logo
19 MART 2024

Şi Cinping Düşüncesi ve MEM

27.08.2021 00:00:00
'Şi Cinping Düşüncesi ve MEM' seslendirme dosyası:

Önceki gün Çin ile ilgili dünya basınına yansıyan dikkat çekici bir haber vardı, "Şi Cinping Düşüncesi" müfredata alındı, ilkokuldan üniversiteye kadar okutulacak" diye.

Kısaca 'Şi Cinping Düşüncesi' olarak bilinen 'Yeni Çağda Çin Özelliklerine Sahip Sosyalizm Üzerine Şi Cinping Düşüncesi' olarak formüle edilen sistem, Çin'de ilkokuldan üniversiteye kadar her düzeyde öğretilecek. Çin'in en üst organı, 2018'de "Şi Cinping düşüncesi"ni anayasaya almıştı. Şimdi de, yeni öğretim materyallerinin 'vatansever duyguları beslemesi' gerektiği vurgusuyla gençlere aktarılacak. Anayasaya alınması ve müfredatta yer almasıyla birlikte Şi Cinping Düşüncesi Çin'in resmi ideolojisi haline gelmiş oldu.

Peki, Şi Cinping'i diğer Çinli liderlerden, okullarda ders olarak okutulacak kadar farklı kılan özellik nedir diye hiç düşündünüz mü? 

Şi Cinping'i öne çıkartan özellik, şüphesiz, Çin'i Batı'nın hegemonyasından kurtarıp bağımsız, güçlü bir devlet haline dönüştürmesidir. Bildiğiniz gibi Çin, 2008 yılından önce ABD'nin boyalı kağıdı olan dolar karşılığı çalışan ucuz iş gücü, fasoncu olan bir devletti.

Şi Cinping'li Çin, bu tarihten sonra Prof. Dr. Haydar Baş'ın 2005 yılında uluslar arası bir kongre ile dünyaya tanıtılan Milli Ekonomi Modeli'ni kısmen uygulamaya başlayarak Batı'nın bu finansal esaret zincirinden kurtulmayı başardı.

Dilerseniz, bu süreci Çin'in de içinde bulunduğu BRICS'in İş Geliştirme Başkanı Prof. Dr. Vladimir Gorbanovski'nin sözleriyle anlatalım. Gorbanovski 9'uncu Uluslar arası Milli Ekonomi Modeli Kongresi'ne katılmıştı ve şunları söylemişti:

"BRICS ülkeleri olarak bizim şansımız, 2005 yılında Milli Ekonomi Modeli ile tanışmış olmamızdır. İlk defa 2005 yılında Milli Ekonomi Modeli Kongresi'nde Prof. Dr. Haydar Baş parayı, emek ve üretimin karşılığı olarak tanımlıyordu. Ayrıca dünya ilk defa Haydar Baş'ın Milli Paralarla Ticaret yapma fikriyle tanıştı. Bu çok önemliydi zira Milli Paralar devreye girdiğinde ABD'nin kağıttan imparatorluğu yıkılacaktı."

Gorbanovski 10'uncu kongredeki tebliğinde ise şunları belirtmişti:

"Bugün dünyada popüler olan ve dünya nüfusunun yüzde 50'sinin yakinen bildiği 'Milli Para', 2005 yılında Prof. Dr. Haydar Baş tarafından ortaya koyulmuştur. İktisat literatürüne kazandırılmış ve kapitalizmin ezberini bozmuştur. BRIC olarak bilinen birlik, 2009 yılında kuruldu. 2011 yılında G. Afrika'yı da yanına alarak BRICS'e dönüştü. Birlik dünyaya mesajını 'Milli Paralarla Ticaret yapalım' cümlesiyle vermektedir. Biliyorum ki Türk halkı da 'Milli Para'dan haberdardır. Zira Milli Para'nın mucidi Haydar Baş'tır. Bizim arzumuz Türkiye'nin Milli Paralarla Ticaret yapacağı BRICS birliğinde yerini almasıdır. Bu Türkiye için zor olmayacaktır çünkü Milli Para'nın mucidi Haydar Baş sizden. Onun için neden BRICS-T olmasın diyor, saygılar sunuyorum."

Gorbanovski'nin de ifade ettiği gibi, bugün Rusya ve Çin'in başını çektiği BRICS devletlerini dünyanın denge merkezi haline getiren, ABD ve diğer Batılı ülkelere karşı güçlü kılan, bütün ticari, siyasi ve askeri mücadelelerde galip getiren husus, Milli Ekonomi Modeli ile ekonomilerini bağımsız ve güçlü yapmalarıdır.

