Sağlıklı sıhhatli olmak bizim için en büyük servettir.
Hastalık gelmeden önce sağlığımızın kıymetini, değerini bilmek, Allah'a bol bol şükürde, niyazda bulunmamız gerekmektedir.
Sağlıklıyken hayat çok güzeldir, tatlıdır. Her şeyden zevk alırız, güçlü kuvvetli olduğumuz için kendimize güvenimiz sonsuzdur. Sağlık varsa her şeyin üstesinden gelinebileceğini biliriz. Bundandır ki "Allah sağlıktan ayırmasın" diye birbirimize temennilerde bulunuruz. Sağlığı elinden gitmiş insanın hüznü çoktur, kederlidir, solgundur, huzursuzdur, gariptir. Gönül dünyasında yalnızlık çeker. Acı ve ağrılarıyla mücadele içinde iyi olacağı şifa bulacağı günleri hasretle özlemle bekler. Hüznünü, kederini, yalnızlığını, acılarını bir nebze olsun unutmak, ferahlamak, rahatlamak için gözü hep kapıdadır. Gönlü sevdiklerinin ziyarete gelmesini bekler.
Hasta ziyareti sünnettir, ibadettir. Peygamber Efendimiz "Müslüman'ın Müslüman üzerinde beş hakkı vardır" buyurur, bunlardan birisi hastalanınca ziyaret etmektir (Müslim).
Hasta ziyareti üzerimizde bir görev olduğu gibi sevabı da kat kat fazladır. Peygamber Efendimiz buyurdu ki; "Abdest alıp hasta olan Müslüman kardeşini Allah rızası için ziyaret eden cehennemden uzaklaşır." (Ebu Davud).
Hastaları ziyaret etmenin cenazeleri uğurlamaktan daha büyük sevabı vardır, Sırf Allah rızası için arkadaşını veya bir hastayı ziyaret eden için Allah u Teâlâ buyurur ki: "Ne güzel ettin, cennette kendine bir köşk hazırlamış oldun." (Buhari). "Hastayı ziyaret edene, 70 bin melek ertesi gün aynı vakte kadar istiğfar eder." (Şirazî).
Nasıl ki ölümü hatırlamak için mezar ziyaretlerine gidilir, hasta ziyaretlerimizde de hastalığın ne demek olduğunu ve bir gün bizim de hasta olabileceğimizi hatırlarız, hasta ile hemhâl oluruz, gönül dünyamızda hüzünlenir, duygulanırız. Böylece sağlığın kıymetini daha iyi anlarız. Yine Peygamber Efendimiz buyurdu ki;
"Allah u Teâlâ birine, Ben hastalandım beni ziyarete gelmedin buyurur. O kimse de, Ya Rabbi seni nasıl ziyaret edeceğimi bilmiyorum deyince, falanca Müslüman hastalandığında ziyaret etseydin beni onun yanında bulurdun der." (Müslim).
Yine Peygamber Efendimiz "Hastaları ziyaret ediniz, dua etmelerini isteyiniz, şüphesiz hastaların duası makbul, günahları da affedilmiştir" buyurarak hem bize hastaları ziyaret etmemizi emretmektedir hem de bu fırsattan yararlanıp dua istememizi buyurmaktadır.
Allah bizlere sağlık sıhhat versin, maddi manevi bütün hastalıklardan korusun, uzak eylesin inşallah.
- FATIMA MELEK ÖZYER: Haydar Baş: Bir davanın adı / 15.04.2025
- ÇİĞDEM PALA: Açık mektup / 14.04.2025
- SEÇİL DAMLA KAYAALP - Öğrenme / 08.03.2025
- BURHAN BORAN: Deprem / 27.02.2025
- FATİH HAYDAR GÜNER - Maarif yüzyılı mı, masallar yüzyılı mı? / 20.02.2025
- FATİH HAYDAR GÜNER - Parayı kim basarsa düzeni o kurar / 19.02.2025
- FATİH HAYDAR GÜNER - Petro-Dolar Tuzağından Kurtuluş: Haydar Baş’ın Milli Ekonomi Vizyonu / 18.02.2025
- AYŞE ZIVALI: Hoca Atatürk / 08.02.2025
- OZANCAN DERNEK /Efendi kim, köle kim? / 17.01.2025