logo
29 MART 2024

Savaş Suriye'yle sınırlı kalmaz

11.04.2018 00:00:00
Önceki gün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye konulu gerçekleşen toplantıda, kimyasal silah kullanımı iddiaları yeniden masaya yatırıldı ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, BM'nin bu saldırıları ve sorumlularını belirleyemediğini söyledi.
Yani BM Güvenlik Konseyi kesinleşmemiş bir iddia üzerine ABD'nin talebiyle toplandı.
Biz aynı BM'nin ABD'nin gazıyla böyle muğlak konularda değil de, gerçekleştiği herkes tarafından malum olan, muhataplarının da reddetmediği konularda toplanmasını beklerdik.
Örneğin, İsrail'in Suriye'nin Tayfur askeri üssüne gerçekleştirdiği hava saldırısı?
F-15 uçağıyla 8 füze fırlatıldı, 3'ü isabet etti ve 14 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Bu kadar açık ve net bir hadise varken, BM ile hiçbir alakası olmayan İsrail, BM'de temsil edilen Suriye'nin egemenlik haklarına açık bir şekilde tecavüz ediyorken, BM bunu hiç gündemine almıyor, masaya yatırmıyor. Bugün Ortadoğu'da asıl masaya yatırılması gereken İsrail'in pervasızca yaptığı işgaller, katliamlar, saldırılardır. ABD, kesinleşmemiş bir kimyasal silah iddiasıyla ilgili "bağcıyı dövmek" hedefli yanlı karar tasarısını BM'ye dayatırken, Rusya'nın vetosuna rağmen oylamaya zorlarken, konu İsrail'in cinayetleri ve işgalleri olduğu zaman neden kendisinin hemen vetoya yöneldiği ciddi bir şekilde sorgulanmalıdır.
ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley'in, "BM'nin kararı ne olursa olsun saldırıya karşılık verileceğini" söylemesi ABD'nin BM kararlarını takmadığının en bariz göstergesidir. 
Ve yine BM'de öncelikli olarak masaya yatırılması gereken, muğlâk bir konu değil, ABD'nin bu kimseyi takmayan pervasız, savaş hedefli, tehditkâr tavrıdır.
ABD, Suriye konusunda başından bu yana yargısız bir infazdan yanadır.
BM'nin Suriye Büyükelçisi Beşar el Caferi haklarındaki ABD kaynaklı iftiralara cevap vermek için kürsüye çıktığında, ABD, İngiltere ve Fransa'nın temsilcileri salonu terk ettiler.
Onlar için neyin doğru neyin yanlış olduğu değil, bir şekilde hedeflerine ulaşabilmek önemli? Şimdi sıkıştılar, masayı devirirsek belki netice alırız moduna girdiler. Ama umdukları gibi olmayacağını açıkça söyleyebiliriz.
Caferi'nin Batılı ülkelere şu önerisi oldukça dikkat çekiciydi:
"Uzun sakallı, siyah bayraklı ve hafif silahlı ılımlı muhalifleri ülkelerinde ağırlamak isteyen devletlerin Suriye Hükümetine taleplerini iletmesini tavsiye ediyorum." 
BM yetkilisi De Mistura, konuşmasında önemli bir kaygısından bahsetti:
"Bölgesel ve küresel güçlerin yıkıcı ve hayal dahi edilemez sonuçlara neden olacak çıkar çatışmaları yüzünden ilk kez sadece bölgesel, ulusal ya da Suriye'nin güvenliği değil uluslararası güvenlikten endişe duyduğum bir noktaya ulaştı."
Evet, gerginlik dünkü yazımızda da ifade ettiğimiz gibi bir dünya savaşının sinyallerini veriyor. Ve kesin olan bir şey var ki, böyle bir savaş sadece Suriye ile sınırlı kalmaz.
Bir tarafta savaş tellallığı yapan ABD, İngiltere, Fransa ve İsrail, diğer tarafta ise problemleri masada, diplomatik yollarla çözmekten yana Rusya, Çin, İran, Suriye?
Çin diyorum, çünkü geçtiğimiz günlerde Çinli yetkililer Suriye'de daha aktif bir rol üstleneceklerini açıklamışlardı. Elbette ki bu rol ABD ile değil, Rusya ve Suriye ile olacak.
Çünkü Çin ile ABD arasında ciddi bir ekonomik savaş var, dünyanın her yerinde karşı karşıya geliyorlar. Çin'in Milli Ekonomi Modeli'nin bir projesi olan Milli Paralarla Ticaret'e yönelmesi, ABD dolarının sadece bir kâğıt parçası olduğunu keşfedip, kendi milli parasının kıymetini anlaması, ABD'nin dolar hâkimiyetine büyük bir darbe vurdu. 
ABD'nin "karar ne olursa olsun savaş" tavrı, barış ortamında uyguladığı Kapitalizmin bir çözüm sunamaması sebebiyle?
Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, "Duma'da Suriye hükümetinin kimyasal silah saldırısı düzenlemediğini" söyleyerek, ABD, Fransa ve İngiltere'yi Suriye'de Rusya'ya karşı "agresif bir politika" yürütmekle suçladı.
Fransa ve İngiltere'nin "hakaretler, savaş yanlısı söylemler ve yaptırımlarla körü körüne ABD'nin peşinden gittiğini" belirten Nebenzia, Rusya'ya karşı tutumun Soğuk Savaş dönemindeki "kabul edilebilir" söylemin de ötesine geçtiğini ifade etti.
Duma'daki kimyasal silah saldırısını "yalan" olarak nitelendiren Nebenzia,"ABD'ye ilgili kanallar aracılığıyla askeri müdahaleninin ciddi sonuçları olacağını ilettik" dedi.
Nebenzia, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden (OPCW) yetkililerin kimyasal silah saldırısı soruşturması için hemen salı günü Suriye'ye uçabileceğini ve koruma sağlanacağını aktardı.
Rusya, ABD ve yandaşlarının olası bir askeri müdahalesinin mutlaka karşılığı olacağını belirtiyor. Yani ABD'nin yine bir kimyasal silah yalanıyla Suriye'nin El Şayrat hava üssünü vurması gibi bir müdahaleye müsaade etmeyeceklerini, yapılırsa da karşılık verileceğini vurguluyor. Hatta dün bunun ilk adımlarını attı. ABD donanmasına ait USS Donald Cook destroyerinin Kıbrıs'ın Larnaka limanından ayrılarak Suriye karasularına yaklaştığı, hemen ardından Rus uçaklarının gemiyi dört defa alçak uçuş ile taciz ettiği haberlere yansıdı. 
Suriyeli Uluslararası İlişkiler Uzmanı Zekeriye Molahafci, ABD'nin detaylı bir hedef haritası çıkardığını, Suriye genelinde 20'den fazla askeri noktayı önümüzdeki birkaç gün içerisinde vurma hazırlığı yaptığını belirtti.
Molahafci, Humus, Şam, Tartus ve Hama ile birlikte Haseke, Deyrizor ve Rakka sınırları dâhilinde yer alan askeri karargâhların da belirlenen hedefler arasında yer aldığını söyledi. Bunların birçoğunda özellikle de Humus ve Tartus'ta Rus askerleri bulunuyor.
Bu üslerin vurulması, üçüncü dünya savaşının başlaması demektir. Ve taraflar arasındaki mücadele tüm dünyaya yansıyacaktır. Böyle bir savaş dünya genelinde milyonlarca insanın ölmesi demektir ve bunun faturası savaşın tellallığını yapan ABD'ye ve İsrail'e kesilecektir. Yani bu emperyalist işgalci güçler asla umduklarına ulaşamayacaklardır.
Türkiye'nin siyasileri ve milleti olarak bu tablodan sorumlu olduğumuzu asla unutmayalım. Prof. Dr. Haydar Baş'ın tavsiyelerini dikkate alsaydık, 2003'te ABD'nin Irak işgaline destek olmasaydık, Mart 2011'den sonra "dost Esad, zalim Esed" olmasaydı, ABD'nin ipiyle kuyuya inmeseydik, bölgemizde böyle bir gerilim yaşanmayacak, bu gerilim böyle bir savaşa en azından bölgemiz üzerinden dönüşmeyecekti.
Böyle bir savaşın en büyük faturasını ise emin olun ki bölge ülkeleri öder, ülkemiz de bundan nasibini ciddi manada alır.
 