Dilerseniz, Çin ile ilgili sürecin biraz daha detaylarına inelim.

Çin, MEM kongrelerine katılan Rus akademisyenlerden öğrendiği MEM'in tüketimi teşvik projelerini ilk olarak küresel krizin yaşandığı 2008 yılında uygulamaya başladı. 2008 yılının 11'inci ayında iç talebi canlandırmaya yönelik 586 milyar dolarlık (4 trilyon yuan) teşvik paketi devreye koydu. Bu parayı Çin halkının cebine koydu. 2009 yılının Şubat ayında dönemin Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Jiang Zanwei, Çin hükümetinin iç talebi genişleterek tüketimi teşvik etmek için aldığı önlemlerin ilk sonuçlarının görüldüğünü açıkladı. Çin MEM projelerini bundan sonra daha büyük bir güvenle uygulamaya devam etti.

5 Mart 2013 tarihinde Çin'i yönetecek kadroların belirlendiği Çin Ulusal Halk Kongresi'nde Milli Ekonomi Modeli "tüketim odaklı model" olarak geleceğe yön veren "Rehber Prensipler" olarak ilan edildi ve ekonomi politikasının merkezine alındı. Yapılan açıklamada, "Ekonomik büyümede tüketimin 'temel', yatırımın da 'anahtar' rolü vardır. Bireysel tüketimi genişletmek için hükümetin, halkın tüketim yeteneğini geliştirmesi gerekmektedir, tüketim ortamını iyileştirerek tüketim beklentilerini istikrarlı tutması ve ekonomik büyümeyi tüketim odaklı yapması gerekmektedir" denildi. Bu tarih Prof. Dr. Baş'ın 27 Şubat 2013'te Duma'da yaptığı konuşmadan 1 hafta sonradır.

Çin "ihracat odaklı" ekonomi anlayışını bıraktı, "tüketim odaklı" bir ekonomi anlayışına geçti. Bu resmi rakamlara da yansıdı. Aralık 2018'de Çin'in ihracatı yüzde 4,4, ithalatı da yüzde 7,6 düşmesine rağmen, Çin ekonomisi 2019'un ilk çeyreğinde yüzde 6,4, ikinci çeyreğinde ise yüzde 6,2 büyüdü. Çin resmi haber ajansı Şinhua, "bu büyümenin yüzde 65,1'i tüketim artışından kaynaklandı" açıklamasını yaptı. Çin, bundan sonra da hatta pandemi şartlarında bile sürekli büyümeye devam etti. 

Çin bütün gelecek hedeflerini de tüketim odaklı yapmaya başladı. Tüketim yaptıkları için yaşlıların kıymetini anladığı gibi, iç tüketimi canlandırması için çocuk sınırlamasını da kaldırdı. Çin, 2016'dan 2027'ye kadar, tüketimini yıllık ortalama yüzde 6'lık bir artışla yaklaşık 2 kat artırmayı planladı. 2016'da 29 trilyon yuandan (4.3 trilyon dolar), 2027'de 56 trilyon yuana (8.2 trilyon dolar).

Çin'in "Bir Kuşak, Bir Yol" projesi göz kamaştırıyor. MEM'le büyük bir ivme yakalayan Çin'in Devlet Başkanı Şi Cinping, "Sürdürülebilir kalkınma, günümüzde yaşadığımız birçok çatışmanın çözümünü sağlayabilecek altın bir anahtardır" dedi. Çok sayıda ülkenin, Çin'in "Bir Kuşak, Bir Yol" projesine ilgi duyduğunu belirten Şi, "Bu fikir yalnızca Çin'e ait değil. Herkese fayda sağlayacak. Yaklaşık 130 ülke ve 30 uluslararası kuruluşla bu girişime yönelik anlaşma imzaladık" dedi. Asya'nın en doğusu ile Atlas Okyanusu'nun Avrupa kıyılarını birbirine bağlayacak olan bu proje, çağın İpek Yolu projesi olarak da ifade ediliyor.

