logo
14 TEMMUZ 2025

Şam Havalimanı yenileniyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin, Şam Havalimanı'na, hava seyrüsefer sistemlerinden güvenlik altyapısına kadar tüm kritik alanlarda destek verdiğini belirtti

03.03.2025 10:36:00
AA
Şam Havalimanı yenileniyor
Şam Havalimanı yenileniyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin, Şam Havalimanı'na, hava seyrüsefer sistemlerinden güvenlik altyapısına kadar tüm kritik alanlarda destek verdiğini belirtti.   
Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Şam Havalimanı'nda yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Bakan Uraloğlu, Suriye'deki iç savaş sırasında hasar alan söz konusu havalimanının yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalara devam ettiklerini bildirdi.
Türkiye'den gönderilen hava seyrüsefer cihazları ve güvenlik sistemlerinin kurulumuna devam edildiğini, ilk teknik ekibin 20 Şubat itibarıyla görevlerini tamamlayarak teslim işlemlerini gerçekleştirdiğini kaydeden Uraloğlu, 21 Şubat'ta 23 kişilik yeni bir Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) ekibinin görevi devralmak üzere Şam Havalimanı'na ulaştığına ve çalışmalara başladığına işaret etti.
Uraloğlu, Şam Havalimanı'nda ve Suriye hava sahasında uçuşların emniyetli gerçekleşmesini sağlamak için 113 araç, cihaz ve sistemi 6 tır ile sevk ettiklerini belirtti.
Türkiye'nin, hava seyrüsefer sistemlerinden güvenlik altyapısına kadar tüm kritik alanlarda Şam Havalimanı'na destek verdiğine dikkati çeken Uraloğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Şam Havalimanı'nın kontrol mekanizmaları büyük ölçüde zarar görmüş durumda. İlk etapta uçuş güvenliğini artırmak için iki yeni alıcı-verici telsiz sistemi kurduk, seyrüsefer cihazlarının bakım ve onarımını gerçekleştiriyoruz. Bölgedeki uçuşların emniyetli ve kontrollü bir şekilde yürütülmesini sağlamak adına teknik çalışmalarımız devam ediyor."
Uraloğlu, güvenliğin havalimanındaki en büyük önceliklerden olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin gönderdiği ekipmanlarla havaalanının güvenlik seviyesinin yükseltildiğini kaydetti.

Haberleşme sistemleri devreye alındı

Bakan Uraloğlu, x-ray ve patlayıcı iz dedektörünün havalimanına ulaştırılan cihazlar arasında olduğunu bildirerek, "Havalimanı altyapısının yeniden işler hale getirilmesi için Türk mühendisleri ve teknisyenleri sahada yoğun bir mesai harcıyor. Havalimanında kullanılan mevcut sistemleri de gözden geçiriyor, arızalı olanları onarıyoruz." ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, havalimanındaki çalışmalar kapsamında Şam Kule'deki telsizlerin ses kayıt cihazlarına entegrasyonunun tamamlandığını belirtti.
Aktif durumda olmayan yönlendirilmemiş radyo bikını (NDB) cihazını onararak yeniden çalışır hale getirdiklerine işaret eden Uraloğlu, "Hava-yer telsiz sistemlerinin kurulumunu tamamladık. Haberleşme sistemleri ise test edilerek Şam Kule'de kullanılmaya başlandı." bilgisini paylaştı.

Güvenliği artırmaya yönelik adımlar atılıyor

Uraloğlu, Şam'daki hava trafik prosedürlerinin incelenmesi sonucunda, Türk Hava Yolları (THY) pilotlarının yaşadığı prosedür farklılıklarının tespit edilerek gerekli düzenlemelerin yapıldığını, güvenliği artırmaya yönelik adımların da atıldığını vurguladı.
Şam Havalimanı terminaline x-ray cihazları ile iz dedektörlerinin ve sıvı patlayıcı kontrol cihazının yer tespiti ve kurulumunun yapıldığını ifade eden Uraloğlu, şöyle devam etti:
"Diğer güvenlik ekipmanlarının montajı ve havalimanında bulunan mevcut cihazların tamiratı için çalışmalar sürdürülüyor. Ayrıca, pasaport kontrol sistemleri, check-in kontuarları, bagaj taşıma sistemleri ve havalimanı çevresindeki güvenlik unsurları detaylı şekilde incelendi, faal ve gayrifaal sistemler tespit edilerek eksikliklerin giderilmesine yönelik planlamalar yapıldı."