Murat Çabas / diğer yazıları
AKP'li başkan 2 bin lira için halkı sıraya dizdi
Paralar seçimden sonra yatacak!
İsrail bu kez Suriye'ye saldırdı
38 kişi hayatını kaybetti
Seçil Erzan davasında önemli gelişme
Belgedeki imza sahte çıktı
Seçim zoruyla çevreci oldu
'Gündemimizde yok'
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namazın hikmeti
2 suç örgütü lideri daha İstanbul'da yakalandı
Kırmızı bültenle aranıyorlardı
Müzakereler katliama zaman kazandırmak için
Takas önerisini Netanyahu reddetti
3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
'Futbol sahada, dostluk her yerde'
Oy sayımı iftar saatine denk geliyor
YSK 'iftar' konusunda karar verdi
'İBB adayını çek' teklifine yanıt verdi
AKP'ye 3 şartını açıkladı
AKP'den bir seçim klasiği
Seçime 3 gün kala gaz bulundu!
İSO'dan tarihi uyarı
'Eğitimli gençlerimizi avlamak için...'
'AJet ile anlaşmamız yok'
THY'den çok garip Ajet kararı!
Almanya'nın öteki yüzü
Avrupa'nın ilk siyonist ülkesi Almanya!
AKP'li başkan 2 bin lira için halkı sıraya dizdi
Paralar seçimden sonra yatacak!
İsrail bu kez Suriye'ye saldırdı
38 kişi hayatını kaybetti
Seçil Erzan davasında önemli gelişme
Belgedeki imza sahte çıktı
Seçim zoruyla çevreci oldu
'Gündemimizde yok'
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namazın hikmeti
2 suç örgütü lideri daha İstanbul'da yakalandı
Kırmızı bültenle aranıyorlardı
Müzakereler katliama zaman kazandırmak için
Takas önerisini Netanyahu reddetti
3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
'Futbol sahada, dostluk her yerde'
Oy sayımı iftar saatine denk geliyor
YSK 'iftar' konusunda karar verdi
'İBB adayını çek' teklifine yanıt verdi
AKP'ye 3 şartını açıkladı
AKP'den bir seçim klasiği
Seçime 3 gün kala gaz bulundu!
İSO'dan tarihi uyarı
'Eğitimli gençlerimizi avlamak için...'
'AJet ile anlaşmamız yok'
THY'den çok garip Ajet kararı!
Almanya'nın öteki yüzü
Avrupa'nın ilk siyonist ülkesi Almanya!
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.