2008 yılında Çin ve Rusya MEM'in Milli Paralarla Ticaret formülünü hayata geçirerek ABD'nin dolar hakimiyetini ortadan kaldırdı. Daha sonraki dönemlerde ABD'nin para transfer sistemi SWİFT'i devre dışı bırakıp, Milli Paralarla Ticaret bazlı BRICS-pay sistemini devreye koydular. Çin'in yükselişinden rahatsız olan ABD, Çin'e karşı ticaret savaşları başlattı ama büyük bir hüsranla karşılaştı; MEM'in tüketim projeleriyle iç talebe bağlı büyüyen ve dış ticaretinde MEM'in Milli Paralarla Ticaret formülünü uygulayan Çin'e hiçbir şey yapamadı.

Çin, geçtiğimiz yıl IMF Başkanı'nın da itiraf ettiği gibi yoksulluğu tamamen sıfırladı.

Şi Cinping MEM sayesinde Amerikan Forbes dergisi tarafından 2018 ve 2019 yıllarının dünya lideri olarak seçildi. Ve daha niceleri. Gördüğünüz gibi Şi Cinping'i farklı kılan, onu dünya lideri yapan, düşüncelerini anayasaya koydurtan ve de okul müfredatlarına aldırtan; Prof. Dr. Baş'ın MEM'ini uygulamasıdır.

MEM'i uygulayan lider, uygulamayan, sırt dönen köle oluyor.

Bizler de Türk milleti olarak artık MEM'i bugün hayata geçirecek kadro ve lideri; BTP ve Genel Başkanı Hüseyin Baş'ı baş tacı edelim Çin'in kazandıklarından çok daha fazlasını kazanalım. Bir fırsatı kaçırdık, diğerini kaçırmayalım.

 
Murat Çabas / diğer yazıları
Rize'de il müdürünü görevden aldı
Erdoğan'dan yeni atamalar
Süleymaniye hatadan dönmeli
İstikrarı hakim kılmakta kararlıyız
8 yılda çıkan yerli sermaye 600 milyar dolar
Parası olan kaçırıyor, olmayan kaçıyor
Kaftancıoğlu da ifadeye çağrıldı
İki şüphelinin ifadesi ortaya çıktı
Erdoğan 4. Kolordu Komutanlığı'nda konuştu
Irak ve Suriye mesajı
Utan dünya!
Bombalardan kurtulanlar açlıktan ölüyor
Ali Koç'tan tarihi çıkış
'Gerekirse bir alt lige düşeceğiz'
TİP adaylığını çektiğini duyurmuştu
Ses kayıtları yayınlandı
İmamoğlu İnşaat Genel Müdürü ifade verdi
'Para sayma' soruşturması sürüyor
Makas açılınca, Altınok için sahaya indi
Mansur Yavaş'ı hedef aldı
'Darende'ye hizmet için yola çıktık'
BTP'den Darende'de büyük miting
Ankara anketinden büyük fark çıktı
Mansur Yavaş kendiyle yarışıyor
"Gazze en büyük açık hava mezarlığına dönüştü"
AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell
İsrail'e 35 bin ton silah ve mühimmat taşındı
Büyük çoğunluğu ABD'den
Doğrusu 11 bin dolar
Sığınmacıların geliri Türklere sayılmış!
Rize'de il müdürünü görevden aldı
Erdoğan'dan yeni atamalar
Süleymaniye hatadan dönmeli
İstikrarı hakim kılmakta kararlıyız
8 yılda çıkan yerli sermaye 600 milyar dolar
Parası olan kaçırıyor, olmayan kaçıyor
Kaftancıoğlu da ifadeye çağrıldı
İki şüphelinin ifadesi ortaya çıktı
Erdoğan 4. Kolordu Komutanlığı'nda konuştu
Irak ve Suriye mesajı
Utan dünya!
Bombalardan kurtulanlar açlıktan ölüyor
Ali Koç'tan tarihi çıkış
'Gerekirse bir alt lige düşeceğiz'
TİP adaylığını çektiğini duyurmuştu
Ses kayıtları yayınlandı
İmamoğlu İnşaat Genel Müdürü ifade verdi
'Para sayma' soruşturması sürüyor
Makas açılınca, Altınok için sahaya indi
Mansur Yavaş'ı hedef aldı
'Darende'ye hizmet için yola çıktık'
BTP'den Darende'de büyük miting
Ankara anketinden büyük fark çıktı
Mansur Yavaş kendiyle yarışıyor
"Gazze en büyük açık hava mezarlığına dönüştü"
AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell
İsrail'e 35 bin ton silah ve mühimmat taşındı
Büyük çoğunluğu ABD'den
Doğrusu 11 bin dolar
Sığınmacıların geliri Türklere sayılmış!
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.