Üç havalimanı kurtarma ve yangınla mücadele aracı onarıldı

Uraloğlu, Şam Havalimanı'nda acil durumlara karşı yangın güvenliği seviyesini de yükselttiklerini belirterek, Türkiye'den iki yerli üretim Volkan Lion 8x8 kombine havalimanı kurtarma ve yangınla mücadele (ARFF) aracı ve çeşitli yangın müdahale ekipmanları gönderildiğini hatırlattı.
Teslim edilen yeni ARFF araçlarıyla havalimanının acil durumlara müdahale kapasitesini güçlendirdiklerine işaret eden Uraloğlu, şunları kaydetti:
"Eğitimler de büyük ölçüde tamamlandı. Gönderilen yedek parça ve araç aküleri ile üç adet ARFF aracı onarılarak hizmete verildi. Şam Havalimanı'ndaki havacılık altyapısını modernize etmek için teknik ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye, bilgi birikimi ve teknik kapasitesiyle Suriye'deki havacılık altyapısını güçlendirmek için çalışmalarına devam ediyor. Seyrüsefer hizmetlerinden güvenlik önlemlerine kadar birçok alanda sağlanan teknik destek, bölgedeki havalimanlarının daha güvenli ve işlevsel hale gelmesine katkı sağlayacaktır."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
2 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı
Minguzzi cinayetinde onlar da vardı
Ahmet Özer'e tahliye kararı
Savcı tutuklama istemişti
Prof. Dr. Haydar Baş'tan 10 yıl önce müthiş öngörü
'HADEP, MHP VE AK Parti bir olup...'
'Kimseye haber vermeyin kendi aramızda halledelim'
Otel yangınına ilişkin çarpıcı iddia
Referandum çağrısı
'Tüm sorumluluğu millete mal etme çabası"
Belediye başkan vekili belli oldu
Büyükçekmece'de ikinci seçim
DEM İmralı heyeti Bahçeli'yi ziyaret edecek
Meclis'teki partileri tura başlıyorlar
Rekora doymuyor
Bitcoin 122 bin doların üzerine çıktı
LGS tercih süreci başladı
24 Temmuz son gün
ABD, Ukrayna'ya Patriot gönderecek
Trump savaşı körüklüyor
Borsada manipülasyon operasyonu
8 kişi hakkında gözaltı kararı
Londra'da yolcu uçağı havalandıktan saniyeler sonra düştü
Ölü ve yaralı sayısına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı
Kartalkaya davasının duruşması devam ediyor
Tanıklar dinlenilmeye başlandı
Şile Belediyesi'ne operasyonda gelişme
Belediye başkanı ve 4 kişi tutuklandı
Suriye'de Dürzi ve Bedevi gruplar çatıştı
10 ölü, 40 yaralı
2 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı
Minguzzi cinayetinde onlar da vardı
Ahmet Özer'e tahliye kararı
Savcı tutuklama istemişti
Prof. Dr. Haydar Baş'tan 10 yıl önce müthiş öngörü
'HADEP, MHP VE AK Parti bir olup...'
'Kimseye haber vermeyin kendi aramızda halledelim'
Otel yangınına ilişkin çarpıcı iddia
Referandum çağrısı
'Tüm sorumluluğu millete mal etme çabası"
Belediye başkan vekili belli oldu
Büyükçekmece'de ikinci seçim
DEM İmralı heyeti Bahçeli'yi ziyaret edecek
Meclis'teki partileri tura başlıyorlar
Rekora doymuyor
Bitcoin 122 bin doların üzerine çıktı
LGS tercih süreci başladı
24 Temmuz son gün
ABD, Ukrayna'ya Patriot gönderecek
Trump savaşı körüklüyor
Borsada manipülasyon operasyonu
8 kişi hakkında gözaltı kararı
Londra'da yolcu uçağı havalandıktan saniyeler sonra düştü
Ölü ve yaralı sayısına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı
Kartalkaya davasının duruşması devam ediyor
Tanıklar dinlenilmeye başlandı
Şile Belediyesi'ne operasyonda gelişme
Belediye başkanı ve 4 kişi tutuklandı
Suriye'de Dürzi ve Bedevi gruplar çatıştı
10 ölü, 40 yaralı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.