logo
24 MAYIS 2025

Şehzadelerin tatlısı 'Amasya cevizli ballı baklavası' tescillendi

Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehzadelerin yönettiği Amasya'da Fatih Sultan Mehmed Han'ın valilik yaptığı yıllarda saray mutfağında bulunmasına rağmen unutulmaya yüz tutan bir lezzet olan 'Amasya cevizli ballı baklavası' yeniden üretildi. Amasya Valiliği'nin girişimiyle de coğrafi işaretle tescillendi. 'Şehzadeler şehri' kentte sadece bir baklavacıda yapımına başlanıp şerbetinde bal kullanılan şehzadelerin tatlısı asırlar sonra tekrar ağızları tatlandıracak.

13.01.2023 11:42:00
Şehzadelerin tatlısı 'Amasya cevizli ballı baklavası' tescillendi
Şehzadelerin tatlısı 'Amasya cevizli ballı baklavası' tescillendi
Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehzadelerin yönettiği Amasya'da Fatih Sultan Mehmed Han'ın valilik yaptığı yıllarda saray mutfağında bulunmasına rağmen unutulmaya yüz tutan bir lezzet olan 'Amasya cevizli ballı baklavası' yeniden üretildi. Amasya Valiliği'nin girişimiyle de coğrafi işaretle tescillendi. 'Şehzadeler şehri' kentte sadece bir baklavacıda yapımına başlanıp şerbetinde bal kullanılan şehzadelerin tatlısı asırlar sonra tekrar ağızları tatlandıracak.
Türkiye ile Yunanistan arasında uzun zamandır süren 'Hangi yemek kime ait' tartışmasının odağındaki baklava bir kez daha gündemde. Avrupa Birliği tarafından 2013 yılında 'Türk tatlısı' olarak tescil edilen baklava ile ilgili Amasya Valiliği de bir adım attı.

Türk mutfağının baş tatlısı
Türk mutfağının baş tatlısı olan baklavanın ilk örneklerinin Osmanlı mutfağına kadar dayandığını belirten Amasya Valisi Mustafa Masatlı, 'Amasya'ya ait köklü bir lezzet olan Amasya cevizli ballı baklavasının tescilini alarak bu önemli lezzetimizi ulusal ve uluslararası kamuoyunun beğenisine sunmayı amaçlıyoruz. Bizim baklavamızda şerbetinde şeker yerine bal kullanıldığı için daha sağlıklı ve besleyicidir' dedi. Cevizli ballı baklava ile kentin coğrafi işaretli ürün sayısının 18'e yükseldiğine değinen Masatlı, bu alanda yeni çalışmaların süreceğini söyledi.

İçeriğinde safran, ceviz ve bal bulunuyor
Türk mutfağının en önemli tatlılarından baklavanın Osmanlı döneminde bayramlarda halka dağıtıldığına dair kaynaklar bulunduğuna işaret eden Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği Müdürü Mustafa Örgüt, 'İçeriğinde safran, ceviz ve balın yer aldığı unutulmaya yüz tutmuş bu lezzetimiz tekrar gün yüzüne çıkacak' diye konuştu.

'Baklava Türk lezzetidir. Yunanlılarla alakası yok'
35 yıldır baklavacılık yapan Halil Yılmaz ise, 'Baklava Türk lezzetidir. Fatih Sultan Mehmed Han'ın yaptırdığı tatlıdır. Yunanlılarla baklavanın alakası yok. Avrupa'ya, Amerika'ya her tarafa Türkiye'den baklava gidiyor. Bu ince sanatı Yunanlıların, başkalarının yapma şansı yok. Türklerden başka yapan olmaz. O kadar iddialıyız' şeklinde konuştu.
Büyük Amasya Oteli'nde düzenlenen tanıtım programında konuklara lezzetli baklavalardan ikram edildi. Programa, Amasya Belediye Başkan Vekili Ahmet Çoban, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Amasya Esnaf Odaları Birliği Başkanı İsa Köse ve diğer yetkililer de katıldı.İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Bu ne vurdumduymazlık!
Özgür Özel Gazze'ye dikkat çekti
İsrail'in siber saldırısı olabilir!
Elektrik kesintileri Fransa'ya sıçradı
Sürpriz buluşma
Erdoğan, Şara ile görüştü
İsrail ölüm kusuyor
Son 24 saatte 79 şehit daha
İfade veriyorlar
İBB'ye 4. dalga operasyon
Şizofreni nedir, tedavi edilebilir mi?
Bugün Dünya Şizofreni Günü
Takside dehşet anları kamerada...
Taksiciyi silahla gezdirdi, sonra da parasını gasp etti
Kars'ta korku dolu anlar kamerada
Şiddetli rüzgar çatıları uçurdu
Kırmızı bültenle aranan 3 şahıs yakalandı
Zekeriya Öz ve Adil Öksüz yine yok
Bu da öteki Türkiye!
Lüks konut projesine akın var
Lokomotif sektörün çarklarına taş girdi!
Hazır giyimde ihracat düşüyor, ithalat artıyor
Turizmde yalpalama mı başladı?
Yabancı ziyaretçi sayısında şok düşüş!
Şimşek farklı âlemde
Fabrikalar bir bir kapanıyor ancak...
İşsizliğin acı boyutu
Her kontenjan için 19 başvuru
En tehlikeli plan
İsrail terörüne bir de böyle bakın
Bu ne vurdumduymazlık!
Özgür Özel Gazze'ye dikkat çekti
İsrail'in siber saldırısı olabilir!
Elektrik kesintileri Fransa'ya sıçradı
Sürpriz buluşma
Erdoğan, Şara ile görüştü
İsrail ölüm kusuyor
Son 24 saatte 79 şehit daha
İfade veriyorlar
İBB'ye 4. dalga operasyon
Şizofreni nedir, tedavi edilebilir mi?
Bugün Dünya Şizofreni Günü
Takside dehşet anları kamerada...
Taksiciyi silahla gezdirdi, sonra da parasını gasp etti
Kars'ta korku dolu anlar kamerada
Şiddetli rüzgar çatıları uçurdu
Kırmızı bültenle aranan 3 şahıs yakalandı
Zekeriya Öz ve Adil Öksüz yine yok
Bu da öteki Türkiye!
Lüks konut projesine akın var
Lokomotif sektörün çarklarına taş girdi!
Hazır giyimde ihracat düşüyor, ithalat artıyor
Turizmde yalpalama mı başladı?
Yabancı ziyaretçi sayısında şok düşüş!
Şimşek farklı âlemde
Fabrikalar bir bir kapanıyor ancak...
İşsizliğin acı boyutu
Her kontenjan için 19 başvuru
En tehlikeli plan
İsrail terörüne bir de böyle bakın
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.