 90 yılın en büyük krizi
Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan ILO'nun Genel Direktörü Guy Ryder, video konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında, çalışma saatlerindeki kayıp konusunda, "Kayıp çalışma saatlerinin yaklaşık yarısı, halen çalışmakta olanların çalışma saatlerinin azalmasıyla açıklanabilir. Geri kalanı daha önce görülmemiş düzeyde istihdam kaybından geldi. Bundan da toplam 140 milyon insan etkilendi" dedi. Ryder, "1930 yılındaki Büyük Buhran'dan bu yana istihdam piyasasında en derin krizi yaşıyoruz. Etkisi 2009 küresel krizinden çok daha büyük" ifadelerini kullandı. Dünyada hiçbir ülkenin ve sektörün koronavirüs krizinde tek başına 'belini doğrultamayacağına' vurgu yapan Ryder, "Tek başına bir sektörde veya bir alanda gözle görülür gelişme 'sahte bir kapı' olabilir. Bu nedenle sık sık duyduğumuz gibi, gerçekten hepimiz bu işte birlikteyiz" diye konuştu.
Durgunluk vuruyor
Küresel istihdam kayıplarının yüzde 71'inin (81 milyon kişi) durgunluktan kaynaklandığına değinilen raporda, "Bu büyük kayıplar, küresel iş gücü gelirinde yüzde 8.3'lük (destek tedbirleri dahil edilmeden önce) bir düşüşle sonuçlandı" ifadesi kullanıldı. Ryder, iyimser senaryoya göre, salgında en güçlü toparlanmanın düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini belirtti.
İş aramanın anlamı kalmadı
ILO'ya göre işini kaybedenler iş aramaktan vazgeçti, çünkü en fazla işe alım yapan restoran, bar, mağaza, otel gibi hizmet sektöründeki işletmeler getirilen kısıtlamalardan etkilendi. ILO iş saatlerinde yaşanan kaybın bu yıl ve gelecek yıl da sürmesini bekliyor. ILO'ya göre 81 milyon kişi kendini işsiz olarak kaydettirmedi ancak artık istihdam piyasasında da yer almıyor. Örgüt istihdam kayıplarının küresel olarak toplam 3.7 trilyon dolar gelire tekabül ettiğini, bu meblağın toplam küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 4.4'ü olduğunu belirtti. ILO raporunda bu durumdan en fazla gençlerin ve kadınların etkilendiği kaydedildi. ILO, salgının dünyayı etkisi altına almaya başladığı 8 Mart 2020'de Covid-19 nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 25 milyon kişinin işini kaybedebileceği tahmininde bulunmuştu. Ancak kayıplar bu tahminin çok daha ötesinde gerçekleşti.
Türkiye'de vaziyet nasıl?
Salgında sadece ABD'de 22 milyon kişi işini kaybetti. Türkiye'de ise en son açıklanan veri olan Ekim 2020'ye göre işsiz sayısı Ekim 2019'a göre 391 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişiye geriledi! Ancak Ekim 2020'de Ekim 2019'a göre salgının etkisiyle iş gücüne katılım 1 milyon 288 bin kişi azaldı!
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.